Απαξίωση του δημόσιου σχολείου
- Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
Για επαλήθευση των προβλέψεων τους που αφορά στην υπολειτουργία και στην εγκατάλειψη του δημόσιου σχολείου κάνει λόγο ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Σύρου Τήνου και Μυκόνου.
Με σχετικό κείμενο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο σύλλογος είχε προειδοποιήσει ότι το ολοήμερο σχολείο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει από την αρχή της χρονιάς ενώ κάποιες από τις ειδικότητες δεν θα υπάρχουν με αποτέλεσμα πολλές ώρες μαθημάτων να χαθούν, κάτι το οποίο όπως δηλώνουν ένα μήνα μετά επιβεβαιώνεται, καθώς συνεχίζουν να παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό κάτι το οποίο «υποβαθμίζει το εκπαιδευτικό έργο των σχολικών μονάδων».
Σημαντικές ελλείψεις
Ενώ διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα της σχολικής χρονιάς το ολοήμερο πρόγραμμα του 4ου και του 1ου δημοτικού σχολείου Ερμούπολης ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις την προηγούμενη βδομάδα. Παράλληλα το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπεύθυνος δάσκαλος για το ολοήμερο οδηγεί στο να αναγκάζεται ένας εκπαιδευτικός να είναι υπεύθυνος για 35 μαθητές, κάτι το οποίο παρατηρείται κυρίως στο 4ο δημοτικό σχολείο Ερμούπολης. Επίσης τις αντιδράσεις πυροδοτεί το γεγονός ότι για ακόμη μια χρονιά στο ειδικό σχολείο Ερμούπολης λείπει όλο το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα η σχολική μονάδα να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Χωρίς ειδικότητες Τήνος και Μύκονος
Σε δυσμενέστερη κατάσταση φαίνεται να είναι τα νησιά της Τήνου και της Μυκόνου όπου στα σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος δε λειτουργεί το ολοήμερο πρόγραμμα, λόγω έλλειψης τόσο υπεύθυνου δασκάλου όσο και συγκεκριμένων ειδικοτήτων όπως συμβαίνει στη περίπτωση του 2ου δημοτικού σχολείου Τήνου και του 1ου και 2ου δημοτικού σχολείου Μυκόνου. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο σύλλογος στα σχολεία του δημοτικού σχολείου Άνω Μεράς και του 1ου δημοτικού σχολείου Μυκόνου δεν υπάρχει εκπαιδευτικός για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, την εκμάθηση της δεύτερης ξένης γλώσσας αλλά και της θεατρικής αγωγής. Επίσης δεν έχουν προσληφθεί στα εν λόγω σχολεία εκπαιδευτικοί για το μάθημα της γυμναστικής και της μουσικής με την κατάσταση να κορυφώνεται από το γεγονός ότι στο σχολείο της Άνω Μεράς δεν λειτουργεί τμήμα ένταξης.
Υπό διάλυση το δημόσιο σχολείο
Για απαξίωση του δημόσιου σχολείου μιλά ο σύλλογος ο οποίος σε μια προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος σε σχετική ενημέρωση υπογραμμίζει ότι η φετινή σχολική χρονιά «έχει ξεκινήσει με μηδενικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να μην έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ για τις σχολικές μονάδες της Σύρου. Όλα τα σχολεία έχουν χρέη από την περσινή χρονιά». Για να αλλάξει η κατάσταση φαίνεται ότι υπάρχουν δύο σενάρια, το ένα αναφέρει ότι το κόστος λειτουργίας των σχολείων θα μετατοπιστεί στους γονείς και το άλλο μιλά για “λουκέτο στα σχολεία”. «Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης – κατηγοριοποίησης των σχολείων περνάει μέσα από τη ριζική υποβάθμιση των σχολικών μονάδων και απαιτείται η άμεση χρηματοδότησή τους από τη νέα δημοτική αρχή» συνεχίζουν στην παρέμβαση τους οι εκπαιδευτικοί του συλλόγου οι οποίοι πλέον αδυνατούν να συνεχίσουν να υπομένουν κα να επωμίζονται τόσο τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας.
«Η κατάσταση απορρέει από την αδιοριστία και την υποχρηματοδότηση που υφίσταται το δημόσιο σχολείο» τονίζει ο σύλλογος κάτι το οποίο «πρέπει να αντιστραφεί μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα ώστε να μην επιτραπεί η δημιουργία του σχολείου των ταξικών διακρίσεων». Παράλληλα διευκρινίζουν ότι θα προβούν σε κινήσεις διεκδίκησης «άμεσης κάλυψης όλων των πραγματικών κενών στην εκπαίδευση με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και σύστασης οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα (οργανικές θέσεις ειδικοτήτων στα Δημοτικά σχολεία ΕΑΕΠ) χωρίς δεύτερες αναθέσεις στη διδασκαλία μαθημάτων, δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, κάλυψης όλων των θέσεων εκπαιδευτικών υποστηρικτικών δομών με μόνιμους διορισμούς (ολοήμερα, τμήματα ένταξης, ειδικά σχολεία, θέσεις παράλληλης στήριξης κλπ.), μείωσης του αριθμού των μαθητών στο τμήμα (15 νήπια ανά νηπιαγωγό, 20 μαθητές στο τμήμα στο Δημοτικό ανά δάσκαλο) και κατάργησης του αντιεκπαιδευτικού νόμου 3840/2010. Μεταξύ άλλων θα απαιτήσουν το άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από 30/6/2010 καθώς και μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
Ανάγκη εύρεσης λύσεων
“Για ακόμη μια φορά επισημαίνουμε και επαναφέρουμε τα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικές μονάδες και ζητάμε την άμεση παρέμβαση της νέας δημοτικής αρχής προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα” υπογραμμίζει με τη σειρά του ο πρόεδρος των δασκάλων και νηπιαγωγών Σύρου Τήνου Μυκόνου Γιώργος Καλημερίδης. Για τον ίδιο η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με την Μύκονο και την Τήνο να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το γεγονός ότι πλέον τα σχολεία δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες για την λειτουργία τους κάνει επιτακτική την ανάγκη έναρξης των διαδικασιών για την εκταμίευση των δεσμευμένων χρημάτων. .
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με κινητοποιήσεις και δράσεις υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου και Μυκόνου
10 Σεπ. 2024 - 17:50 - Σχολικές εξετάσεις: Πολύτιμες συμβουλές για να διαχειριστούν οι μαθητές το στρες
21 Μαΐου. 2024 - 20:14 - Διεκδικούν καλύτερη παιδεία για τα σχολεία των νησιών
5 Απρ. 2024 - 6:16 - Ο απολογισμός της σχολικής χρονιάς διχάζει και προβληματίζει
23 Ιουν. 2022 - 6:17 - Σήμερα οι πίνακες των προσληφθέντων αναπληρωτών εκπαιδευτικών
5 Σεπ. 2017 - 6:29