Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι μαθητές της Σύρου το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Βαλίτσες γεμάτες παιχνίδια και γνώσεις

Με ανοιχτές αγκάλες υποδέχτηκαν οι μαθητές της Σύρου το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το οποίο ταξίδεψε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με τις αποσκευές του γεμάτες ιστορίες, παιχνίδια, χάρτες, βιβλία και πάνω από όλα δημιουργική διάθεση, προκειμένου να φωτίσει τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες του νησιού μέσω της γλώσσας, της τέχνης και της έρευνας.

Το Μουσείο φιλοξενείται στη Σύρο από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαμέσου της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, Χρυσάννας Διαμαντή σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης.

Μαθαίνω να αγαπώ τον τόπο μου

Το πρόγραμμα “Ένα ταξίδι δρόμοι πολλοί” πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α' – Στ' τάξης Δημοτικού και οικογένειες. Στόχος του Μουσείου είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς γύρω από θέματα τοπικής κληρονομιάς, τοπικής ιστορίας και συλλογών, αλλά και να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής, ώστε η σχολική κοινότητα να προβληματιστεί, να αναδείξει και να εμπνευστεί γύρω από τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του τόπου της.

“Μετακινούμαι”

Τα προγράμματα υλοποιούνται καθημερινά στην Αίθουσα Τέχνης “Γιάννη και Ελένης Βάτη” και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου. Τα νηπιαγωγεία, καθώς και οι μαθητές της Α' και Β' Δημοτικού συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Μετακινούμαι”, μέσα από το οποίο εξερευνούν τη συλλογή του Ε.Π.Μ. “Μέσα μεταφοράς” και ανακαλύπτουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους, μπορούμε να ταξιδέψουμε πάνω στη Γη. Αφού έρθουν σε επαφή με τα μέσα μεταφοράς και τα υλικά των δρόμων πάνω στους οποίους αυτά κινούνται, τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν με φυσικά υλικά επαναχρησιμοποίησης τα δικά τους μέσα μεταφοράς.

“Χαρτογραφώντας τη ζωή μου”

Με τη σειρά τους, οι μαθητές της Γ', Δ' Ε' & ΣΤ' Δημοτικού συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Χαρτογραφώντας τη ζωή μου”, όπου μαθαίνουν για τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους με άξονα πέντε θεματικές ενότητες: ασχολίες, συλλογές, παιχνίδια, “ο τόπος μου”, ταξίδια. Στη συνέχεια συνθέτουν δημιουργικά με διαφορετικές τεχνικές και υλικά μια έκθεση στο χώρο, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους.

Η επίσκεψη του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου στη Σύρο ολοκληρώνεται την Παρασκευή με την εκδήλωση - παρουσίαση του προγράμματος: “ένα ταξίδι….δρόμοι πολλοί”, μια διαδραστική εκδήλωση με τη συμμετοχή παιδιών και νηπίων από όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία.