Βιωματικές δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής από τον Παιδικό Σταθμό «Η Φωλιά»

Ο Bee-Bot «κέντρισε» το ενδιαφέρον των παιδιών

Τους μαθητές της «Φωλιάς» αλλά και πολλούς ακόμη φίλους του από άλλους Παιδικούς Σταθμούς της Σύρου ξετρέλανε το περασμένο Σαββατοκύριακο το εκπαιδευτικό ρομποτάκι Bee-Bot , κεντρίζοντας το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων στην Αίθουσα Δελασάλ του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος».

Παιδιά, ηλικίας 3-5 ετών, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες, ομαδικά παιχνίδια και κατασκευές, καθώς και να χορέψουν στο ρυθμό της μουσικής, μιμούμενα τι άλλο… ένα ρομπότ.

Η μάθηση συνάντησε το παιχνίδι

Ο Βee-Bot αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής ρομποτικής, στην κατηγορία των προγραμματισμένων παιχνιδιών τύπου Logo. Χρησιμοποιείται στον Παιδικό Σταθμό της «Φωλιάς», ενσαρκώνει την "χελώνα" Logo και βασίζεται σε αρχές προγραμματισμού της γλώσσας αυτής για τον έλεγχο του ρομπότ δαπέδου. Δέχεται απλές εντολές προσανατολισμού (εμπρός ένα βήμα, πίσω ένα βήμα, στροφή), προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να προγραμματίσουν μία διαδρομή πάνω σε ένα δάπεδο, πατώντας τα χρωματιστά πλήκτρα, που βρίσκονται στο πάνω μέρος του ρομπότ.

Η χρήση του Bee-Bot συμβάλλει στην επίτευξη αρκετών μαθησιακών στόχων, που τίθενται στην προσχολική ηλικία, δεδομένου ότι συνδέει τις τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας με τα μαθηματικά και τη γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, τα παιδιά ανέπτυξαν μαθηματικές έννοιες όπως η αρίθμηση, η ταξινόμηση και τα γεωμετρικά σχήματα , ενώ προέβλεψαν και πειραματίστηκαν, χρησιμοποιώντας παράλληλα το αντίστοιχο λεξιλόγιο.

«Όαση» για παιδιά 3-5 ετών

Οι δραστηριότητες ήταν χωρισμένες σε τέσσερα μέρη. Αρχικά, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον Bee-Bot και να παίξουν μαζί του. Αμέσως μετά, προσπάθησαν να κατασκευάσουν το δικό τους ρομπότ και να σχηματίσουν ένα άλλο, ενώνοντας ξύλινα τουβλάκια. Στη συνέχεια, έριξαν ένα ζάρι που τους υποδείκνυε ποιο συναίσθημα θα έπρεπε να εκφράσουν μέσω παντομίμας, έκαναν σκυταλοδρομία με κούτες βαμμένες στα χρώματα της μέλισσας και τέλος, χόρεψαν μία ρομποτική μουσική. Επιπλέον, προβλήθηκε μία ταινία animation με δημιουργό την εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου του «Αγίου Γεωργίου» Αγνή Ρούσσου και πρωταγωνιστές παιδιά, που εξηγούσαν που περιέγραφαν τον Bee-Bot και τις μαγικές εφαρμογές του.

Εξοικείωση με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής

Για τη σπουδαιότητα της εκπαιδευτικής ρομποτικής μίλησε στην αρχή των δράσεων η Υπεύθυνη του Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά» Χριστίνα Λορέντζου. Όπως τόνισε, «αποτελεί μία διασκεδαστική δραστηριότητα που ελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών. Είναι ένα ισχυρό κίνητρο αφομοίωσης καινούργιας γνώσης. Ο εκπαιδευόμενος εξοικειώνεται με τις τεχνολογίες πληροφορικής, με την ευρεία έννοια του όρου και τις χρησιμοποιεί για να καθορίσει ένα σχέδιο, να το διορθώσει και να βρει μία συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα που τίθεται».

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, οι μαθητές του σχολείου έχουν χρησιμοποιήσει τον Βee-bot για να κάνουν επανάληψη στα χρώματα, στα σχήματα, στα γράμματα, στα μέσα μεταφοράς και στα ζώα της φάρμας. Έπειτα από πολλές βιωματικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες χρησιμοποιείται ως επανατροφοδοτικό εποπτικό μέσο.

 

Ετικέτες: