Θερινό Σχολείο Νάξου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2015 - 06:20
Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες και η αξιολόγηση του Θερινού Σχολείου Νάξου με τίτλο: ‘Τοπική Ανάπτυξη: Θεωρία, Πρακτικές & Πολιτικές Συνεργατικού Σχεδιασμού’, που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ενεργή υποστήριξη του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Το θερινό σχολείο έλαβε χώρα στη Χώρα Νάξου και διήρκησε 2 εβδομάδες (15.07.2015 έως 27.07.2015) με διεθνή συμμετοχή.
Οι σεμιναριακές δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου φιλοξενήθηκαν στη Σχολή Ουρσουλινών που ευγενικά παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ενώ καθοριστική για την επιτυχία των εργασιών του υπήρξε η ενεργή συμβολή του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού-Αθλητισμού-Περιβάλλοντος-Παιδείας-Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α). Οι διαλέξεις συνδυάσθηκαν με σειρά εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού-Αθλητισμού-Περιβάλλοντος-Παιδείας-Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α).
Στο Θερινό Σχολείο Νάξου συμμετείχαν φοιτητές από το Πανεπιστημίου Αιγαίου και από άλλα Ιδρύματα της Χώρας, καθώς επίσης φοιτητές και τελειόφοιτοι από την Νάξο.
Οι 25 διδάσκοντες καθηγητές και ερευνητές προερχόταν από 9 Διεθνή Πανεπιστήμια:
·Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
·Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
·Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνείο Κρήτης
·Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
·Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
·Πάντειο Πανεπιστήμιο
·Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
·Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
·Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
·George Washington University
Στόχος του προγράμματος ήταν η μελέτη των θεμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της διαχείρισης των Πολιτικών Συνεργατικού Σχεδιασμού και στο σύγχρονο περιβάλλον της κρίσης, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, και των κοινωνικό-πολιτικών μεταβολών.
Εκτός από τις καθημερινές διαλέξεις, οι φοιτητές που παρακολούθησαν το θερινό σχολείο είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ερευνητικές εργασίες και σε επιτόπιες έρευνες πεδίου, δίνοντας ένα έντονα βιωματικό χαρακτήρα.
Οι διδάσκοντες ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες με μεγάλη ερευνητική εμπειρία που προσέφεραν έναν κύκλο σπουδών συνολικής διάρκειας 50 ωρών.
Μέσα από προσανατολισμένα στην πρακτική τους διάσταση σεμινάρια από έμπειρα και καταξιωμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού και της Ελλάδας, οι συμμετέχοντες φοιτητές
συνεργάστηκαν σε ομάδες ώστε να εκπονήσουν μια επιτόπια έρευνα σε κατηγορίες όπως οι ακόλουθες:
1·Τοπική Ανάπτυξη: Θεωρία, Πρακτικές & Πολιτικές Συνεργατικού Σχεδιασμού
2·Νησιωτικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη
3·Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Πολιτιστική Διαχείριση
4·Περιφερειακή Ανάπτυξη με έμφαση στα νησιά
5·Πολιτιστική Διαχείριση και Τοπική Ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης
6·Νέες μορφές διαχείρισης πολιτισμικής επικοινωνίας & πολιτιστικών διαφορών
7·Διαχείριση πολιτισμού και περιφερειακής ανάπτυξης.
Οι ερευνητικές δράσεις που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια των παραπάνω εργασιών παρουσιάσθηκαν στη λήξη των εργασιών του Θερινού Σχολείου, στις 27.07.2015, σε panel κριτών αποτελούμενο από ακαδημαϊκούς δασκάλους, στελέχη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάσκοντες καθηγητές και επιστήμονες του θερινού σχολείου Νάξος.
Αποφασίσθηκε η δημοσίευση των κειμένων των εισηγήσεων, καθώς και των ερευνητικών εργασιών, σε ένα βιβλίο-τόμο στο Cambridge Scholar στα Αγγλικά. Αποφασίστηκε επίσης η δημοσίευση παράλληλων κειμένων (στα Αγγλικά) ως Ειδική Έκδοση (Special Issues) στο Journal Of Socio-EconomicIssues.
Το Θερινό Σχολείο Νάξου 2015 κατάφερε να φέρει σε επαφή τους τοπικούς παράγοντες, τους διακεκριμένους και εξειδικευμένους καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και τους φοιτητές από διαφορετικές γνωστικές περιοχές, να τους ενώσει σε διεπιστημονικές δημιουργικές και ερευνητικές ομάδες με στόχο την διερεύνηση των θεμάτων της Διαχείρισης των Πολιτικών Συνεργατικού Σχεδιασμού και της Τοπικής Ανάπτυξης και περαιτέρω να τους βοηθήσει να κατανοήσουν πώς οι απλές θεωρητικές ιδέες μπορούν με τα κατάλληλα εργαλεία και την ευρηματικότητα να οδηγήσουν σε πρακτικές λύσεις για τα σχετικά προβλήματα τοπικής ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου.
H ιδιαίτερη επιτυχία του Θερινού Σχολείου Νάξου παρέχει τα εχέγγυα για την διοργάνωσή του και την επόμενη χρονιά
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία της Σύρου και υποδέχεται φοιτητές του Πανεπιστημίου WPI
18 Νοε. 2024 - 14:12 - Μια γιορτή της επιστήμης και της τέχνης
30 Σεπ. 2024 - 6:15 - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Υπογραφή συμφωνίας ακαδημαϊκών ανταλλαγών με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου
25 Σεπ. 2024 - 16:44 - Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη "Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή 2024"
21 Σεπ. 2024 - 7:58 - Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετέχει στην ψηφιοποίηση των Ελληνικών Συλλογών Φυσικής Ιστορίας
9 Ιουλ. 2024 - 11:01