Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου

Έμφαση στην Εκπαίδευση που ενισχύει τις δεξιότητες των μαθητών

  • Δευτέρα, 23 Μαρτίου, 2015 - 11:01

Έμφαση στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τη «Γλωσσική και κοινωνικοπολιτική Παιδεία στο Δημοτικό Σχολείο», με σκοπό την υποστήριξη της παιδείας που ενισχύει τη δημιουργία ενεργών πολιτών δίνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.

Η Σχολική Σύμβουλος, Ειρήνη Τσαβαλά, κατά τα δύο τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, πραγματοποιεί σχετικές επιμορφωτικές δράσεις στην Τήνο και στη Σύρο.

Στις 17 και 18 Μαρτίου στην Τήνο και στη Σύρο αντίστοιχα πραγματοποιήθηκαν Επιμορφωτικές Ημερίδες με θέμα «Γλωσσική και κοινωνικοπολιτική Παιδεία στο Δημοτικό Σχολείο» σε συνέχεια της περσινής Επιμορφωτικής Ημερίδας με τίτλο «Μιλώ και γράφω ελληνικά, σκέπτομαι κριτικά και δρω αποτελεσματικά».

Οι επιμορφωτικές ημερίδες υλοποιήθηκαν με τη βοήθεια του δήμου Σύρου, των Συλλόγων Γονέων των Δημοτικών Σχολείων της Τήνου και Ι.ΤΗ.Π. συμμετείχαν δε, εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την έναρξη της ημερίδας στη Σύρο έκανε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Διονύσιος Μεσσάρης, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση που προωθεί τον ενεργό πολίτη και τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά κυρίως με τον ενθαρρυντικό και πάντα επίκαιρο λόγο τους, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Με εισηγητές τους Δρ. Αλεξάνδρα Κουλουμπαρίτση και Νίκο Στεφανόπουλο ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση της γλώσσας και στην ανάδειξή της ως μέσο Κοινωνικοπολιτικής Παιδείας.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας αναπτύχθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες:

  1. Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού λόγου στο Δημοτικό Σχολείο

  2. Εκπαίδευση για τον ενεργό πολίτη: To δημιουργικό Σχολείο- Το σχολείο που ονειρεύομαι

  3. Εκπαίδευση για τον ενεργό πολίτη: Υπό το πρίσμα του Ενεργού Πολίτη

Παράλληλα έλαβαν χώρα βιωματικά διαδραστικά εργαστήρια, στα οποία συμμετείχε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα της Σύρου και της Τήνου συμπεριλαμβανομένων και των ειδικοτήτων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ειδικότερα, οι Εκπαιδευτικοί της Φυσικής Αγωγής είχαν τη δυνατότητα με σημείο αναφοράς την Παραγωγή Γραπτού Λόγου να αναπτύξουν τα θέματα:

  1. Η Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο ανάπτυξης της Αθλητικής Παιδείας και

  2. Ευαίσθητες φάσεις για την ανάπτυξη φυσικών και κινητικών δεξιοτήτων-ικανοτήτων και αναλυτικά προγράμματα σπουδών Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το σχολείο που προωθεί την εξωστρέφεια, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία με σκοπό την κοινωνική παιδεία των μαθητών, την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους για τη δημιουργία ενεργών πολιτών αποτελεί βασικό άξονα των κατευθύνσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου που ενθαρρύνει, υποστηρίζει και επιβραβεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες.