Πρόγραμμα εκμάθησης σκακιού σε δημοτικά σχολεία της Σύρου

Διευρύνοντας το νου και τη σκέψη

Σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και κυρίως της Α' και Β΄ τάξης, της Σύρου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το “Πρόγραμμα Εκμάθησης Σκακιού” το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης.

Συνέχεια του περσινού επιτυχημένου προγράμματος

Όπως έγινε γνωστό το πρόγραμμα,το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πέρσι σε 20 δημοτικά σχολείο της Θεσσαλονίκης, έλαβε φέτος έγκριση για τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος της εκμάθησης σκακιού σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο θα υλοποιηθεί σε περίπου 130 με 140 σχολεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και σε σχολεία της Σύρου. Ειδικότερα, όπως αναφέρει και εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η ένταξη του σκακιού ως δημιουργική και παιδαγωγική δραστηριότητα, εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, με μια ώρα την εβδομάδα, σε τρίμηνους κύκλους, με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Σχολικού Συμβούλου και τηρώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη μορφωτική πολιτιστική και κοινωνική αξία του σκακιού, στην προώθηση της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και μάθησης, καθώς και της διαθεματικής προσέγγιση της γνώσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, κατόπιν δωρεάς του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού, από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, σε όσα σχολεία, ανά την Ελλάδα, επιθυμούν οι δάσκαλοι να κάνουν μαθήματα Σκακιού, ενώ για το σκοπό αυτό αναφέρεται η δυνατότητα χορήγησης του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού, που αφορά σε τρία δωρεάν βιβλία μαθητών και 1 βιβλίο δασκάλου καθώς και σε υποστηρικτικό υλικό για τους μαθητές. Επίσης κάθε μαθητής που θα συμμετέχει στο μάθημα θα παραλάβει μαζί με τα βιβλία του και μία σκακιέρα με ένα πλήρες σετ κομματιών.

Συμμετοχή 5ου δημοτικού και δημοτικού Βάρης-Μάννα

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων, διαμέσου της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τη Σύμβουλο της 2ης Περιφέρειας Κυκλάδων , την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης και τον Σ.Σ. Σύρου, παρέχει τη δυνατότητα να συμμετέχουν έως και τρία τμήματα, από τα οποία όπως ενημέρωσε και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σκακιστών Σύρου Μιχάλης Κεραμιώτης, ο οποίος θα αναλάβει την εκπαίδευση των μαθητών, πηρός το παρόν πρόκειται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα το δημοτικό σχολείο Βάρης- Μάννα και το 5ο δημοτικό σχολείο Σύρου. Η ώρα συνάντησης του κάθε τμήματος, που θα είναι 1 διδακτική ώρα την εβδομάδα και θα οριστεί κατόπιν συνεννόησης με τον εκπαιδευτή. Η αδιάλειπτη φυσική παρουσία του δασκάλου της τάξης είναι επιβεβλημένη, ως ο μόνος θεσμικά και παιδαγωγικά υπεύθυνος για τους μαθητές του, διασφαλίζοντας το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο της λειτουργίας της τάξης, προς όφελος των μαθητών ενώ η συνεργασία του εκπαιδευτή, ως εξωτερικού επιστημονικού συνεργάτη, με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κρίνεται απαραίτητη. Επίσης η όλη δράση δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση είτε του σχολείου, είτε των γονέων και κατ’ επέκταση των μαθητών.

Με τη νέα χρονιά η έναρξη μαθημάτων

“Ξεκίνησε πέρσι ένα πρόγραμμα από το ίδρυμα Kasparov Chess Foundation Europe με την ευγενική χορηγία ου Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» το οποίο ωστόσο υλοποιήθηκε από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης με στόχο να προωθηθεί το σκάκι στα σχολεία, και φέτος επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της Επικράτειας” εξηγεί ο κ. Κεραμιώτης με πρωτοβουλία του οποίου πρόκειται να ξεκινήσει πειραματικά το πρόγραμμα και στις τάξεις δημοτικών σχολείων του νησιού.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κατά πάσα πιθανότητα με το νέο έτος στο δημοτικό σχολείο Βάρης- Μάννα και το 5ο δημοτικό, τα οποία θα γίνονται στην πρωινή ευέλικτη ζώνη, εντός του εκπαιδευτικού χώρου, κάτι το οποίο δεν γινόταν τις προηγούμενες χρονιές. Ενώ για όσα σχολεία μπορεί να ενδιαφερθούν να εισχωρήσουν εκ των υστέρων στο πρόγραμμα ο κ. Κεραμιώτης εξήγησε ότι φέτος θα γίνουν τα μαθήματα πιλοτικά καθώς και το υλικό το οποίο διαθέτει στα χέρια του είναι περιορισμένο και από την επόμενη σχολική χρονιά που η εκπαιδευτική κοινότητα της Σύρου θα είναι ενήμερη θα υπάρχει καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη συμμετοχή. Τέλος υποστήριξε ότι “είναι υπέρ τέτοιων προγραμμάτων και όποτε του δίνεται η ευκαιρία και υπάρχει και το αντίστοιχο ενδιαφέρον δεν αφήνει τις ευκαιρίες να χάνονται”.

“Στηρίζουμε πάντα τέτοιες δραστηριότητες”

Με την σειρά του άκρως θετικός εμφανίστηκε και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης όσον αφορά στο πρόγραμμα εκμάθησης σκακιού σε δημοτικά σχολεία καθώς όπως τόνισε αποτελεί “ μέσω κοινωνικοποίησης των μαθητών”.

“Εμείς πάντα στηρίζουμε τέτοιες δραστηριότητες, οι οποίες εκτός του ότι είναι καινοτόμες, διευρύνουν το πνεύμα, καθώς το σκάκι αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με όσα έχουν συνηθίσει τα παιδιά” υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Καφτηράνης,ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι “Το είδαμε με πολύ θετική ματιά και θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ η εκμάθηση του θα γίνεται σε συνεργασία των εκπαιδευτών σκακιού και των δασκάλων των τάξεων που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

Ετικέτες: