Δημοσιονομικός «κόφτης» εις βάρος της παιδείας
- Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2016 - 06:10
«Ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί την επόμενη σχολική χρονιά με θύματα χιλιάδες εκπαιδευτικούς που απειλούνται με απόλυση» χαρακτηρίζει το νέο ολοήμερο σχολείο του υπουργείου Παιδείας ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου.
Στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, τα μέλη του εξέφρασαν, ενώπιον της Διευθύντριας κ. Μαρκέλλας Παραμυθιώτου, την αντίθεσή τους στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.
Με την εκτίμηση ότι οι αλλαγές τόσο στην κατανομή των σχετικών διδακτικών αντικειμένων, όσο και στη συνολική ρύθμιση του σχολικού χρόνου θα οδηγήσουν στην απώλεια περίπου 7.000 εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος υπογράμμισε ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα υιοθετεί πλέον το ρόλο ενός «δημοσιονομικού κόφτη» στο χώρο της παιδείας, με στόχο να εξαφανίσει αφενός τα εκπαιδευτικά κενά και αφετέρου να δημιουργήσει τεχνητά πλεονάσματα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Καλημερίδης υποστήριξε ότι, η εφαρμογή ενός μηχανισμού εξοικονόμησης και δημοσιονομικής προσαρμογής του δημόσιου σχολείου θα επιφέρει τρομερές συνέπειες στη μορφωτική λειτουργία του, καθώς θα υπάρξει κατάτμηση του εκπαιδευτικού έργου.
«Ζώνη - χυλός» χωρίς καθορισμένα όρια
Σύμφωνα με τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, στα εξαθέσια και άνω δημοτικά σχολεία, η διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής, της Φυσικής Αγωγής, των ΤΠΕ και της Ξένης Γλώσσας ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης του προγράμματος από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, η διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής και της Φυσικής Αγωγής δύναται να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70.
Ως εκ τούτου, ο κ. Καλημερίδης έκρινε ότι με αυτή τη λογική, διαμορφώνεται μια «ζώνη-χυλός» στο δημόσιο σχολείο, χωρίς αυστηρά καθορισμένα όρια. Πρόσθεσε δε, ότι η συγκεκριμένη ζώνη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του φτηνού σχολείου ΕΑΕΠ, το οποίο προωθεί το υπουργείο Παιδείας, στην προσπάθειά του να διαχειριστεί την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σχολείο μετά από έξι χρόνια μηδενικών διορισμών.
«Δεν δεχόμαστε τον αποκλεισμό μαθητών»
Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος στα εξαθέσια και άνω δημοτικά σχολεία αποτελεί η φοίτηση τουλάχιστον 14 μαθητών. Επιπλέον, στο πρόγραμμα εγγράφονται και φοιτούν οι μαθητές, των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος έρχεται να αποδοκιμάσει τον ενδεχόμενο αποκλεισμό παιδιών ανέργων ή εργαζομένων με ανασφάλιστη σχέση εργασίας από το ολοήμερο σχολείο. Τα μέλη του εξηγούν πως, «όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο ολοήμερο σχολείο το οποίο δεν είναι παιδοφυλακτήριο, αλλά πρέπει να έχει μια ευρύτερη παιδαγωγική λειτουργία για όλους τους μαθητές». Το ίδιο αρνητικοί εμφανίζονται και στην πιθανότητα αποκλεισμού των προνηπίων από την προσχολική αγωγή και τη συγχώνευση – κατάργηση τμημάτων στην προσχολική αγωγή.
Καμία απόλυση αναπληρωτών
Λαμβάνοντας υπόψη την κατάργηση του υπεύθυνου του ολοήμερου σχολείου και την αμφισβήτηση του κύρους και της σημασίας των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στο δημοτικό, ο κ. Καλημερίδης επεσήμανε ότι το νέο σχέδιο οδηγεί σε μία τρομερή υποβάθμιση με τεράστιο κόστος για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίου δεν θα συνεχίσουν τη θητεία τους την επόμενη χρονιά. «Κάθε εκπαιδευτικός που δεν επαναπροσλαμβάνεται τη νέα χρονιά, αντιστοιχεί, για το εκπαιδευτικό κίνημα, με απόλυση» ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι το δημόσιο σχολείο έχει ανάγκη από δεκάδες χιλιάδες μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων, πολύ περισσοτέρων από αυτούς που εργάζονται σήμερα.
Σε ερώτηση του Συλλόγου σχετικά με τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Μαρκέλλα Παραμυθιώτου εξήγησε πως θα πρέπει να υπάρχει πρώτα μία σαφής εικόνα σχετικά με τις εγγραφές και τα τμήματα που θα δημιουργηθούν στα σχολεία, για τη διαμόρφωση των προτάσεων που θα υποβληθούν στο Υπουργείο.
Ποια σχολεία κινδυνεύουν
Όσον αφορά στην προσχολική εκπαίδευση και ειδικότερα στα νησιά ευθύνης του Συλλόγου (Σύρο – Τήνο – Μύκονο), κατέστησε γνωστό, ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα στα νηπιαγωγεία. Ωστόσο, μέσα από μία πρώτη διερεύνηση, εντοπίστηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις σχολείων, τα οποία δύσκολα θα αποφύγουν τις αλλαγές που επιβάλλει το νέο σχέδιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση τριών νηπιαγωγείων της Πάρου, των Μαρμάρων, του Αρχίλοχου και της Μάρπησσας, τα οποία λειτουργούν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου με 13, 15 και 4 μαθητές αντίστοιχα.
Επιπροσθέτως, η κ. Παραμυθιώτου εξήγησε ότι σε νηπιαγωγεία με περισσότερους από 23 μαθητές, θα λειτουργήσουν ένα κλασικό και ένα ολοήμερο τμήμα, ενώ σχολεία με μικρότερο αριθμό μαθητών και χωρίς περιπτώσεις παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες θα έχει υποχρεωτικά ένα κλασικό τμήμα.
Αναμένεται ο προγραμματισμός της νέας χρονιάς
Σχετικά με τα δημοτικά σχολεία, η Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου, ότι για την επόμενη χρονιά, προτίθεται να ζητήσει τον ίδιο αριθμό ειδικοτήτων. «Εάν δεν έχω εγγραφές παιδιών για να δω τι τμήματα δημιουργούνται και διευκρινίσεις του Υπουργείου για θέματα στελέχωσης και ειδικοτήτων, είναι αδύνατον να προχωρήσω σε προγραμματισμό» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «η Διεύθυνση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πράξει το καλύτερο. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι θα ζητηθεί από τους Διευθυντές των σχολείων να σχεδιάσουν από κοινού με τους Συλλόγους Διδασκόντων ένα άρτιο πρόγραμμα χωρίς πολλές πλεονάζουσες ώρες, οι οποίες αποτελούν «κίνδυνο». Μάλιστα, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχολεία στο νομό με 17, 18 και 20 πλεονάζουσες ώρες. «Το επόμενο διάστημα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια καινούρια κατάσταση, γι’ αυτό απαιτείται πολλή δουλειά, προσοχή, αλλά και έγκαιρη στελέχωση» κατέληξε η κ. Παραμυθιώτου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ρυθμοί των αποσπάσεων και των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών θα είναι πιο ταχείς από την προηγούμενη χρονιά.
«Διεκδικούμε την κατάργηση της υπουργικής απόφασης»
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την κατάργηση της υπουργικής απόφασης και όλων των τροπολογιών (νηπιαγωγεία, ειδική αγωγή) και εγκυκλίων σχετικών με την ενισχυτική τη γραμματειακή υποστήριξη και την αλλαγή στο ρόλο των σχολικών συμβούλων. Επιπλέον, ζήτα χιλιάδες μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του δημόσιου σχολείου, τη σύσταση οργανικής θέσης για όλες τις ειδικότητες σε όλα τα σχολεία, την υποχρεωτική κάλυψη κάθε διδακτικού αντικειμένου από εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης ειδικότητας και τέλος, ενιαίο 12χρονο δημόσιο, δωρεάν σχολείο με 2χρονη προσχολική αγωγή.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οι Κυκλάδες γυρίζουν μαζικά την πλάτη στην αξιολόγηση
2 Μαρ. 2021 - 6:18 - "Συμμετέχουμε όλοι στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία της Πέμπτης"
25 Νοε. 2020 - 12:28 - Σύρος: Κάλεσμα στην απεργιακή πανδημοσιοϋπαλληλική κινητοποίηση
13 Οκτ. 2020 - 21:09 - «Πρακτικά ανεφάρμοστες οι σημερινές οδηγίες»
18 Σεπ. 2020 - 6:18 - "Αναπάντητα ερωτήματα από ΥΠΑΙΘ και ΕΟΔΥ για τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων"
17 Σεπ. 2020 - 12:16