Οι άγνωστες καστροπολιτείες της Σύρου
- Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2015 - 06:10
Τη σπουδαιότητα της αειφορικής λειτουργίας ενός κάστρου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον εξερευνά η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Γενικού Λυκείου Σύρου, η οποία για πρώτη φορά συμμετέχει στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο “Κάστρο: Ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει”.
Συντονιστής του προγράμματος είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων, το οποίο κάθε χρόνο προσκαλεί σχολεία από όλη την Ελλάδα να ενταχθούν στο δίκτυο, προγραμματίζοντας παράλληλα πλήθος υποστηρικτικών δράσεων για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.
Η συριανή ομάδα με υπεύθυνη τη Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου, Ειρήνη Δράκου αποτελείται κυρίως από μαθητές της Α' Λυκείου, οι οποίοι μελετούν τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και την Χαλανδριανή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αρχιτεκτονική και την αειφορία. Οι μαθητές καταγράφουν όλες τις πληροφορίες γύρω από την εύρεση και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις δεξαμενές, το αποχετευτικό σύστημα, την εξασφάλιση τροφής, τις καλλιέργειες, τις κοινωνικές σχέσεις των κατοίκων, καθώς και την οικονομία μίας τόσο κλειστής κοινωνίας.
Στο πλαίσιο της δράσης, η ομάδα των Κάστρων μαζί με τους μαθητές που μελετούν τη φύση της Σύρου επισκέφτηκε το νησί της Άνδρου, όπου συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ξερολιθιές, δαντελωτοί σχηματισμοί της ελληνικής γης”, που διεξάχθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου. Το Κέντρο αναμένεται να επισκεφτεί επίσης την 1η Απριλίου το 1ο Γυμνάσιο Σύρου για τις ανάγκες του προγράμματος “Η θάλασσα, καθρέφτης μας”.
Αντικείμενο μελέτης
“Η πρώτη επίσκεψη της ομάδας μας πραγματοποιήθηκε στην πηγή του Αγίου Αθανασίου, προκειμένου οι μαθητές να παρατηρήσουν από την πλευρά αυτή τη φυσική οχύρωση της πόλης και να δουν το νερό, τα χωραφάκια και τη χρήση του αέρα με τους ανεμόμυλους”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Δράκου. Η δεύτερη επίσκεψη είχε σημείο αναφοράς το Πάνω Τέρμα και την αρχιτεκτονική της Άνω Σύρου, ενώ η ομάδα έδωσε και τρίτο ραντεβού στον μεσαιωνικό οικισμό, αυτή τη φορά στο Μοναστήρι των Καπουτσίνων.
Το πρόγραμμα αυτής της χρονιάς θα λήξει στο τέλος Απριλίου, όπου τα παιδιά θα παρουσιάσουν την εργασία τους στο υπόλοιπο σχολείο. “Στόχος μας είναι η συνέχιση της δράσης για έναν ακόμη χρόνο και η συμμετοχή των παιδιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα που διεξάγονται στη Μονεμβασιά.
Σημειώνεται ότι εκτός από την ομάδα για τα κάστρα, δραστηριοποιούνται δύο ακόμη περιβαλλοντικές ομάδες, η ομάδα για τη φύση με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Νικόλαο Αβράμη και την ομάδα που μελετά τις εκκλησίες του νησιού, με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κ. Μαρία Καϊνάρη.
Οι φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη της περιβαλλοντικής ομάδας για τα κάστρα στον “Ανεμόμυλο” στην Άνω Σύρο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μέσα από τη ματιά των εφήβων
5 Φεβ. 2025 - 6:15 - "Κλέψε λιγότερο"
20 Ιουν. 2024 - 6:15 - ΓΕΛ Σύρου: Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για την πτώση σοβάδων σε μαθητή
16 Νοε. 2023 - 8:18 - Μαθητές της Ευρώπης γνωρίζουν τη φύση και τον πολιτισμό της Σύρου
11 Οκτ. 2022 - 6:18 - Το ΓΕΛ ΣΥΡΟΥ για το Πρόγραμμα Erasmus - Copnat
10 Οκτ. 2022 - 11:40