Άγονος απέβη ο διαγωνισμός μεταφοράς μαθητών στην Αμοργό

Αγιασμός χωρίς μαθητές

Τροπολογία έκτακτης ανάγκης

Απουσία των 120 μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αμοργού θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί ο καθιερωμένος αγιασμός μετά την άγονη διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού για τη μεταφορά τους. Απόρροια της αυξημένης εγγύησης που απαιτείται ήταν να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους λεωφορειούχους του νησιού με αποτέλεσμα η νέα σχολική χρονιά να ξεκινά με το ζήτημα μεταφοράς των μαθητών κυριολεκτικά να βρίσκεται στον “αέρα”.

Στον αέρα η μεταφορά μαθητών

“Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι το υπουργείο δεν έχει αποπληρώσει τα περσινά χρήματα και δεδομένου ότι δεν διαθέτουν το χρηματικό ποσό που ζητά το αρμόδιο υπουργείο ως εγγύηση οι λεωφορειούχοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με κλειστές προσφορές με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο” δηλώνει στη “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Αμοργού Νικόλαος Φωστιέρης. Όπως υποστηρίζουν οι λεωφορειούχοι το απόθεμα χρημάτων που διαθέτουν δεν μπορούν να το δεσμεύσουν στην τράπεζα σύμφωνα με την παράλογη απαίτηση του υπουργείου καθώς το συγκεκριμένο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή καυσίμων για τις μετακινήσεις. Με τον διαγωνισμό να έχει αποβεί άγονος το υπουργείο οδηγείται στην διαδικασία απευθείας ανάθεσης ενώ σε περίπτωση που δεν καρποφορήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του διαγωνισμού, κάνει λόγο για επιχορήγηση των γονέων προκειμένου να αναλάβουν οι ίδιοι την μεταφορά τους κάτι το οποίο τους βρίσκει κάθετα αντίθετους. Η αδυναμία του υπουργείου αλλά και η κωλυσιεργία που παρατηρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στο νησί με τους γονείς να ασκούν πιέσεις στη δημοτική αρχή η οποία με τη σειρά της καταβάλλει προσπάθειες για την εύρεση λύσης.

Θα απουσιάζουν οι μαθητές

Όπως όλα δείχνουν σήμερα ο αγιασμός στην Αμοργό θα πραγματοποιηθεί παρουσία του δημάρχου, των καθηγητών και του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά απουσία των μαθητών καθώς τα δρομολόγια από τις περιοχές Αιγαιάλη, Αεκρσίνη και Κατάπολα δεν θα εκτελεστούν.

Η αδυναμία του υπουργείου παιδείας να αντεπεξέλθει φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με πολλά άλυτα προβλήματα τα οποία αποτελούν μείζονος σημασίας όπως είναι οι σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα λιγότερα ολοήμερα καθώς και οι άγονοι διαγωνισμοί σχετικά με την μεταφορά μαθητών δίνοντας για ακόμη μια χρονιά αφορμή για την ετήσια διελκυστίνδα υπουργείου και συνδικαλιστικών οργάνων. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα έγκειται στην περιορισμένες δυνατότητες του υπουργείου που προσπαθεί με συνεχείς ρυθμίσεις να βρει τη χρυσή τομή χωρίς όμως να διαταραχθεί το δημοσιονομικό κόστος.

Νέα τροπολογία

Με τις αντιδράσεις να έχουν κορυφωθεί τόσο λόγω του γενικότερου αρνητικού κλίματος που επικρατεί στο χώρο της παιδείας εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς όσο και λόγω των προβλημάτων του ζητήματος μεταφοράς των μαθητών έχει οδηγήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να επιχειρεί έστω και τελευταία στιγμή να δώσει λύση.

Συγκεκριμένα χθές το απόγευμα κατατέθηκε η τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θεόφιλου Λεονταρίδη, σχετικά με την μεταφορά των μαθητών.

Με την τροπολογία αυτή, θα δοθεί η δυνατότητα προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος δεν θα υπερβαίνει τα περσινά επίπεδα ενώ παράλληλα τα κωλύματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τη αλλαγή των χιλιομετρικών αποστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μουσικών σχολείων, για όσες περιπτώσεις γίνεται μίσθωση λεωφορείων φαίνεται να υπερπηδούνται. Σύμφωνα μάλιστα με την τροπολογία, οι νέες ρυθμίσεις δεν σχετίζονται με τις μέχρι τώρα παρατάσεις συμβάσεων, με τις οποίες αντιμετωπιζόταν το συγκεκριμένο ζήτημα τα τελευταία χρόνια, και για τις οποίες η Ελλάδα λογοδοτεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλες οι νέες ρυθμίσεις, θα ισχύσουν από 11 Σεπτεμβρίου 2014 με τη νέα σχολική χρονιά να έχει ξεκινήσει.

Η τροπολογία κατατέθηκε μετά την διαρκή επικοινωνία που είχε το προηγούμενο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός κ. Λεονταρίδης με τους περιφερειάρχες. Με την ψήφιση της τροπολογίας, οι περιφέρειες μπορούν να κινηθούν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών.

Επίσης όσον αφορά τις σχολικές μονάδες που οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά μαθητών σχολικού έτους 2014-2015 έχουν δημοσιευθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί έως την έναρξη του σχολικού έτους, η Οικονομική Επιτροπή μπορεί, κατ΄ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων, να αποφασίζει την ανάθεση εκτέλεσης των σχετικών δρομολογίων στους προσωρινούς μειοδότες έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων και όχι πέραν της 28.02.2015. Εάν στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν έχουν αναδειχθεί προσωρινοί μειοδότες, η Οικονομική Επιτροπή μπορεί να αναθέτει για το ίδιο χρονικό διάστημα την εκτέλεση των δρομολογίων κατόπιν πρόχειρου διαγωνισμού, κατά την έννοια του άρθρου 83 του ν.236/95, όπως ισχύει τηρουμένων των προϋποθέσεων διαφάνειας και ανταγωνισμού. Με την ολοκλήρωση των αρχικών διαγωνισμών οι συμβάσεις των προηγούμενων εδαφίων λύονται αυτοδικαίως και αζημίως.

Αυτό σημαίνει ότι το συμβατικό κόστος εκάστου δρομολογίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη αποζημίωση ενώ ο προβλεπόμενος έλεγχος για τις συμβάσεις της προηγούμενης παραγράφου, ποσού ύψους άνω των 200.000 ευρώ και χωρίς ανώτατο όριο, διενεργείται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδιος για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών του μεγαλύτερου Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορά η σύμβαση μεταφοράς μαθητών.

Ετικέτες: