Πέντε ειδικότητες στο φετινό σπουδαστικό πρόγραμμα του ΔΙΕΚ Σύρου

«Με το δεξί» η νέα χρονιά

  • Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, 2016 - 06:16

Χωρίς άγχος φαίνεται να κυλάει το νέο σπουδαστικό έτος στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης στη Σύρο, χάρη στην έγκαιρη έναρξη των μαθημάτων που επέτρεψε την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα της προηγούμενης χρονιάς ξεκίνησαν στις 25 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να προκύψουν δυσκολίες στη συμπλήρωση των διδακτικών ωρών. Τα προβλήματα αυτά αποτελούν παρελθόν, δεδομένου ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα. Ειδικότερα, οι σπουδαστές κάθισαν για πρώτη φορά στα θρανία στις 17 Οκτωβρίου, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τους υπεύθυνους του ΙΕΚ.

Μαθήματα χωρίς άγχος

«Όλα πηγαίνουν καλά, η διαδικασία προχωράει κανονικά και τα μαθήματα πραγματοποιούνται χωρίς πίεση» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια, Δήμητρα Τσιόρβα.

Στο ΔΙΕΚ Σύρου λειτουργούν σήμερα πέντε συνολικά ειδικότητες, οι δύο εκ των οποίων συνεχίζουν από την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, διεξάγεται το Γ’ Εξάμηνο των ειδικοτήτων Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι ειδικότητες Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef), Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής και Προπονητής Αθλημάτων, που λειτουργούν για πρώτη φορά στη Σύρο.

Ικανοποιητική συμμετοχή σπουδαστών

Η μεγαλύτερη συμμετοχή σημειώνεται στην ειδικότητα της Μαγειρικής, την οποία παρακολουθούν 30 σπουδαστές. «Τα υπόλοιπα τμήματα έχουν πάνω κάτω 20 μαθητές» τονίζει η κ. Τσιόρβα, εξηγώντας ότι κάθε χρόνο υπάρχουν ενδιαφερόμενοι οι οποίοι είτε δεν εμφανίζονται είτε αποχωρούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων τους.

Η ίδια εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι φέτος τα μαθήματα πραγματοποιούνται χωρίς καθεστώς πίεσης, όπως συνέβαινε μέχρι τη λήξη του προηγούμενου έτους. «Φέτος ξεκινήσαμε πολύ πιο γρήγορα. Τα μαθήματα άρχισαν 17 Οκτώβρη, ενώ πέρυσι στις 25 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να τρέχουμε για να προλάβουμε το εξάμηνο και να συμπληρωθούν οι 300 διδακτικές ώρες. Ευτυχώς, αυτή τη χρονιά μπήκαμε πιο ομαλά στο εξάμηνο χωρίς πολλά μαθήματα την εβδομάδα για να καλύψουμε τις ώρες. Τα μαθήματα τα οποία χάνονται λόγω αργιών, όπως η χθεσινή 17η Νοεμβρίου αναπληρώνονται κατευθείαν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μόνιμο πρόβλημα η έλλειψη διοικητικού προσωπικού

Ωστόσο, διευκρινίζει, ότι μοναδικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη διοικητικού προσωπικού. «Φέτος, δε δήλωσε κανείς ενδιαφέρον για τη θέση του υποδιευθυντή. Η ανάληψη των καθηκόντων ανακοινώνεται συνήθως τελευταία στιγμή, τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται Ιούνιο – Ιούλιο, οπότε κανείς δεν ξέρει ακόμα τι θέλει να κάνει» σημειώνει η κ. Τσιόρβα, προσθέτοντας ότι, η υποστελέχωση του ΙΕΚ σε διοικητικούς υπαλλήλους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. «Υπήρχαν μέρες, που βρισκόμουν από το πρωί μέχρι το βράδυ στο γραφείο για να λειτουργήσει σωστά το ΙΕΚ. Φέτος, παρέχεται κάποια βοήθεια από μαθητές που κάνουν την πρακτική άσκησή τους και μπορούν να τη συνδυάσουν με τα μαθήματά τους».

Όπως τονίζει, η έλλειψη εκπαιδευτικών αποτελεί γενικότερο φαινόμενο, καθώς παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι υπηρεσίες τόσο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου. «Η μόνη διαφορά είναι ότι εκεί υπάρχει κάποιος κόσμος, ενώ σε εμάς δεν υπάρχει κανένας και έτσι, η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη», υπογραμμίζει.

Απασχόληση 30 εκπαιδευτικών

Παρόλα αυτά καθιστά γνωστό ότι, πέρα από την ικανοποιητική εγγραφή σπουδαστών, το ίδιο μεγάλος ήταν και ο αριθμός αιτήσεων υποψηφίων εκπαιδευτικών για το έτος 2016-2017, οι οποίες ξεπέρασαν τις 87 αιτήσεις.

«Αυτή τη στιγμή στο σχολείο απασχολούνται 30 εκπαιδευτές. Θα είχαμε περισσότερο εάν είχαν λειτουργήσει και οι ειδικότητες της Φυσικοθεραπείας και των Βρεφονηπιοκόμων», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως τονίζει, τα συγκεκριμένα τμήματα δε λειτούργησαν λόγω της χαμηλής συμμετοχής. «Υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά όχι το επιθυμητό, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, προϋπόθεση για τη λειτουργία μιας ειδικότητας αποτελεί η συμμετοχή 15 μαθητών. Συγκεκριμένα θα πρέπει να έχουν εγγραφεί γύρω στους 20, καθώς κάποιοι εξ’ αυτών αποχωρούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και τα τμήματα μένουν με 16-17 σπουδαστές μέχρι και το τέλος της χρονιάς».

Καταλήγοντας, η κ. Τσιόρβα σημειώνει ότι για μία ακόμη φορά, συνεχίζεται η αγαστή συνεργασία του ΙΕΚ με την τοπική κοινωνία, αφού και φέτος πραγματοποιούνται εργαστήρια σε επιχειρήσεις του νησιού στο Γαλησσά, στη Φάμπρικα και στην Ερμούπολη.

Παροχή υψηλού επιπέδου προσόντων

Υπενθυμίζεται ότι τα ΙΕΚ έχουν ως στόχο να παρέχουν στους καταρτιζόμενους αρχική επαγγελματική κατάρτιση, να τους εξασφαλίζουν τα κατάλληλα προσόντα (ανάλογα με την επιλεγόμενη ειδικότητα) μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων, να τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις αντίστοιχες με την ειδικότητα τους δεξιότητες, να διευκολύνουν την επαγγελματική ένταξή τους στην κοινωνία και να εξασφαλίζουν την προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

Κύριο έργο των Δημοσίων ΙΕΚ είναι η παροχή υψηλού επιπέδου προσόντων, με απώτερο σκοπό την απορρόφηση των καταρτιζομένων από την αγορά εργασίας.

Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή και τη διαμόρφωση πιστοποιημένων προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα επαγγελματικά περιγράμματα, στα πλαίσια των ειδικοτήτων που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, την επιλογή εκπαιδευτών με ανάλογες γνώσεις ή και εμπειρία, προκειμένου να παρέχουν υψηλής ποιότητας κατάρτιση και τη φιλοξενία σε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια των δομών της τυπικής εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ολοκληρωμένη κατάρτισή τους.

Ετικέτες: