Γνωριμία του ΣΔΕ Σύρου με τον κόσμο των υποβρυχίων
- Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:14
Μια νοερή κατάδυση στα νερά του Αιγαίου πραγματοποίησαν τις περασμένες ημέρες οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου.
Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο των υποβρυχίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες και εμπειρίες του Αποστράτου Αξιωματικού κ. Μιχάλη Σκορδή.
Το υποβρύχιο είναι είδος σκάφους που έχει τη δυνατότητα να κινείται επί και υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Σημειώνεται ότι η πρώτη εμπλοκή υποβρυχίου σε εθνικό αγώνα, θεωρείται η επιχείρηση του Ελληνικού υποβρυχίου Δελφίν, τον Δεκέμβριο του 1912, κοντά στην Τένεδο.
Υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, ο ξεχωριστός ρόλος που απέκτησαν τα υποβρύχια προς το τέλος του εικοστού αιώνα, καθώς λόγω σημαντικών εξελίξεων στην κατασκευή τους, έχουν πλέον πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες δράσης. Ο μη εύκολος εντοπισμός του υποβρυχίου από τον αντίπαλο, το κάνει ένα πολύτιμο όπλο για την άμυνα της πατρίδας μας.
Η οικογένεια του ΣΔΕ ευχαρίστησε τον κ. Σκορδή για την ενδιαφέρουσα ομιλία του, που φώτισε σημαντικές πτυχές της ζωής των Ελληνικών πληρωμάτων των υποβρυχίων και ευχήθηκε στο ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό να συνεχίσει να υπερασπίζεται με επιτυχία τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας.
Πρόταση συμμετοχής στο Erasmus+
Με αφορμή την κατάθεση πρότασης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου στο πρόγραμμα Erasmus+, διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον υπεύθυνο κ. Λεονάρδο Παλαιολόγο συζήτηση και ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα. Τις εμπειρίες τους μοιράστηκαν με τους εκπαιδευόμενους ο Γάλλος εκπαιδευτικός κ. Jean Pierre από το σχολείο «Maison Familiar» της πόλης του Saint Etienne και οι Σουηδοί Συντονιστές (Coordinators) Ulrika Wennerholm και Juan Bergdahl από την πόλη Vasteras που επισκέφτηκαν μέσω των προγραμμάτων αυτών το νησί μας.
Ο αγροτουρισμός και η βιοποικιλότητα της Νάξου
Για τη βιοποικιλότητα και τα προστατευόμενα είδη στο νησί τους ενημέρωσε εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Νάξου, ο κ. Γιάννης Ορφανός, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας του Σχολείου για θέματα αγροτουρισμού και βιοποικιλότητας της Νάξου. Η κοινότητα του ΣΔΕ πληροφορήθηκε, μεταξύ άλλων ότι μαζί με τα χιόνια και το τσουχτερό κρύο, πανέμορφοι επισκέπτες ήρθαν στο νησί για να δώσουν τη δική τους πινελιά στο χειμωνιάτικο τοπίο. Τα πρώτα Φλαμίνγκο έκαναν την εμφάνισή τους στην Αλυκή, σηματοδοτώντας την απαρχή της έλευσης πολλών και σπάνιων πτηνών που επισκέπτονται τη Νάξο.
Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Ορφανό, «ευθύνη των αρμόδιων αρχών είναι η προστασία της σπάνιας βιοποικιλότητας από τη λαθροθηρία, ενώ ελπίδα και στόχος όλων θα πρέπει να είναι το ταξίδι αυτών των πανέμορφων μεταναστευτικών πτηνών, να μην σταματήσει στη Νάξο».
Το ΣΔΕ Νάξου ευχαρίστησε το Σύλλογο για την ενημέρωση και εκδήλωσε τη διάθεση συμμετοχής του σε επόμενες δράσεις για την προστασία της άγριας ζωής στο νησί.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μεγαλώνει η "αλυσίδα" των εκπαιδευόμενων
27 Ιουν. 2024 - 6:16 - Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: Μία 16χρονη παρουσία στον εκπαιδευτικό τομέα των Κυκλάδων
27 Φεβ. 2024 - 6:16 - Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου
15 Σεπ. 2023 - 14:54 - Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στις δεύτερες ευκαιρίες
14 Οκτ. 2022 - 6:19 - «Ελπίζουμε μελλοντικά να καλύψουμε τις ανάγκες κι άλλων νησιών»
6 Σεπ. 2021 - 6:17