«Ο καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί στη θέση τους»
- Τετάρτη, 4 Μαΐου, 2016 - 23:45
Τη φωνή τους κατά των πρόχειρων, αποσπασματικών και επιδερμικών λύσεων που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ύψωσαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου, στη χθεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που διοργανώθηκε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Τουλούπης» στα Λύκεια.
Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ισραηλινής παραγωγής animation «Βαλς με τον Μπασίρ» του Άρι Φόλμαν που συνδυάζει μοναδικά το ιστορικό ντοκουμέντο, τα αντιπολεμικά μηνύματα και μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία. Αμέσως μετά, ακολούθησε συζήτηση με θέμα το προσφυγικό ζήτημα, κατά την οποία οι μαθητές παρουσίασαν τις θέσεις τους, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, εάν η Ευρώπη δεν αποφασίσει να αλλάξει ως πολιτική οντότητα.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, η κατάσταση έχει πλέον φθάσει στο απροχώρητο, με την Ευρώπη να μετατρέπεται σε φρούριο, καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνείς συνθήκες και νόμους που η ίδια θέσπισε, αλλά ιδανικά που η ίδια θεωρητικά διατρανώνει.
Η μαθητική κοινότητα αισθάνεται την ανάγκη να ενώσει τη φωνή της με την κοινωνία, να αντιδράσει και να αντισταθεί ώστε να σταματήσει το έγκλημα που διαπράττεται απέναντι σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την καταπίεση. Για το λόγο αυτό, καλεί τους πολίτες του νησιού να οργανωθούν και να δράσουν από κοινού, ώστε με τον τρόπο τους να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος.
Φωνή διαμαρτυρίας
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, το Γενικό Λύκειο Σύρου συνέλλεξε αρκετές φορές τρόφιμα για τους πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα μας. Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε και κατά τη χθεσινή εκδήλωση, η οποία είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της συριανής κοινωνίας για να ενεργοποιηθεί και να συμβάλει δραστικά στην αλλαγή και βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Κατά την παρουσίασή τους, οι μαθητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην τακτική της Ευρώπης να κλείνει τα σύνορά της σε καταπονημένους σωματικά και ηθικά, πρόσφυγες πολέμου, που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους χωρίς τη θέλησή τους, αναζητώντας τη δυνατότητα να διαβιώνουν ελεύθεροι και σε ειρηνικό περιβάλλον.
Καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Έκριναν δε, πως με την τακτική αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταπατά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ερχόμενη σε αντίθεση με τις αξίες και τους σκοπούς που η ίδια έχει θεσπίσει κατά την ίδρυσή της. Έθεσαν, λοιπόν, το ερώτημα: «ποιους σκοπούς εξυπηρετεί πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση και αν η τωρινή απάνθρωπη στάση της έχει κάποια σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε ή εξυπηρετεί απλά και μόνο οικονομικά συμφέροντα των μελών της και μάλιστα των πιο εύρωστων»;
Πρόσθεσαν επίσης, πως η Ελλάδα έχει πια απομονωθεί και καλείται μόνη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα. Ωστόσο, το βάρος του προβλήματος αυτού σηκώνουν, κατά το μέγιστο μέρος, όχι οι επίσημοι φορείς, όπως θα έπρεπε, αλλά οι απλοί άνθρωποι, που ευαισθητοποιήθηκαν και οργανώθηκαν μέσα από συλλογικότητες αλληλεγγύης, μοναδικός σκοπός των οποίων είναι να συνδράμουν τους κατατρεγμένους πρόσφυγες. Όμως η κατάσταση δεν αλλάζει, ο πόλεμος συνεχίζεται, ανθρώπινες ψυχές χάνονται στο Αιγαίο και αν τελικά επιβιώσουν, παραμένουν σε ακατάλληλους χώρους κράτησης και υπό συνθήκες εξαθλίωσης.
«Η λύση είναι πολιτική»
Ως εκ τούτου, έκριναν πως είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση, να ανοίξουν τα σύνορα, να απορροφηθούν και να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Όπως τόνισε, ο καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Θεόδωρος Γεωργίου, η λύση στο προσφυγικό ζήτημα, μόνο πολιτική μπορεί να είναι και συνδέεται άρρηκτα με το ριζικό ανασχηματισμό της ίδιας της Ευρώπης ως πολιτικής οντότητας. Η ιστορική στιγμή είναι μοναδική και ως τέτοια πρέπει να την στοχαστούμε όλοι μας πολίτες και πολιτικοί.
Εξάλλου, πολλές κοινωνίες στον ευρωπαϊκό χώρο βρίσκονται στην πρώιμη φάση του εθνικισμού, όπως παραδείγματος χάριν συμβαίνει στην ουγγρική κοινωνία, με πρωθυπουργό τον Ορμπάν, στη γαλλική με την Λεπέν, στην ελληνική με την έξαρση της Χρυσής Αυγής, στην αυστριακή ενόψει των αποτελεσμάτων των τελευταίων εκλογών κλπ.
«Είμαστε όλοι εν δυνάμει πρόσφυγες»
Συνοψίζοντας, οι μαθητές του ΓΕΛ Σύρου σημείωσαν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λύσει το προσφυγικό ζήτημα εάν η ίδια δεν αλλάξει ως πολιτική οντότητα, κάτι το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από τους πολιτικούς, αλλά και από τους απλούς πολίτες.
«Ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός προέρχεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από προσφυγικές ροές του προηγούμενου αιώνα. Εξάλλου και σήμερα πολλοί νέοι καταφεύγουν σε άλλες χώρες προς εξεύρεση εργασίας. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί στη θέση των προσφύγων. Είμαστε όλοι εν δυνάμει πρόσφυγες», κατέληξαν.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Κλέψε λιγότερο"
20 Ιουν. 2024 - 6:15 - ΓΕΛ Σύρου: Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για την πτώση σοβάδων σε μαθητή
16 Νοε. 2023 - 8:18 - Μαθητές της Ευρώπης γνωρίζουν τη φύση και τον πολιτισμό της Σύρου
11 Οκτ. 2022 - 6:18 - Το ΓΕΛ ΣΥΡΟΥ για το Πρόγραμμα Erasmus - Copnat
10 Οκτ. 2022 - 11:40 - Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Σύρου συγχαίρουν τους μαθητές της Γ' Λυκείου
29 Ιουν. 2022 - 13:18