Υπαρκτές οι ανάγκες, αδιάθετα τα ποσά
- Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:20
- / Eνημέρωση: 26 Σεπ. 2016 - 20:00
Μία χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων της Σύρου, η οποία εξαγγέλθηκε πολλούς μήνες πριν από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, τρέχει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες, την ώρα που το νέο σχολικό έτος ξεκίνησε και τα σχολεία βρίσκονται πλέον εν λειτουργία, ενώ οι τεχνικές παρεμβάσεις σε αυτά κρίνονται περισσότερο από αναγκαίες.
Από την πλευρά της Περιφέρειας δόθηκαν 278.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, σε επίπεδο κτιριακών παρεμβάσεων, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες σε σχέση με τις φθορές των σχολικών μονάδων.
Τα χρήματα αυτά έχουν μείνει αναξιοποίητα εκ μέρους του Δήμου, όταν από τις αρχές Ιουνίου ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, είχε δηλώσει πως “Σήμερα έχουμε ολοκληρώσει την βαριά διοικητική διαδικασία που αφορά την έναρξη εκταμίευσης των 278 χιλ. ευρώ που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξασφάλισε για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων των νησιών μας” σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος διευκρινίζοντας πως το ανωτέρω ποσό, θα δαπανηθεί αποκλειστικά για τα σχολεία της Σύρου, εκ μέρους των 4 εκατ. ευρώ που η Περιφέρεια αποφάσισε να διοχετεύσει συνολικά στις αντίστοιχες σχολικές μονάδες του Νοτίου Αιγαίου.
Επί του θέματος κλήθηκαν από την «Κοινή Γνώμη» να τοποθετηθούν τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης, όσο και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Φραγκίσκος Βακόνδιος, με αμφότερους να κάνουν λόγο για ετοιμότητα της μελέτης εντός της εβδομάδας, αλλά και για τη γραφειοκρατική διαδικασία που καθυστερεί τη διενέργεια του διαγωνισμού για την ανάληψη της σχετικής εργολαβίας.
Με περιορισμένα οικονομικά
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, η υπηρεσία του βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της μελέτης, λέγοντας συγκεκριμένα πως “εντός της ερχόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η μελέτη και θα ακολουθήσει η διαδικασία για να δημοπρατηθεί”.
Ειδική αναφορά έγινε και στην περιορισμένη οικονομική δυνατότητα του Δήμου να καλύψει τις ανάγκες των κτιριακών επισκευών των σχολείων, με τον κ. Γουσγουνέλη να επισημαίνει πως “Ταυτόχρονα γίνονται εργασίες στα σχολεία, είτε από τα συνεργεία του Δήμου είτε από άλλη μία εργολαβία δημοτικών κτιρίων όπου έχουμε και τα σχολεία. Και τον επόμενο χρόνο ο Δήμος πάλι θα βγάλει στον προϋπολογισμό έστω ένα μικρό κονδύλι, ότι μπορεί, για τα σχολεία”.
Με αυτές τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, το εν λόγω ποσό των 278.000 ευρώ ήταν μία σημαντική βοήθεια εκ μέρους της Περιφέρειας, γεγονός που αναγνώρισε και ο αντιδήμαρχος, λέγοντας ότι “Είναι σημαντική βοήθεια. Γνωρίζετε πόσο παλιά είναι όλα τα κτίρια των σχολείων, το πόσα πολλά είναι, από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη”.
Διευκρινιστικά, στο εάν η συγκεκριμένη μελέτη αφορά μόνο στην αξιοποίηση των 278.000 ευρώ της Περιφέρειας, ή στο σύνολο των παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες της Σύρου, με συνυπολογισμό και του ποσού που κατανέμει το ίδιο το υπουργείο στους Δήμους, έδωσε ακριβή περιγραφή αυτών των κατανομών.
Όπως διευκρίνισε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκος Βακόνδιος, “το υπουργείο έστελνε στον Δήμο 39.000 ευρώ τον χρόνο για τις σχολικές μονάδες, φέτος έγιναν 45.000 ευρώ. Από αυτά εμείς μέσα στο πρώτο εξάμηνο “τρέξαμε” τις εργασίες που ήδη έγιναν στα σχολεία, που έφτασαν στις 85.000 ευρώ. Βρήκαμε χρήματα από τον προϋπολογισμό του Δήμου ώστε να κάνουμε και δεύτερο διαγωνισμό μέσα στη χρονιά, που ξεκίνησε και αυτός είναι πλέον των 50.000 ευρώ. Ουσιαστικά περιμέναμε να τελειώσει η εργολαβία η πρώτη, να “τρέξουμε” τις διαδικασίες για την δεύτερη και επειδή είχε προκύψει και το θέμα με το 3ο Δημοτικό γι’ αυτό δεν προλάβαμε να κάνουμε κάτι για τα 278.000 ευρώ”.
Θέλησε όμως να σημειώσει ότι “τελείωσαν και οι ενεργειακές μελέτες για τα τρία σχολεία, εκ των οποίων η μελέτη για τα Γυμνάσια έχει τελειώσει και για τα Λύκεια και της Ποσειδωνίας θα παραδοθούν αυτή την εβδομάδα. Πραγματικά ότι μπορούμε κάνουμε γι’ αυτό το θέμα με τα σχολεία”.
Προτεραιότητα παρεμβάσεων
Όσον αφορά σε ποιες παρεμβάσεις θα διοχετευθούν τα συγκεκριμένα χρήματα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος εκπρόσωπος του Δήμου, Σταύρος Γουσγουνέλης, γνωστοποίησε ότι “θα πάνε αναλόγως κρίσης επικινδυνότητας, δηλαδή θα επισκευαστούν πράγματα τα οποία θα προξενήσουν μεγαλύτερη ζημιά αν δεν επισκευαστούν”.
Σημείωσε πως “γίνεται η καταγραφή των αναγκών των σχολείων, που είναι τεράστιες. Με μία πρώτη καταμέτρηση βγαίνει πάνω από 2 εκ. ευρώ οι ανάγκες των σχολείων. Αυτά τα χρήματα πρέπει να δοθούν, με κάποιο τρόπο, στις πιο επείγουσες ανάγκες, να καλύψουμε τις πιο επείγουσες εργασίες”.
Επίσης ανέφερε ότι θα διοχετευτούν και σε παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες και επηρεάζουν την λειτουργικότητα των σχολείων, διότι, όπως είπε “προβληματίζει η λειτουργικότητα και δεν προβληματίζει η επικινδυνότητα για μελλοντική χρήση”.
Για την αναγκαιότητα άμεσων τεχνικών παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες της Σύρου τοποθετήθηκε και ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, στις αρμοδιότητες της επιτροπής που προεδρεύει εμπίπτουν οι μονάδες και της Α΄ βάθμιας και της Β΄άθμιας εκπαίδευσης του νησιού.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε γίνει μία προμελέτη για το τι επισκευές θα γίνουν. Τότε ήταν με ο ΦΠΑ στο 16%. Μετά άλλαξε ο ΦΠΑ, ενώ προέκυψε και το θέμα με το 3ο Δημοτικό, οπότε έπρεπε να αλλάξει η προμελέτη και να γίνει μία οριστική μελέτη, την οποία τώρα τρέχει ο Δήμος.
Έως και οι νεότερες κατασκευαστικά σχολικές υποδομές, όπως το συγκρότημα των Λυκείων, χρίζουν επεμβάσεων, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Γουσγουνέλης, καθώς παραδέχθηκε πως “έχουν ανάγκη ακόμα και τα καινούρια κτίρια των Λυκείων, που έχουν διαβρώσεις οπλισμού, πάρα πολλά πράγματα”.
Σαφώς και πλέον οι εργασίες αφορούν σε πιο σημαντικές παρεμβάσεις από απλά έργα συντήρησης, για τις οποίες όμως ζητήθηκε από τον κ. Βακόνδιο να γίνει αναφορά στην προτεραιότητα που έχει δοθεί.
“Η αλήθεια είναι πως έχουμε κάνει μία καταγραφή και έχουμε κάνει και μία προκοστολόγηση για όλα τα σχολεία, για να δούμε περίπου τι χρήματα χρειαζόμαστε”.
Σε ότι αφορά στο ποιες σχολικές μονάδες θα αφορούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν δεν φάνηκε απόλυτα ενημερωμένος καθώς απάντησε πως “Αυτό θα ανακοινωθεί πιστεύω από τον Δήμο τις επόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα όλα τα σχολεία και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, θέλουνε παρεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση βάζουμε τα πιο σημαντικά”.
Δεν υπήρξε καθυστέρηση
Τα χρήματα εκ μέρους της Περιφέρειας δόθηκαν στην έναρξη της θερινής περιόδου, όμως υπήρξε μία γραφειοκρατική διαδικασία, γεγονός που οδήγησε στο να φτάσουν τελικά στον Δήμο πολύ αργότερα, όπως σημείωσε ο κ. Γουσγουνέλης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι καθυστερεί η διαδικασία γιατί απαιτούνται αποφάσεις, έγκριση αποφάσεων, να υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις...”.
Η συγκεκριμένη μελέτη, εκπονήθηκε από τους μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και όσον αφορά στην καθυστέρηση των πέντε μηνών που παρατηρήθηκε, όταν είναι γνωστά τα ανοιχτά θέματα των σχολείων, ο αντιδήμαρχος εμφανίστηκε κατηγορηματικός αναφέροντας ότι “σε καμία περίπτωση δεν καθυστέρησε. Αν και υπήρχε η διαδικασία του προϋπολογισμού να αλλάξει λόγω ΦΠΑ, δεν μπορούσε να γίνει κάτι γρηγορότερα. Η μελέτη δεν είναι κάτι που το κάνουμε από την μία ημέρα στην άλλη. Πρέπει να γίνει αποτύπωση εργασιών, πρέπει να έχουμε μία καλή εικόνα, αναλυτική, με επιμετρήσεις που γίνονται στα σχολεία ώστε όσο το δυνατόν να καλύψουμε όλα τα ενδεχόμενα για τις επείγουσες εργασίες. Δεν υπήρξε καθυστέρηση. Δεν το συζητάω αυτό”.
Όταν ρωτήθηκε για το εάν τα χρήματα αυτά που δόθηκαν από την Περιφέρεια θα αξιοποιηθούν εντός της τρέχουσας σχολικής περιόδου, με την εργολαβία να “τρέχει” εντός των επόμενων μηνών, απάντησε πως “οι εργασίες αυτή την χρονιά θα γίνουν. Κάποιες εργασίες πιθανώς εντός των Χριστουγέννων, κάποιες τα Σαββατοκύριακα. Θα προσπαθήσουμε να μην είναι σε ώρες σχολείου. Μπορεί να γίνουν και απογεύματα. Άμα υπάρχει θέληση μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα”.
Στην επιμονή συγκεκριμενοποίησης χρονικής ολοκλήρωσης των διαδικασιών και έναρξης των τεχνικών παρεμβάσεων, με ορίζοντα ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων, ο κ. Γουσγουνέλης δεν μπόρεσε να δεσμευτεί, λέγοντας πως “όσο και αν θέλουμε να προλάβουμε οι διαδικασίες μα κολλάνε. Θα ήταν το ιδανικό να έχουμε εργολάβο πριν τα Χριστούγεννα. Δεν είναι στο χέρι μας. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε με κάποια συνοπτική διαδικασία, αλλά δεν γίνεται”.
Όταν ρωτήθηκε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση και κρίθηκε απαραίτητο να συνταχθεί νέα μελέτη, όταν ήδη ήταν καταγεγραμμένες οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις, απάντησε ότι “πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης και οι εργολάβοι που θα έρθουν σε έναν τέτοιο διαγωνισμό θα πρέπει να δώσουν τιμή για συγκεκριμένα πράγματα. Θα πρέπει να ξέρουν ότι θα φτιάξουν τόσα τετραγωνικά μέτρα κουφώματα, τόσους σοβάδες, τόσα χρώματα”.
«Μπορεί οι ανακοινώσεις για την απόδοση αυτών των χρημάτων στον Δήμο εκ μέρους της Περιφέρειας να έγιναν πέρυσι όμως οι συμβάσεις υπογράφηκαν φέτος το καλοκαίρι», όπως επεσήμανε ο κ. Βακόνδιος.
Διευκρινίσεις για τη διαγωνιστική διαδικασία
Σχετικά δε με τη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η μελέτη, ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την ανάληψη της εργολαβίας, με τον αντιδήμαρχο να απαντά γενικόλογα πως ακολουθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία “για τη διάθεση της πίστωσης, για την ανάληψη της υποχρέωσης από την Οικονομική Επιτροπή και την Οικονομική Υπηρεσία, πρέπει να εγκριθούν οι δημοσιεύσεις από την Οικονομική Υπηρεσία για το κόστος των δημοσιεύσεων και όταν γίνουν αυτά θα γίνει ανοιχτός διαγωνισμός. Μετά υπάρχει αξιολόγηση, υπάρχει έγκριση από την Περιφέρεια κ.λ.π.”.
Σε ότι αφορά στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη διενέργεια του διαγωνισμού, ενημέρωσε πως αυτή θα γίνει βάσει της νέας νομοθεσίας, “η οποία όμως ακόμα μελετάται από την υπηρεσία για τον τρόπο του διαγωνισμού”, ενώ παράλληλα ενημέρωσε πως αναμένονται και κάποιες διευκρινίσεις από το υπουργείο για κάποια ζητήματα που χρήζουν αποσαφήνισης, θέτοντας και μία
άλλη παράμετρο, καθώς όπως ανέφερε “υπάρχει μία πιθανότητα να μην μπορεί να γίνει και διαγωνισμός βάσει της νομοθεσίας και να μας καθυστερήσει αρκετά και αυτό. Εάν λείπουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία και δεν μπορεί να γίνει δημοπράτηση, βάσει της νέας νομοθεσίας, από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν είναι ούτε του Δήμου ούτε της υπηρεσίας. Αυτό θα το ξέρουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα”.
Σε ότι αφορά στη διαγωνιστική διαδικασία και τον χρόνο έναρξης των εργασιών, υπήρξε και από την πλευρά του κ. Βακόνδιου ανάλογη αναφορά με αυτή του αρμόδιου αντιδημάρχου, σχετικά με τη νέα νομοθεσία περί της διενέργειας των διαγωνισμών, γεγονός που δεν του επιτρέπει να έχει γνώση για το εάν ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα μπορέσει να διενεργηθεί άμεσα ή όχι.
Όπως ο ίδιος ανέφερε “απ’ ότι με ενημέρωσαν, αυτός ο νόμος βγήκε μέσα στον Αύγουστο και αφορά στη διαγωνιστική διαδικασία και δεν ξέρουμε μήπως έχουμε κάποιο πρόβλημα και αν μπορούμε, αν η μελέτη είναι έτοιμη, να γίνει άμεσα ο διαγωνισμός. Αυτό δεν γνωρίζω”.
Σύμφωνα πάντως με τη διαδικασία, ανέφερε ότι “ανακοινώνεται και στα μέσα ενημέρωσης ότι θα διενεργηθεί διαγωνισμός, αφήνει ένα περιθώριο γύρω στις 20 ημέρες περίπου για να το γνωρίσουν οι εργολάβοι και να πάρουν τα τεύχη δημοπράτησης, τα σχέδια και ότι επιθυμούν σε ότι αφορά στον διαγωνισμό και από εκεί και πέρα γίνεται ο διαγωνισμός, δίνεται κάποιος χρόνος για ενστάσεις και μετά ξεκινά. Δεν γνωρίζω εάν με τον καινούριο νόμο έχουμε κάποιο θέμα ως προς τον χρόνο. Δηλαδή αν η μελέτη είναι έτοιμη, αυτό θα το δει η Τεχνική Υπηρεσία”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σχολεία: Τρίωρες καθημερινές στάσεις εργασίας όλο τον Νοέμβριο από την ΟΛΜΕ
5 Νοε. 2024 - 9:13 - Κυριάκος Πιερρακάκης: Πάνω από 6.000 αποβολές σε μαθητές για κινητά
21 Οκτ. 2024 - 16:40 - Σχολεία: 813 αποβολές για χρήση κινητών - 407 αναφορές για bullying από τον Απρίλιο
1 Οκτ. 2024 - 9:29 - Σχολεία χωρίς καθηγητές
26 Σεπ. 2024 - 6:16 - Νέος κύκλος μάθησης και προκλήσεων
12 Σεπ. 2024 - 6:20