Τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας στο 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης και το Νηπιαγωγείο Άνω Σύρου

Έτοιμα για το πρώτο κουδούνι

Μία μεγάλη «έκπληξη» περιμένει τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης και του Νηπιαγωγείου της Άνω Σύρου, τα οποία ετοιμάζονται να υποδεχτούν την καινούρια σχολική χρονιά με ανανεωμένο «πρόσωπο».

Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στη λήξη του περασμένου έτους και προχώρησε στην εγκατάσταση δαπέδου ασφαλείας στις αυλές των δύο σχολείων με στόχο  την προστασία των παιδιών από πιθανούς τραυματισμούς.

Το έργο υλοποιήθηκε με οικονομίες της Σχολικής Επιτροπής, η οποία την περυσινή χρονιά είχε τοποθετήσει φίλτρα νερού στο σύνολο των σχολείων, όπου δεν υπήρχε η συγκεκριμένη παροχή.

Ορθή διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων

Στόχο της επιτροπής αποτελεί η ορθή διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες για την πραγματοποίηση χρήσιμων και ουσιαστικών έργων στα σχολεία που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών.

Διευκρινίζεται ότι η τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας στα δύο σχολεία αποτελεί αυτόνομο έργο της Επιτροπής και δεν περιλαμβάνεται στις επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών μονάδων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου με χρήματα από διαφορετικούς κωδικούς.

Τέλος στα προβλήματα του παρελθόντος

Την αμέριστη χαρά της για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου εξέφρασε στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης Άννα – Μαρία Χατζηνικολάου, υπογραμμίζοντας πως η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου αποτελούσε ένα όνειρο πολλών χρόνων για το σχολείο, που έχει την ιδιαιτερότητα και την τύχη να βρίσκεται μέσα στα πεύκα και να γειτνιάζει με δύο σχολικές μονάδες».

Όπως τόνισε, το έργο είναι αποτέλεσμα των επανειλημμένων πιέσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, εξαιτίας της ακαταλληλότητας του περιβάλλοντος χώρου κατά το παρελθόν. 

«Αρχικά η αυλή ήταν στρωμένη με χώμα και οι ακαθαρσίες των ζώων απειλούσαν την υγεία των παιδιών. Ωστόσο, η τσιμεντόστρωση του δαπέδου δεν έγινε σωστά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Το έδαφος δεν ήταν επίπεδο, οπότε εγκρίθηκαν οι αιτήσεις μου από το δήμο για την τοποθέτηση τάπητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χατζηνικολάου.

Επεσήμανε μάλιστα πως καταλυτική ήταν η μεσολάβηση της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ειρήνης Μαραγκού, η οποία αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα του δαπέδου, προώθησε το σχετικό αίτημα του σχολείου.

Ωστόσο, τόνισε ότι, η ανθεκτικότητα ή μη του δαπέδου στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα αποδειχθεί σε βάθος χρόνου, δεδομένης της ανομοιομορφίας που παρατηρείται στις πλάκες. Όπως εξήγησε, μία λύση θα ήταν η εκ νέου τσιμεντόστρωση του δαπέδου, η οποία όμως θα ήταν χρονοβόρα και ασύμφορη. 

Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα

Επιπλέον ανέφερε ότι η «νέα» αυλή του σχολείου έφερε χαμόγελα στα χείλη των μαθητών που είχαν την ευκαιρία να τη θαυμάσουν πριν την έναρξη της νέας χρονιάς. «Είναι πολύ χαρούμενα. Πλέον μπορούν να κάνουν γυμναστική και να παίξουν χωρίς να λερωθούν ή να κινδυνεύουν» τόνισε η κ. Χατζηνικολάου, δηλώνοντας υπερήφανη για όλα όσα έχει καταφέρει το σχολείο.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι το δάπεδο του σχολείου θα ικανοποιήσει πολλαπλώς τις ανάγκες του σχολείου, καθώς πέρα από το ασφαλές παιχνίδι των παιδιών, θα λύσει και αρκετά προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν. «Όταν μπήκε το τσιμέντο, γλιτώσαμε από τα κόπρανα των γάτων και τη σκόνη που έμπαινε με τον αέρα μέσα στις τάξεις. Όμως συνέχισα να είμαι με την ψυχή στο στόμα, γιατί φοβόμουν μήπως χτυπήσουν τα παιδιά λόγω της ανομοιομορφίας του εδάφους», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου, αποτελεί έναν ακόμη «καρπό» συνεργασίας μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων, οι οποίοι δίνουν από κοινού λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται.

«Καρποφόρα» συνεργασία εκπαιδευτικών - γονέων

«Η κοινωνία είναι αυτή που φτιάχνει το σχολείο. Ο εκπαιδευτικός, είτε αγαπάει τη δουλειά του, είτε όχι, δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του, αν η κοινωνία δεν τον στηρίξει ή δεν τον πλαισιώσει. Εμείς παλεύουμε όλοι μαζί και το αποτέλεσμα είναι πάντοτε καλύτερο από ό,τι φανταζόμασταν» τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει τα τελευταία 10 χρόνια ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Όπως τόνισε, πέρα από τη διαμόρφωση της αυλής με ζωγραφιές στους τοίχους και στρώσιμο μοκέτας, το έργο του Συλλόγου είναι μεγάλο και πολύπλευρο. «Έφτιαξε θερμαντικά σώματα, αποθηκευτικούς χώρους και ντουλαπάκια, έφερε αναλώσιμο υλικό, μικροφωνική εγκατάσταση, κουρτίνες, έβαψε και καθάρισε το σχολείο, δεδομένου ότι φέτος, οι καθαρίστριες μπήκαν στα σχολεία μόλις εχθές».

Καταλήγοντας, η κ. Χατζηνικολάου κατέστησε γνωστό ότι η νέα σχολική χρονιά τη βρίσκει μόνη της στο σχολείο με 25 παιδιά, βάσει του καινούριου νόμου. «Σύμφωνα με τα δεδομένα, θα υπάρξουν προβλήματα στην επιτήρηση, όμως παραμένουμε αισιόδοξοι. Πληροφορηθήκαμε ότι ήρθαν αρκετές αναπληρώτριες στις Κυκλάδες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να στείλουν και στο σχολείο μας κάποια για την απογευματινή βάρδια», υπογράμμισε.

Πρώτο μέλημα, η ασφάλεια των παιδιών

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Μαραγκού δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ότι μελλοντικά θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση αντίστοιχων έργων και σε άλλα σχολεία της πρωτοβάθμιας με τις ίδιες ανάγκες. «Κάνοντας μία άριστη διαχείριση των χρημάτων μας, θα προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε πόρους για να πράξουμε αναλόγως και σε άλλες μονάδες. Χαίρομαι πολύ που τα παιδιά τόσο του 2ου Νηπιαγωγείου όσο και του Νηπιαγωγείου της Άνω Σύρου έχουν ήδη «αγκαλιάσει» θερμά τη νέα αυλή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Φραγκίσκος Βακόνδιος συνεχάρη τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το αξιοθαύμαστο έργο της που έρχεται να σκορπίσει χαμόγελα στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του νησιού. «Τόσο τα μηχανήματα νερού όσο και το δάπεδο στα δύο σχολεία ήταν αξιόλογες πρωτοβουλίες, οι οποίες ευχόμαστε, καλών εχόντων των πραγμάτων να συνεχιστούν».