Οι λιλιπούτειοι Φρερ διακοσμούν το παιδιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Χαρούμενες πινελιές από τα παιδιά για τα παιδιά

Έξι ομαδικές εργασίες, που θα ομορφύνουν και θα προσδώσουν μία πιο χαρούμενη νότα στο χώρο αναμονής του παιδιατρικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, δημιούργησαν και δώρισαν στον παιδίατρο κ. Σωκράτη Κώτσια οι μαθητές του Ιδιωτικού Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά» και του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου «Άγιος Γεώργιος».

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των παιδιών στον τομέα της προσφοράς και του εθελοντισμού, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, οι οποίες ακολούθησαν το παράδειγμα της διακόσμησης της παιδιατρικής πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» από νηπιαγωγεία της Αθήνας.

Στόχος του εγχειρήματος ήταν η προσωπική πινελιά κάθε μαθητή για τη δημιουργία συλλογικών ζωγραφικών έργων και κατασκευών, που θα καταστήσουν πιο φιλόξενες και ζεστές τις αίθουσες του Νοσοκομείου, στις οποίες παρευρίσκονται παιδιά.

Ο κ. Κώτσιας σε μία λιτή αλλά γεμάτη αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία όλων των παιδιών στην αίθουσα Δελασάλ του «Αγίου Γεωργίου» παρέλαβε συγκινημένος τα έργα των μαθητών, δύο από κάθε τμήμα.

Ομαδικές εργασίες

Το πρότζεκτ ξεκίνησε δύο μήνες νωρίτερα και βασίστηκε στα θέματα εργασίας, που μελετούσε το κάθε τμήμα εκείνη την χρονική περίοδο. Για την κατασκευή των έργων χρησιμοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές. Τα προπρονήπια δημιούργησαν και δώρισαν τρισδιάστατα ζώα της φάρμας με φράχτες και ξυλάκια, καθώς και μία μεγάλη καρδιά που έφτιαξαν με τις παλάμες τους. Με τη σειρά τους, τα προνήπια έδωσαν την αμυγδαλιά με βάση το πρότζεκτ του τμήματος για την άνοιξη, καθώς και έναν χιονάνθρωπο που κατασκευάστηκε με την τεχνική του μωσαϊκού. Τέλος, το νηπιαγωγείο έδωσε ένα ανοιξιάτικο περιβόλι με αποτυπώματα από τις πατούσες και τις παλάμες των χεριών κι έναν Αρλεκίνο, που κατασκευάστηκε με την τεχνική του κολλάζ.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους σκοπούς της δράσης, την οποία και αγκάλιασαν με ενθουσιασμό, επιθυμώντας να διώξουν με τις δημιουργίες τους τον φόβο των παιδιών που επισκέπτονται το νοσοκομείο για εξέταση ή άλλους λόγους και να κάνουν πιο εύκολη την παραμονή τους εκεί.

Πολύτιμη προσφορά

Με μεγάλη ανυπομονησία, τα παιδιά υποδέχτηκαν στο σχολείο τον κ. Κώτσια, ο οποίος, αφού τα ευχαρίστησε για την πολύτιμη προσφορά τους, έδωσε απαντήσεις σχετικά με τη φύση και το αντικείμενο της δουλειάς του στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Τα παιδιά του παρέδωσαν τις εργασίες και αφού του εξήγησαν πρώτα τι δημιούργησαν και τις τεχνικές που ακολούθησαν, τον αποχαιρέτησαν, με το τραγούδι «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο». Τέλος, έδωσαν το λόγο τους ότι θα επισκεφτούν το Νοσοκομείο για να δουν τα έργα τους, εκτιθέμενα στον χώρο.