Το “μπαλάκι” στη νέα δημοτική αρχή για τα εκπαιδευτικά θέματα της Σύρου

“Εγκληματική απάθεια και αδιαφορία”

“Επιεικώς απαράδεκτη” χαρακτηρίζει την απόσυρσή τους ο νέος δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός

Στην κρίση της νέας δημοτικής αρχής, η οποία είναι έτοιμη να αναλάβει τα καθήκοντά της από την 1η Σεπτεμβρίου περνούν, σημαντικά εκπαιδευτικά θέματα όπως η παραχώρηση αίθουσας του ΚΕΚ στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα, αλλά και η αυτονομία σχολικών μονάδων, μετά την απόσυρσή τους στην τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου.

Παρά τις ελπίδες εκπαιδευτικών και γονέων για την εξεύρεση λύσεων πριν από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, οι εισηγήσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας δεν τέθηκαν προς συζήτηση, με αποτέλεσμα σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν στο παρελθόν την εκπαιδευτική κοινότητα να παραμείνουν στον “αέρα” μέχρι τη λήψη αποφάσεων από το νέο σώμα.

Ποια θέματα αποσύρθηκαν

Πρώτο ανάμεσα στα θέματα, που ουκ ολίγες φορές αποτέλεσε το μήλον της έριδος ανάμεσα στη διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα και τον πρώην Οργανισμό Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου ήταν η παραχώρηση αίθουσας του ΚΕΚ στη σχολική μονάδα για να χρησιμοποιηθεί ως διδακτική αίθουσα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή εισηγήθηκε την υιοθέτηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η εσωτερική αίθουσα του σχολείου, στην οποία βρίσκονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και χρησιμοποιείται περιστασιακά μόνο από τους μαθητές του ολοήμερου. Παράλληλα, πρότεινε τη διατήρηση της παραχώρησης των ΚΕΚ μέχρι τις 31/12/2012, εν αναμονή και της πολιτικής απόφασης της νέας δημοτικής αρχής, σχετικά με τη λειτουργία του ΚΕΚ. Σημειώνεται ότι για τη διατήρηση της πιστοποίησης του Κέντρου θεωρούνται απαραίτητες όλες οι αίθουσες, τις οποίες χρησιμοποιεί τη δεδομένη στιγμή. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που η νέα δημοτική αρχή κρίνει ότι θα πρέπει να παραχωρηθεί επειγόντως μία εκ των αιθουσών του στο Δημοτικό Σχολείο, το ΚΕΚ οφείλει ή να μεταστεγαστεί ή να διακόψει τη λειτουργία του.

Προτεραιότητα στους μαθητές

Σύμφωνα με δηλώσεις του νεοεκλεγέντος δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, η γενική κατεύθυνση προς την οποία θα βαδίσει το νέο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους μαθητές του σχολείου. “Άρα, αν μία επιπλέον αίθουσα κρίνεται αναγκαία για τη λειτουργική και την ασφαλή τους φοίτηση, τότε θα πρέπει να το δούμε με πολύ αποφασιστικό τρόπο”, τόνισε.

Αναφορικά με την αυτονομία των σχολικών μονάδων που συστεγάζονται στο συγκρότημα του Ξηροκάμπου, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας εισηγήθηκε την προσωρινή λειτουργία του 2ου Νηπιαγωγείου για το έτος 2014-2015 στο κτίριο του Νηπιαγωγείου Άνω Σύρου, εξαιτίας της ένταξης της κατασκευής αιθουσών στο 2ο Νηπιαγωγείο, ως υποέργο στην ήδη ενταγμένη πράξη MIS 452174 του προγράμματος ΕΣΠΑ που υλοποιεί. Βασική προϋπόθεση παραμένει η άμεση ωρίμανση ώστε το έργο να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και να είναι παραδοτέο με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Επιπροσθέτως, πρότεινε την άρση παραχώρησης της ισόγειας αίθουσας του Ειδικού Σχολείου στο 2ο Νηπιαγωγείο και την αυτόνομη λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο κτίριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου. Σημαντικά αιτήματα αποτελούν επίσης η άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης αιθουσών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για τη λειτουργία του το 2014-2015 και η ταχεία έναρξη της μελετητικής διαδικασίας για την κατασκευή αιθουσών στο Σχολικό Συγκρότημα Ξηροκάμπου.

“Θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Δήμου Νάξου”

Όπως σημείωσε ο κ. Μαραγκός “βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να δούμε πώς θα τακτοποιηθούν τα παιδιά, διότι με τα υπάρχοντα δεδομένα, από τα 25 παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου χωράνε μόνο τα 12, πράγμα που σημαίνει ότι δώδεκα παιδιά θα επιλεγούν με κλήρωση και τα υπόλοιπα θα πρέπει να μεταφερθούν στο κτίριο της πρώην “Φωλιάς”, όπου στεγάζεται το νηπιαγωγείο της Άνω Σύρου και υπάρχουν δύο διαθέσιμες αίθουσες”.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι μέλημα της δημοτικής αρχής θα είναι η εξέταση των δυνατοτήτων μέσω του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών, ακολουθώντας το παράδειγμα του Δήμου Νάξου. “Επειδή υπάρχουν αυτές οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, καλούμαστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και μέσω του νέου ΕΣΠΑ να χρηματοδοτήσουμε υποδομές κτιριακές και μη στον τομέα της εκπαίδευσης”. Ωστόσο, κατέστησε γνωστό ότι για την κατασκευή δύο επιπλέον αιθουσών στο σχολικό συγκρότημα του Ξηροκάμπου θεωρείται απαραίτητη η ωρίμανση των συνθηκών, δεδομένου ότι οι εργασίες θα είναι ανέφικτες εν μέσω του διδακτικού έτους.

Τελευταίο από τα θέματα που αποσύρθηκαν ήταν και η αλλαγή ή μη των ορίων του 3ου Δημοτικού Σχολείου και 3ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης. Ειδικότερα, η Επιτροπή εισηγήθηκε ομόφωνα την έναρξη συζήτησης για τον επανακαθορισμό των ορίων των σχολείων και νηπιαγωγείων του νησιού, για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι προς όφελος των παιδιών και των γονέων τους, με τη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί η αυτονομία κάθε σχολικής μονάδας και δεν θα καταργηθεί καμία από αυτές που ήδη λειτουργούν και σήμερα.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαραγκός χαρακτήρισε “επιεικώς απαράδεκτη” την απόσυρση των τριών θεμάτων και την παραπομπή τους στη νέα δημοτική αρχή, εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Εκτιμώντας πως πρόκειται για ζητήματα υψίστης σπουδαιότητας, ο ίδιος έκανε λόγο για “εγκληματική απάθεια και αδιαφορία”. “Τώρα αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα και δόλος από πίσω για να φανεί ότι σκάνε κάποια σημαντικά θέματα με το ξεκίνημα της νέας δημοτικής αρχής δεν μπορώ να το υποστηρίξω”, υπογράμμισε.

Νέα πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας η Θωμαΐς Μενδρινού

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαραγκός ενημέρωσε ότι τα θέματα της εκπαίδευσης θα εξετάσει διεξοδικά η νέα Δημοτική Επιτροπή Παιδείας με πρόεδρο τη Θωμαή Μενδρινού, σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως εξήγησε, μέσα στο πρώτο τρίμηνο της δημοτικής θητείας, ο κάθε αρμόδιος αντιδήμαρχος θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, όπου θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχεδιασμό του για την επόμενη πενταετία.

Δε δίστασε μάλιστα να δηλώσει ότι έως τώρα “υπήρξε πλήρης απραξία και δεν έγινε τίποτα εκ μέρους της δημοτικής επιτροπής στο κομμάτι της εκπαίδευσης”.

Ετικέτες: