Μία "dream team” στο Αρχαίο θέατρο της Δήλου
- Κυριακή, 5 Ιουνίου, 2016 - 23:06
«Ιστορία» έγραψαν χθες το πρωί στο αρχαίο θέατρο της Δήλου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του 1ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, οι οποίοι κατάφεραν όχι μόνο να ξαναδώσουν «φωνή» στον ιερό αυτό χώρο των Κυκλάδων, έπειτα από 2.000 χρόνια σιωπής, αλλά και να αποδείξουν ότι, ο ελληνικός πολιτισμός «ταξιδεύει» σώμα, πνεύμα και ψυχή ανεξαρτήτως ηλικίας.
Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψει κανείς τη συγκίνηση που προκάλεσαν οι μικροί μαθητές του σχολείου σε 200 περίπου θεατές από Σύρο και Μύκονο, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό δρώμενο, βασισμένο στον «Ήλιο τον Ηλιάτορα» του Οδυσσέα Ελύτη.
Η έκπληξη της φετινής σχολικής χρονιάς
Επιδεικνύοντας τον απαραίτητο σεβασμό τόσο στον χώρο, όσο και στο λόγο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, τα παιδιά ερμήνευσαν και απήγγειλαν σαν επαγγελματίες που αισθάνονται, αφουγκράζονται και κάνουν βίωμά τους τα βαθυστόχαστα μηνύματα των στίχων που μέχρι και σήμερα «μοσχοβολούν» Ελλάδα, αποτελώντας την «έκπληξη» της φετινής σχολικής χρονιάς, η οποία οδεύει στο τέλος της.
Χωρίς νάζια και τρακ, χωρίς αμηχανία ή ντροπή, οι μαθητές, φορώντας αρχαιοελληνικούς μανδύες και στεφάνια στα μαλλιά, έκαναν πράξη ένα μεγάλο όνειρο του σχολείου, που γεννήθηκε, ωρίμασε και έγινε πραγματικότητα χάρη στην έμπνευση, το όραμα και την όρεξη των τριών νηπιαγωγών του, οι οποίες σε συνεργασία με τους γονείς έβαλαν πείσμα να αποδείξουν σε όλους μας ότι «η εκπαίδευση μπορεί να κάνει θαύματα».
Ενώπιον γονέων, συγγενών, φίλων, αλλά και καλεσμένων από το νησί της Μυκόνου, οι μικροί μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης «έβαλαν» κυριολεκτικά τα γυαλιά σε όλους εκείνους που μπορεί να πίστεψαν έστω και ένα λεπτό, ότι οποιαδήποτε οικονομική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία είναι ικανή να βάλει φρένο στη δημιουργικότητα, την πρόοδο και την ανάγκη μας για πνευματική τροφή.
Συγκίνηση και υπερηφάνεια
Η “dream team” του Νηπιαγωγείου – όπως αποκαλούν οι γονείς των παιδιών τις εκπαιδευτικούς Μαργαρίτα Φρέρη, Τζένη Αργυροπούλου και Καλλιόπη Μπάιλα, μαζί με τους μαθητές γοήτευσαν το κοινό με την οργανωμένη, καλοκουρδισμένη και αψεγάδιαστη δουλειά τους, που αποτελεί έναν από τους «καρπούς» του προγράμματος κοινωνικοσυναισθηματικής ενδυνάμωσης «Ταξιδεύω με τη λύρα του Απόλλωνα».
Μέσα από ποικίλες δράσεις, τα παιδιά γνώρισαν τον πολιτιστικό θησαυρό των Κυκλάδων, ενώ γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φορείς, ιδιώτες και σχολικές μονάδες άλλων νησιών αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, κάνοντας «σημαία» τους το «εμείς» που φέρνει την επιτυχία.
Από την πόλη του λόγιου Ερμή, μικροί και μεγάλοι βρέθηκαν στο νησί του Δηλίου Απόλλωνα για να στείλουν ένα μήνυμα συλλογικότητας, αλλά και αισιοδοξίας, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο και σε άλλες «ομάδες» που επιθυμούν να τολμήσουν, να πρωτοτυπήσουν και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, ακόμα κι αν κληθούν να διασχίσουν το Αιγαίο για να επιτύχουν τον στόχο τους.
Συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια ήταν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα νηπιαγωγεία της Μυκόνου, οι οποίοι έβαλαν το πολύτιμο λιθαράκι τους για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Ένα όνειρο που ζωντάνεψε χθες στο αρχαίο θέατρο της Δήλου με τις φωνές των παιδιών που αντήχησαν στον ιερό αυτό χώρο. Με προσοχή, αλλά και υπερηφάνεια, μικροί και μεγάλοι άκουσαν τα λόγια του ποιητή μέσα από τα στόματα των παιδιών και «φύλαξαν» στην καρδιά τους τον τελευταίο τετράστιχο, που κλείνοντας δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα.
«Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε, μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα, παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα».
Την παράσταση του 1ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης στη Δήλο παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, η υπεύθυνη των καινοτόμων δράσεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρυσάννα Διαμαντή, η Σχολική σύμβουλος Ελπίδα Πρίντεζη - Καμπέλη και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκος Βακόνδιος.
Στ. Μπρίγγος: «Προσπάθειες για την προσπάθεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας»
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Μπρίγγος καλωσόρισε παιδιά και εκπαιδευτικούς στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, έναν χώρο ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως τόνισε, κατά την αρχαιότητα η Δήλος αποτελούσε το κέντρο της διανόησης, της σκέψης, της δημιουργικότητας και της διαφορετικότητας. «Ήταν ένας χώρος μέσα στον οποίο προσπαθούσαν να δημιουργήσουν, να κρίνουν, να επικρίνουν τις πολιτικές καταστάσεις και τον τρόπο ζωής όλων των τότε κυβερνώντων της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως ο χώρος αυτός βρίσκεται σήμερα σε μία κατάσταση που δυστυχώς δεν του αρμόζει. Ωστόσο, διαβεβαίωσε το κοινό πως, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα στέκεται πάντα αρωγός και μπροστάρης σε οτιδήποτε σχετίζεται με την προάσπιση της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς μας. Κατέστησε δε γνωστό, ότι η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την προβολή, ανάδειξη και αναμόρφωση του εξαιρετικού αυτού Θεάτρου στο νησί του Απόλλωνα.
Θερμές εκδηλώσεις αγάπης στη Μύκονο
Θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν στους φίλους τους από τη Σύρο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου και του 3ου Νηπιαγωγείου Χώρας Μυκόνου, κατά την άφιξή τους στο νησί των ανέμων.
Με πανό και ζωγραφιές, η μαθητική κοινότητα της Μυκόνου εξέφρασε την αγάπη τους στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και τους «έκλεισε» στη θερμή αγκαλιά της.
Τα παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν όλα μαζί την «Φραγκοσυριανή» και αντάλλαξαν δώρα σχετικά και με τα πολιτιστικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν φέτος στα νηπιαγωγεία και των δύο νησιών.
Άνοιγμα στην τοπική κοινωνία
Συγχαρητήρια στις άξιες εκπαιδευτικούς, στους γονείς που στηρίζουν τις προσπάθειές τους και φυσικά στους μαθητές έδωσε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, υπογραμμίζοντας πως ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του σύγχρονου σχολείου είναι το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, μέσα από το οποίο τα παιδιά γνωρίζουν τον πολιτισμό της πατρίδας τους και μαθαίνουν να συνεργάζονται με χαμόγελο και μεγάλη χαρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Κοινή Γνώμη» βρέθηκε μαζί με το 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης στη Δήλο και την Μύκονο και κατέγραψε στιγμή προς στιγμή το μαγικό αυτό ταξίδι με τη λύρα του Απόλλωνα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αντιμετωπίζοντας καταστάσεις μετάβασης στο σχολικό περιβάλλον
30 Ιαν. 2023 - 6:18 - Διεύρυνση του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών στα Δημοτικά
21 Απρ. 2021 - 6:28 - Αντίθετοι στην αξιολόγηση των σχολείων εν μέσω πανδημίας
9 Φεβ. 2021 - 6:16 - Live streaming μόνο κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας
28 Μαΐου. 2020 - 6:13 - Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
30 Οκτ. 2019 - 6:22