Τριπλή παρουσία της Σύρου στην ημερίδα Euroscola 2016
- Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10
Η Ευστρατία Ανδροβιτσανέα, η Κωνσταντίνα Κώτσια και η Ιωάννα – Ματθίλδη Κατραντζή θα εκπροσωπήσουν φέτος τη Σύρο στην ημερίδα Euroscola 2016, που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο της Γαλλίας στις 15 Απριλίου 2016.
Οι τρεις μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Σύρου περιλαμβάνονται στην ομάδα των 24 μαθητών από σχολεία του Νοτίου Αιγαίου που διέπρεψαν στο διαγωνισμό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για τη συμμετοχή στην εν λόγω ημερίδα.
Το θέμα του διαγωνισμού αφορούσε στον ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της Ευρώπης, μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναπτύξουν γραπτώς το ρόλο του Ευρωπαίου πολίτη και πώς μπορεί να ακουστεί δυνατότερα η φωνή του στην Ευρώπη.
Η συνθήκη της Λισαβόνας
Υπογραμμίζεται ότι, η συνθήκη της Λισαβόνας τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2009, ενισχύοντας την ικανότητα δράσης και επίτευξης αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κοινοβουλίου, η νομοθετική αρμοδιότητα του οποίου επεκτάθηκε σε περισσότερους από 40 νέους τομείς. Σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται η γεωργία, η ενεργειακή ασφάλεια, η μετανάστευση, η δικαιοσύνη και τα ταμεία της ΕΕ. Έτσι, το Κοινοβούλιο τέθηκε σε ισότιμη βάση με το Συμβούλιο Υπουργών, που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, αποκτώντας το δικαίωμα να συναποφασίζει σχετικά με τις δράσεις και τις δαπάνες της ΕΕ.
Επιπλέον, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέκτησαν το δικαίωμα απόρριψης διεθνών συμφωνιών, το οποίο μάλιστα χρησιμοποίησαν για να σταματήσουν την αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία καταπολέμησης της παραποίησης (ACTA),
Η συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2009, έδωσε νέες νομοθετικές εξουσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το έθεσε σε ισότιμη βάση με το Συμβούλιο Υπουργών όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις δράσεις και τις δαπάνες της ΕΕ. Άλλαξε επίσης τον τρόπο συνεργασίας του Κοινοβουλίου με τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα και ενίσχυσε την επιρροή των βουλευτών του ΕΚ σχετικά με το ποιος διευθύνει την ΕΕ. Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές εξασφαλίζεται ότι η ψήφος στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι ακόμη πιο σημαντική για την κατεύθυνση που ακολουθεί η Ευρώπη.
Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέκτησαν το δικαίωμα απόρριψης διεθνών συμφωνιών, το οποίο δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν για να σταματήσουν την αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία καταπολέμησης της παραποίησης (ACTA), για την οποία υπήρχαν φόβοι ότι θα οδηγούσε σε περιορισμό θεμελιωδών ελευθεριών. Το συμβάν αυτό απέδειξε ότι, λόγω της ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους βουλευτές του έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων.
Ενίσχυση της φωνής των πολιτών
Η Συνθήκη της Λισαβόνας, πέραν των νομοθετικών εξουσιών, δίνει επίσης στο Κοινοβούλιο τη δύναμη να επηρεάζει την πολιτική κατεύθυνση της Ευρώπης, καθώς αυτό εκλέγει τον Πρόεδρο της Επιτροπής και του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Η απόφασή του θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών, καθώς και την επιλογή των ψηφοφόρων.
Το Κοινοβούλιο, ως το μοναδικό θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες, έχει την εξουσία και ευθύνη να εξασφαλίζει τη λογοδοσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο είναι ο θεματοφύλακας του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, καθώς και του νεοσύστατου δικαιώματος της πρωτοβουλίας πολιτών, το οποίο επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν νέες προτάσεις πολιτικής, υπό την προϋπόθεση ότι ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι έχουν υπογράψει σχετική αίτηση.
Οι επιτυχόντες των Κυκλάδων
Μαζί με τις Ευστρατία Ανδροβιτσανέα, Κωνσταντίνα Κώτσια και Ιωάννα – Ματθίλδη Κατραντζή, στο Στρασβούργο θα μεταβούν επτά ακόμη μαθητές από τις Κυκλάδες. Συγκεκριμένα, στην ημερίδα Euroscola 2016 θα συμμετέχουν οι: Κλέα Έμπεγια (Ημερήσιο ΕΠΑΛ Θήρας), Μαρία Ξενάκη (ΓΕΛ Νάξου), Μαρία Κυρίτση (ΓΕΛ Μήλου), Κέβιλα Γκέτσι (ΓΕΛ Νάουσας Πάρου), Μαρία Ψαθά (ΓΕΛ Μήλου), Μαρία Καλακώνα (ΓΕΛ Νάουσας Πάρου) και Ήριννα Κυριαζάνου (ΓΕΛ Πάρου).
Τους 24 μαθητές θα συνοδεύσουν οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Αθανασόπουλος από το 1ο Γενικό Λύκειο Ρόδου (για τα Δωδεκάνησα) και Αντωνία Τσουμπού από το Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο Θήρας (για τις Κυκλάδες).
Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί καλούνται με την υποστήριξη και εποπτεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου να οργανώνουν όλα τα θέματα που αφορούν τη μετάβαση – επιστροφή, τη διαμονή και κάθε απαίτηση του ταξιδιού σε συνεργασία με το τουριστικό πρακτορείο το οποίο θα επιλεγεί για να διεξάγει τη μετακίνηση, να εισπράξουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη συνολική χρηματική αποζημίωση και να την αποδώσουν στο τουριστικό πρακτορείο.
Ο πίνακας κατάταξης των επιτυχόντων και επιλαχόντων μαθητών του διαγωνισμού, καθώς και το σύνολο των μορίων τους είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.
Εξοικείωση με τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών
Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με συμμαθητές τους από άλλες πόλεις και χώρες της Ευρώπης, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης. Ορισμένες φορές και με μαθητές που προέρχονται από υποψήφια για ένταξη κράτη.
Πεντακόσιοι περίπου έφηβοι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, να ευαισθητοποιηθούν στον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να βρουν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με το βλέμμα στο μέλλον της ναυτιλίας
21 Φεβ. 2025 - 6:16 - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Πλατφόρμα χαρτογράφησης και ανάλυσης των σεισμών
20 Φεβ. 2025 - 12:11 - Τα 11 ξένα πανεπιστήμια που καταθέτουν αίτηση για να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα
17 Φεβ. 2025 - 13:02 - Σύρος: Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο “Σύγχρονες Τεχνικές στη Γεωργία”
17 Φεβ. 2025 - 10:03 - "Αιώνιοι" φοιτητές: Το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια λένε όχι στις διαγραφές τους
15 Φεβ. 2025 - 17:52