Σαλπάροντας για το «ακαδημαϊκό ταξίδι» της ζωής τους
- Παρασκευή, 28 Αυγούστου, 2015 - 06:10
Με τα Τμήματα Φιλολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πληροφορικής να έχουν ένα εμφανές προβάδισμα στις προτιμήσεις των φετινών επιτυχόντων της Σύρου, οι νέοι και οι νέες του νησιού ξεκινούν την ακαδημαϊκή πορεία τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με την ελπίδα ότι τίποτα και κανείς δε θα σταθεί εμπόδιο στο όνειρό τους.
Ωστόσο, η μεγάλη πτώση των βάσεων και τα τελικά αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκάλεσαν διχασμό στον κύκλο των επιτυχόντων, οι οποίοι χωρίστηκαν σε αυτούς που κατάφεραν να φτάσουν στην «πηγή» της αρεσκείας τους και σε εκείνους που οδηγήθηκαν σε δεύτερες και τρίτες επιλογές, εξαιτίας των χαμηλότερων επιδόσεών τους στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Η «βουτιά» που σημειώθηκε στα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, αποτέλεσε «δυσάρεστη έκπληξη» για πολλούς μαθητές, οι οποίοι θεωρώντας «απλησίαστη» τη σχολή της επιλογής τους, δήλωσαν στο μηχανογραφικό σημείωμά τους τμήματα, τα οποία δεν τους εξέφραζαν στον ίδιο βαθμό.
Δεδομένης της ισχνής παρουσίας των -λεγόμενων- μεγάλων σχολών στις λίστες των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στην προσωπική επιτυχία των μαθητών, οι οποίοι κατάφεραν όχι μόνο να περάσουν στην πρώτη τους προτίμηση, αλλά και να εξασφαλίσουν μία καλή θέση, μεταξύ των υπολοίπων φοιτητών του τμήματος.
«Είμαι χαρούμενη που πολλοί από μας πέτυχαν το στόχο τους»
Στη Νομική Θεσσαλονίκης εισήχθη η απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Σύρου Μαρία – Χριστίνα Κεράνη, η οποία συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των μαθητών του νησιού. Με βαθμό πρόσβασης 18,703, η φετινή πρώτη των πρώτων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κατάφερε να πετύχει το στόχο της και να εξασφαλίσει το «εισιτήριο» για ένα τμήμα, το οποίο γεννά στην ίδια υψηλές προσδοκίες.
«Η Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη μου επιλογή. Είναι μια πόλη, αρκετά πιο ήρεμη από την Αθήνα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εκτός από ενδιαφέροντα μαθήματα, έχει και έναν ευρύ κύκλο προγραμμάτων για μεταπτυχιακές σπουδές. Επιπλέον, φίλοι που φοιτούν στο ίδιο τμήμα, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι είναι πολύ καλύτερο, συγκριτικά με το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας και λιγότερο συντηρητικό», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Μαρία - Χριστίνα Κεράνη.
Παρά το γεγονός ότι είναι η μοναδική μαθήτρια του νησιού που εισήχθη φέτος σε μία από τις δημοφιλέστερες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας, η ίδια προτιμά να μην επικεντρώνεται στην προσωπική της επιτυχία, αλλά να αφουγκράζεται το γενικότερο κλίμα. «Έχω πάρα πολλούς φίλους, οι οποίοι στόχευαν και πέτυχαν αυτό που ήθελαν, οπότε είμαι χαρούμενη που πολλοί από μας έχουμε καταφέρει αυτό που ονειρευόμασταν». Ωστόσο, δεν κρύβει ότι πολλοί από τους πρώην συμμαθητές της είναι αρκετά δυσαρεστημένοι, καθώς η δυσκολία των θεμάτων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις λειτούργησε αρνητικά στην ψυχολογία και το ηθικό τους, αποφέροντας μη επιθυμητά αποτελέσματα. «Τα παιδιά αυτά δεν πίστεψαν ότι οι βάσεις θα πέσουν τόσο πολύ και συμπλήρωσαν με ταραχή το μηχανογραφικό τους, δηλώντας χαμηλόβαθμες σχολές, τις οποίες δεν ήθελαν» ανέφεραν χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι κάποιοι απόφοιτοι έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να επανεξεταστούν πανελλαδικά την επόμενη χρονιά, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους.
Στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών εισήχθη ο Αντώνης Νάσιος, καταλαμβάνοντας τη 15η θέση ανάμεσα σε 180 εισακτέους (90%). Όπως δήλωσε, η Αθήνα του προσφέρει την ευκαιρία, να ασχοληθεί και με ένα ακόμα πάθος του, το θέατρο, το οποίο αγαπά πολύ και προτίθεται να συνδυάσει με τις πανεπιστημιακές σπουδές του.
Οι ταγμένοι της φιλολογίας
Την τιμητική της είχε φέτος η φιλολογία, καθώς τρεις μαθητές, η Άννα Πλυτά (17.714 μόρια), η Ηλιάνα Φωστέρη (17.154 μόρια) και ο Κωνσταντίνος Βλάμης (17.128 μόρια) κατάφεραν να εισαχθούν στο αντίστοιχο τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μία ακόμη μαθήτρια, η Θηρεσία Μαραγκού να περάσει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
«Επέλεξα το συγκεκριμένο αντικείμενο, πρώτον γιατί με γεμίζει συναισθηματικά και δεύτερον γιατί θέλω να αλλάξω αυτή τη γενικότερη δυσαρέσκεια που επικρατεί ως προς τα φιλολογικά μαθήματα», υπογράμμισε στην «Κοινή Γνώμη» η Άννα Πλυτά. Όπως τόνισε, οι θυσίες που κλήθηκε να κάνει για να επιτύχει τον στόχο της ήταν ελάχιστες, καθώς η αγάπη της για τη φιλολογία δεν της άφησε κανένα περιθώριο να λυγίσει στα δύσκολα.
Την είσοδό της στο Τμήμα Φιλολογίας της Αθήνας ονειρευόταν από τα θρανία του Γυμνασίου και η Ηλιάνα Φωστέρη. «Πέρα από το κομμάτι της διδασκαλίας που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μου αρέσουν επίσης ο αρχαίος πολιτισμός και η λογοτεχνία. Είναι ωραίο να μαθαίνεις τέτοια πράγματα, να σου ανοίγονται καινούριοι ορίζοντες. Πάντα είχα φιλολόγους που με ενέπνεαν πολύ να ασχοληθώ περισσότερο με τα αρχαία» σημείωσε, εξηγώντας ότι οι εκπαιδευτικοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή των μαθητών. «Οι καθηγητές μας ήταν πάντοτε δίπλα μας να μας υποστηρίζουν, προτρέποντάς μας να ασχοληθούμε με κάτι που μας αρέσει πραγματικά», κατέληξε.
Το ενδεχόμενο να καταθέσει εκ νέου μηχανογραφικό, διεκδικώντας με το 10% μία θέση στη σχολή της αρεσκείας του, δεν αποκλείει ο Κωνσταντίνος Βλάμης, ο οποίος δεν κατάφερε φέτος να εισαχθεί στο Τμήμα Ψυχολογίας της Αθήνας. «Θα ξεκινήσω τις σπουδές μου και αν δω ότι δεν με καλύπτει η φιλολογία θα δοκιμάσω το 10%» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα δύσκολη την τελευταία χρονιά στο Λύκειο. «Είσαι αναγκασμένος να θυσιάσεις όλα σου τα χόμπι. Δεν υπάρχει χρόνος για να κάνεις κάποιο άθλημα ή να παίξεις μουσική. Πρέπει να είσαι αφοσιωμένος για να μπορείς να γράψεις και να μπεις σε κάποια υψηλόβαθμη σχολή. Το διάβασμα είναι ατέλειωτο, το πρόγραμμα των φροντιστηρίων φορτωμένο και ο χρόνος σου για ανάπαυλα περιορισμένος», κατέληξε.
Στην Οικονομική Επιστήμη Αθηνών εισήχθη ο Ορέστης Τομαής, ενώ με τη σειρά της η Κωνσταντίνα Καλογερά πέρασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Θεσσαλονίκης. Σε δηλώσεις τους στην «Κοινή Γνώμη», οι δύο εισακτέοι υποστήριξαν ότι το «μυστικό» της επιτυχίας είναι η αγάπη του κάθε υποψήφιου για μία επιστήμη, που μπορεί να τον βοηθήσει να άρει τα όποια εμπόδια συναντήσει στο δρόμο του. «Για μένα προσωπικά, η χρονιά δεν ήταν τόσο δύσκολο. Απαιτούσε μια προσπάθεια παραπάνω, αλλά χωρίς υπερβολές. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, αν και η πλειοψηφία των παιδιών δεν είναι», υπογράμμισε ο Ορέστης Τομαής. Από την άλλη, η Κωνσταντίνα Καλογερά ανέφερε ότι οι Οικονομικές Επιστήμες ήταν ένα από τα μοναδικά αντικείμενα τα οποία την ενδιέφεραν, χωρίς να λάβει υπόψη της το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης.
Σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή των μαθητών έπαιξε, μεταξύ άλλων και ο οικονομικός παράγοντας. Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός στόχος του ήταν το Τμήμα Βιολογίας, ο Μάριος Χατζηιερεμίας έστρεψε το ενδιαφέρον του στο Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Αθήνας. «Δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή, αλλά επειδή κοίταξα και έψαξα τα μαθήματα της σχολής, είδα ότι είναι κοντά στα δικά μου «θέλω». Και επειδή βρισκόμαστε και σε μια εποχή, όπου τα πράγματα είναι δύσκολα από οικονομικής άποψης, έκρινα μαζί με τους γονείς μου ότι θα ήταν καλύτερο να περάσω στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη γεωπονική, η οποία προσφέρει τόσο επαγγελματική αποκατάσταση όσο και επιλογές για μεταπτυχιακές σπουδές», εξήγησε.
Σπουδές στο «σπίτι» τους
Στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, το οποίο κάθε χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, κατάφεραν να εισαχθούν ο Γιώργος Δέτσικας και η Ειρήνη Μάινα. «Πάντα είχα μια κλίση προς το σχεδιασμό προϊόντων και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σχολή βρίσκεται στον τόπο μου συνέβαλε θετικά στο να στραφώ προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο Γιώργος Δέτσικας, σημειώνοντας ότι οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες δεν του άφηναν και πολλά περιθώρια επιλογής. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά για την οικογένειά μου. Ο πατέρας μου είναι στο Νεώριο και δεν έχουμε μεγάλο εισόδημα. Οπότε, θα μας έλυνε περισσότερο τα χέρια αν περνούσα εδώ. Σίγουρα, θα ήθελα να ζήσω κι εγώ τη φοιτητική ζωή που ονειρεύονται όλοι οι μαθητές, αλλά με τα συν και με τα πλην βγαίνει καλύτερα να μείνω στο νησί», κατέληξε.
Όταν οι σπουδές συναντούν το χόμπι
Το «στοίχημα» με τον εαυτό του κέρδισε και ο Στέλιος Ρηγούτσος, εισακτέος στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Αθήνα. «Από την πρώτη στιγμή ήθελα να περάσω στη Γυμναστική Ακαδημία» τόνισε, κρίνοντας πως κανένας στόχος δεν είναι εύκολος. «Όλοι οι στόχοι απαιτούν μεγάλη προσπάθεια. Όμως πιστεύω ότι με θέληση και με την κατάλληλη μέθοδο, με διάβασμα και επιμονή στο τέλος θα τα καταφέρεις. Θα πρέπει να μην έχεις αφήσει πολλά κενά από τις προηγούμενες τάξεις και χρειάζεται να κάνεις κάποιες θυσίες. Να μη βγαίνεις κάθε εβδομάδα και να ξενυχτάς μέχρι τα ξημερώματα, ώστε να έχεις κουράγιο να διαβάζεις την επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι σημαντικό ρόλο για την εισαγωγή στη δική του σχολή παίζει και η βαθμολογία από τα αθλήματα, ο ίδιος σημείωσε ότι λόγω του φόρτου των μαθημάτων, δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο για να προπονηθεί περισσότερο. «Προσωπικά, έβαλα πάνω από όλα τα μαθήματα και μετά τις πανελλήνιες ξεκίνησα να προπονούμαι για να πάρω bonus extra μόρια. Τα καθαρά μόρια ήταν 16.472 και με τα αθλήματα πήρα άλλα 1.933», κατέληξε.
«Οι ξένες γλώσσες είναι χρήσιμες στην αγορά εργασίας»
Ένα ακόμη παράδειγμα επιτυχίας είναι και η εισαγωγή της Άννας Μαρίας Φρέρη στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. «Μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες και πιστεύω ότι στην αγορά εργασίας είναι πολύ χρήσιμες. Αν και αρχικά ήθελα να δηλώσω κάποια άλλη σχολή, επέλεξα να κάνω πρώτα τις γλώσσες γιατί θεωρώ πως είναι ένα καλό κλειδί για μία ανώτερη θέση εκεί που με ενδιαφέρει. Δεν θεωρώ ότι ήταν και πάρα πολύ δύσκολο γιατί τα ειδικά μαθήματα, που είναι οι γλώσσες σου δίνουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις άλλα 2.500-3.000 μόρια. Οπότε, αν γράψεις έναν αξιοπρεπή βαθμό στα μαθήματα των πανελληνίων και προσθέσεις και τις ξένες γλώσσες, ο στόχος δεν είναι ακατόρθωτος. Τα δικά μου μόρια ήταν 15.000 και με τα ειδικά μαθήματα ανέβηκαν στα 18.226», τόνισε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Τα αποτελέσματα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους αποφοιτήσαντες
24 Αυγ. 2016 - 12:16 - Οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από σχολεία των Κυκλάδων
24 Αυγ. 2016 - 12:15 - Ανακοινώθηκαν οι βάσεις - Μικρότερος ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
26 Αυγ. 2015 - 11:31 - Οι αριστεύσαντες που έφτασαν πρώτοι στην «πηγή»
29 Αυγ. 2019 - 6:20 - Για μία θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση
4 Ιουν. 2019 - 6:15