Κατεπείγουσες συναντήσεις σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Νάξου για τη διακοπή των καταλήψεων

“Πρέπει να υπάρχουν σοβαροί λόγοι για το κλείσιμο ενός σχολείου”

Δηλώσεις του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστου Μιχαλόπουλου

Την αναγκαιότητα τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών για τη συνέχιση ή τη διακοπή της κατάληψης στην οποία βρίσκονται μέχρι σήμερα τόσο το Γενικό Λύκειο Νάξου όσο και το 1ο ΕΠΑΛ Νάξου επεσήμανε στους μαθητές των δύο σχολείων ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος.

Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας επίσκεψής του στο νησί της Νάξου, λόγω της πολυήμερης κατάληψης των δύο σχολικών μονάδων, ο κ. Μιχαλόπουλος συναντήθηκε με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο μόνιμο πλέον “πρόβλημα” που τα τέσσερα τελευταία χρόνια απασχολεί τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και τη Διεύθυνση.

Η συζήτηση με τις αντιπροσωπείες των σχολικών κοινοτήτων, παρουσία και του προέδρου της Δημοτικής Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κοντόπουλου διεξήχθη σε καλό κλίμα, που ήταν το ζητούμενο, ώστε μέσα από διάλογο όλων των εμπλεκόμενων πλευρών σχετικά με τα αιτήματα των μαθητών να εκτονωθεί η κατάσταση για τον τερματισμό της κατάληψης.

Θετικό κλίμα στο ΕΠΑΛ Νάξου

Σημειώνεται ότι τα ζητήματα που έθεσαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου το πρωί της Τρίτης στον κ. Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων αφορούσαν κυρίως σε συμπεριφορές εκπαιδευτικών καθώς και σε φθορές και ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή των αιθουσών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Μιχαλόπουλος μετέβη στο Γενικό Λύκειο Νάξου, όπου πραγματοποίησε αντίστοιχη συνάντηση με τη σχολική κοινότητα.

Το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση ήταν “οι αδικίες”, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις γονέων υπήρξαν στη βαθμολογία, αποτελώντας ουσιαστικά μία από τις βασικές αιτίες της κατάληψης. Μεταξύ άλλων, τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν σε επισκευές που απαιτούνται στο κτίριο, σε συμπεριφορές εκπαιδευτικών, καθώς και στο θέμα της καταγγελίας του διευθυντή του σχολείου στην αστυνομία.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε ότι σε κάθε κατάληψη σχολείου ο διευθυντής καλείται να ενημερώνει την αστυνομία, ώστε να ελέγχεται από την ίδια ότι δεν έχει σημειωθεί κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κατάληψης. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι οι δήμοι θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους και να φροντίζουν για την αποκατάσταση των φθορών στα σχολικά κτίρια κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ούτως ώστε να μη συσσωρεύονται τα προβλήματα.

Διαβεβαιώσεις για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Μιχαλόπουλος έκρινε ότι οι μαθητές του ΕΠΑΛ θα επανέλθουν από σήμερα στα μαθήματά τους, καθώς έλαβαν τη διαβεβαίωση τόσο του ίδιου όσο και της σχολικής επιτροπής ότι θα βρεθεί λύση για τη συμπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, αλλά και για την αποκατάσταση των βλαβών στην υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου. Σημείωσε ακόμα ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ούτως ώστε να υπάρξει μία διαφοροποίηση των καθηγητών και του ανθρώπινου δυναμικού στις σχέσεις και στην καθημερινή συμπεριφορά εντός της σχολικής μονάδας.

Ερωτηματικά για τη διακοπή της κατάληψης στο ΓΕΛ Νάξου

Αναφερόμενος στην περίπτωση του ΓΕΛ Νάξου, ο ίδιος το χαρακτήρισε “πρόβλημα το οποίο επαναλαμβάνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια”, με τους μαθητές να γνωστοποιούν τα αιτήματά τους μετά την έναρξη της κατάληψης. Όπως τόνισε, όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να καταβάλλουν προσπάθειες για τη διακοπή της κατάληψης αλλά και για να αποτελέσει το σχολείο πόλο έλξης και πολιτιστικής αναβάθμισης. “Σε καμία περίπτωση ένα λύκειο δεν θα πρέπει να τηρεί μόνο τα μαθήματα, στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές στο τέλος του σχολικού έτους” δήλωσε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ακόμα ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αφουγκράζεται τις ανάγκες των μαθητών και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις προτάσεις τους. “Σκοπός δεν είναι να διδάξεις μόνο μία συγκεκριμένη ύλη, αλλά να εφαρμόσεις κάποια προγράμματα τα οποία τα απαιτεί η εποχή ούτως ώστε να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο μαθητή υψηλού επιπέδου, ο οποίος θα μπορεί να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους μαθητές της Ευρώπης”.

Σχετικά με το μόνιμο αίτημα των μαθητών για την παρουσία σχολικού ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού, ο ίδιος διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας. “Αν και το θεωρώ παράλειψη, εμείς στέλνουμε από το ΚΕΔΔΥ κάποιο ψυχολόγο στο σχολείο για την πραγματοποίηση συνεδριών”, σημείωσε. Τέλος, έχοντας γνώση για τα αυξημένα προβλήματα που παρατηρούνται στο σχολικό κτίριο, έδωσε το λόγο του ότι θα υπάρξει κάποια κινητοποίηση σε συνεργασία με το δήμο για την επίλυσή τους.

“Πρέπει να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες”

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μιχαλόπουλος επεσήμανε ότι την Πέμπτη, οι μαθητές θα πρέπει με την παρουσία τουλάχιστον του 50%+1 μαθητών να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή τη διακοπή της κατάληψης. Πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνεται κάθε δυο ημέρες κατά τη διάρκεια της κατάληψης και όχι με λίστα η οποία συμπληρώνεται όποτε ο κάθε μαθητής βρίσκεται στο σχολείο.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχουν σοβαροί λόγοι για το κλείσιμο ενός σχολείου, και όχι οι μαθητές να οδηγούνται στην κατάληψη ενός σχολείου, λόγω φθορών στα παράθυρα ή κάποιας μεμονωμένης “κακής” συμπεριφοράς από την πλευρά των εκπαιδευτικών.