Όταν η τέχνη εμπνέεται από το περιβάλλον
- Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:16
Θαλάσσια πλάσματα της Γυάρου γεννώνται κάθε εβδομάδα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων από το Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κυκλάδες LIFE: Ολοκληρωμένη προστασία για τη Μεσογειακή Φώκια στις Βόρειες Κυκλάδες», η MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας σε συνεργασία με εικαστικούς του νησιού υλοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια για παιδιά δημοτικού με θέμα το περιβάλλον.
Ενημέρωση και δημιουργική απασχόληση
Τα εργαστήρια προσφέρουν στους μαθητές την ευκαιρία να ενημερωθούν για το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής τους και παράλληλα να ξεδιπλώσουν το καλλιτεχνικό ταλέντο τους, δημιουργώντας έργα εμπνευσμένα από τα πτηνά και τα ζώα που υπάρχουν στο νησί της Γυάρου.
Τα έργα τόσο των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και των συμμετεχόντων του Εικαστικού Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν στη λήξη των εργαστηρίων τον προσεχή Μάιο.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δύο εργαστήρια, στο πλαίσιο των οποίων τα παιδιά συνδύασαν με μοναδικό τρόπο το περιβάλλον και την τέχνη. «Η τέχνη σίγουρα εμπνέεται από το περιβάλλον και πάντα όταν παντρεύουμε αυτά τα δύο στοιχεία, το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης της Mom, Αλεξάνδρα Παππά.
Έμφαση στη βιοποικιλότητα της Γυάρου
Όπως εξήγησε, οι δράσεις δίνουν έμφαση στην προστασία της μεσογειακής φώκιας, που αποτελεί και την κύρια ευθύνη του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, καθώς και στη σημαντική αποικία του σπάνιου θαλασσοπουλιού «Μύχος» στο νησί της Γυάρου.
Ο Μύχος ο οποίος συγγενεύει με τον «θαλασσοπόρο» Αρτέμη, συνήθως, πετά βιαστικά σε ομάδες πολύ κοντά στα κύματα. Οι περισσότεροι Μύχοι μένουν μόνιμα στη Μεσόγειο και σπάνια πλησιάζουν τη στεριά.
Με το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, χιλιάδες Μύχοι εγκαταλείπουν το Αιγαίο και πηγαίνουν στη Μαύρη θάλασσα, για να εκμεταλλευτούν εκεί τους πλούσιους ψαρότοπους. Τέλη Οκτώβρη επιστρέφουν και πάλι στο Αιγαίο.
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, τα παιδιά θα κατασκευάσουν και θα χρωματίσουν τα δικά τους τρισδιάστατα θαλασσοπούλια, τα οποία θα κρεμαστούν με πετονιά στον αέρα. Ένα ακόμα θέμα το οποίο θα μελετηθεί είναι το χερσαίο περιβάλλον και η ιδιαίτερη βλάστηση στη Γυάρο. Ξεχωριστή θέση στα εργαστήρια θα έχουν οι φυλακές, αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον με αναφορές στα λιβάδια Ποσειδωνίας (φύκι) και στις τραγάνες. Τέλος, τα μεγαλύτερα παιδιά θα ασχοληθούν και με το ιταλικής καταγωγής μαύρο φίδι της Γυάρου, που κατοικεί μόνο στη Γυάρο και πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
Συμμετοχή έμπειρων καλλιτεχνών της Σύρου
«Σε κάθε συνάντηση δίνουμε ενημερωτικό υλικό, το οποίο διαβάζουμε και παρουσιάζουμε στα παιδιά» σημείωσε η κ. Παππά, καθιστώντας γνωστό πως, όλα τα παιδιά έχουν ένα φυλλάδιο μπροστά τους, το οποίο μελετούν για να δουλέψουν στη συνέχεια πάνω σε αυτό. «Όλοι οι καλλιτέχνες είναι ενηήμεροι για τα θέματα αυτά και βοηθούν τα παιδιά, έχοντας στο μυαλό τους τι θα κάνουν κάθε φορά».
Στα Εικαστικά Εργαστήρια «Χρωματίζοντας τη Γυάρο» συμμετέχουν συνολικά έξι έμπειροι καλλιτέχνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Σύρο. «Στόχος μας είναι να εμπλέξουμε ντόπιους καλλιτέχνες, ώστε να είναι πιο ολοκληρωμένο το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ευαισθητοποίηση των αυριανών πολιτών
Έκρινε μάλιστα πως μέσα από την αγαστή συνεργασία οργανώσεων και φορέων, δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να γνωρίσει και να συμμετέχει στην προσπάθεια για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. «Αν ο κόσμος δεν το αγκαλιάσει και δεν συνεχίσει να το προστατεύει, τότε δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα» υποστήριξε, προσθέτοντας «αν τα παιδιά που είναι μελλοντικοί πολίτες της Σύρου δεν αγκαλιάσουν και δε γνωρίσουν αυτό που συμβαίνει στη Γυάρο ίσως είναι οι αυριανοί πολίτες που θα ενεργούν παράνομα και θα πηγαίνουν να κάνουν κακό στο περιβάλλον. Ενώ τώρα, που το αγκαλιάζουν από μικρά παιδιά, 6-7 χρονών, ευαισθητοποιούνται και αύριο-μεθαύριο θα ξέρουν πώς έχει η κατάσταση και πως δεν πρέπει να παραβαίνουμε τις υπάρχουσες θεσμοθετημένες ρυθμίσεις».
Οι βασικοί στόχοι της MOm
Σημειώνεται ότι η MOm δραστηριοποιείται για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου είδους φώκιας στον πλανήτη.
Μια εξειδικευμένη και αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων διάφορων ειδικοτήτων (π.χ. βιολόγων, τεχνικών πεδίου, εκπαιδευτικών και ανθρώπων της επικοινωνίας) με τη βοήθεια εθελοντών, υλοποιούν δράσεις σε πέντε βασικούς τομείς: έρευνα, διάσωση και περίθαλψη, προστασία και διαχείριση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Σκοπός της δράσης της MOm είναι η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας των ελληνικών ακτών και θαλασσών, μέσω της προστασίας και διατήρησης της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας. Η MOm αγωνίζεται για την επιβίωση του μοναδικού είδους φώκιας στη Μεσόγειο και για ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο, για το σήμερα και το αύριο.
Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, η MOm εργάζεται ταυτόχρονα στη μείωση της θνησιμότητας της μεσογειακής φώκιας από ανθρωπογενείς παράγοντες και τη διατήρηση των βιότοπων του είδους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δροσιά… δημιουργίας
29 Μαΐου. 2017 - 6:16 - Φύση και ιστορία: Βιωματική προσέγγιση ενός ξεχωριστού τόπου
24 Οκτ. 2016 - 6:16 - H MOm/Εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας ταξιδεύει στις Κυκλάδες
18 Μαΐου. 2022 - 6:15 - Θύματα του ανθρώπινου μίσους
20 Μαρ. 2017 - 6:17 - Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων του 5ου Νηπιαγωγείου προς τον μητροπολίτη Σύρου
30 Δεκ. 2024 - 11:49