Αναπόσπαστο κομμάτι της Συριανής ιστορίας
- Δευτέρα, 8 Μαΐου, 2017 - 06:18
Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα στο Δημοτικό Ρολόι της Σύρου, το πρώτο ρολόι που λειτούργησε μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, διοργάνωσαν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.
Στόχος της εκδήλωσης, που τίμησαν με την παρουσία τους υψηλόβαθμα στελέχη της εκπαίδευσης, προσωπικότητες που αναδεικνύουν μέσα από το έργο τους την ιστορία και τον πολιτισμό της Σύρου, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές είναι η μελλοντική επαναλειτουργία του Ρολογιού στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού.
Την εκδήλωση παρουσίασε η εκπαιδευτικός του σχολείου Βέτα Αποστολίδου, υπογραμμίζοντας πως το εξαιρετικό αυτό αριστούργημα είναι, επί σειρά ετών, συνδεδεμένο με τους μαθητές. «Τα παιδιά κρύβονται πίσω από αυτό, παίζουν κυνηγητό γύρω του, απολαμβάνουν τη σκιά του και γενικά, το Ρολόι αποτελεί σημείο αναφοράς σε κάθε δραστηριότητά τους». Με την ευχή, η πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να αποτελέσει αφορμή για την επισκευή και επαναλειτουργία του Ρολογιού, η κ. Αποστολίδου έκλεισε με τη φράση της Αμερικανίδας Γυμνάστριας Bonnie Prudden «δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω το ρολόι, μπορείς όμως να το κουρδίσεις ξανά».
«Αναπόσπαστο κομμάτι της λαμπρής ιστορίας της Σύρου» χαρακτήρισε το Δημοτικό Ρολόι η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, ευχαριστώντας θερμά τους διοργανωτές και ιδιαιτέρως την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νικολίτσα Αγγελοπούλου και συγχαίροντας τους μαθητές του 1ου Δημοτικού για τα εξαιρετικά ζωγραφικά έργα που δημιούργησαν και εξέθεσαν με την καθοδήγηση της εικαστικού Χρύσας Μπεζιργιαννίδου. Καταλήγοντας, τόνισε πως «οι δείκτες του Ρολογιού είναι ο πολιτισμός και η ιστορία μας, που οφείλουμε να τους διατηρήσουμε ζωντανούς μέσα στον χρόνο γιατί μας υπενθυμίζουν το λαμπρό παρελθόν μας, αλλά αποτελούν και πυξίδα για το μέλλον μας».
Σχολεία ανοιχτά στην τοπική κοινωνία
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρέτισε την εκδήλωση ο Διευθυντής του Σχολείου Χρήστος Βλαχόπουλος, σημειώνοντας πως, η πρωτοβουλία αυτή προβάλλει με σεβασμό και επιστημονική τεκμηρίωση την τοπική ιστορία, μέσα από την πλούσια κληρονομιά της Ερμούπολης. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν και εκτιμούν τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τέτοιες αξιόλογες δράσεις, οι οποίες διαφωτίζουν και επιμορφώνουν εποικοδομητικά τον κάθε ενδιαφερόμενο. Με τη σειρά της, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου δήλωσε πως η εκδήλωση της «οικογένειας» του 1ου Δημοτικού, αποδεικνύει ότι, τα σχολεία μπορούν να είναι ανοιχτά στην τοπική κοινωνία. «Δράσεις, όπως αυτή, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να μαθαίνουν τον πολιτιστικό θησαυρό του τόπου και την παράδοσή μας, αβίαστα, δημιουργικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μικρές πινελιές καλαισθησίας στη ζωή των μαθητών
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους μαθητές της, που με τόσο μεράκι, κόπο, αλλά και χαρά δημιούργησαν τα υπέροχα έργα που θαύμασε το κοινό της Πινακοθήκης Κυκλάδων απηύθυνε η εικαστικός του σχολείου, Χρύσα Μπερζιγιαννίδου. Όπως τόνισε, τα εικαστικά, όπως και άλλες μορφές αισθητικής αγωγής βοηθούν τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να αναπτύξουν μια δική τους αισθητική προσωπικότητα. «Τα παιδιά μας, πιάνοντας ένα πινέλο, ένα κάρβουνο, ένα μολύβι στα χέρια τους, δεν μαθαίνουν μόνο να τραβάνε ευθείες, να δημιουργούν κύκλους και να αναμειγνύουν χρώματα, αλλά καταλαβαίνουν πώς δημιουργούμε μία εικόνα ή ένα αντικείμενο που απώτερο σκοπό έχει να εκφράσει τον συναισθηματικό μας κόσμο», σημείωσε. Στο πλαίσιο του μαθήματος των εικαστικών στο 1ο Δημοτικό, περιλαμβάνεται και η έκθεση 266 έργων με θέμα το Ρολόι, που δημιουργήθηκαν σχεδόν από το σύνολο των μαθητών του σχολείου (136). Τα παιδιά δούλεψαν με κάρβουνο, πηλό, κολλάζ, μαρκαδόρους, λαδομπογιές, ξυλομπογιές και άλλα υλικά. Καταλήγοντας, η κ. Μπερζιγιαννίδου παρότρυνε τους μικρούς καλλιτέχνες να δουλεύουν πάντα με τόση χαρά και ζωντάνια, ώστε το σχολείο να παρουσιάζει κάθε χρόνο μία αντίστοιχη έκθεση.
Ιστορική και λογοτεχνική προσέγγιση
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν ομιλητές από τον χώρο του πολιτισμού και της ιστορίας, οι οποίοι παρουσίασαν ένα φάσμα ενοτήτων γύρω από το ρολόι, δίνοντας το κοινό το ερέθισμα για έρευνα, μελέτη, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμό.
Μία λογοτεχνική προσέγγιση με τίτλο «ραντεβού στο Ρολόι» έδωσε η Συριανή ποιήτρια Λουκρητία Δούναβη, ενώ η αρχαιολόγος κ. Μαρία Ρώτα αναφέρθηκε στην ιστορία του αρχιτεκτονικού αυτού κομψοτεχνήματος, το οποίο κατασκευάστηκε το 1861 με χορηγία του δικηγόρου Κωνσταντίνου Πλατύ. Η ομιλία της ήταν αφιερωμένη στον πατέρα της Αριστείδη Ρώτα, Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου, τη δεκαετία του 1950 και στη μητέρα της, η οποία επίσης υπηρέτησε εκεί ως δασκάλα. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον Αναπληρωτή προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Δαυίδ Διακοδημητρίου, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Δημοτικού Ρολογιού. Κατέστησε δε γνωστό πως κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα πραγματοποιηθούν εργασίες στο εξωτερικό και το εσωτερικό του σχολείου, προκειμένου ο Δήμος να είναι σε θέση να μελετήσει εν συνεχεία τους τρόπους επισκευής του Ρολογιού, προκειμένου αυτό να διατηρηθεί για πολλές δεκαετίες ακόμη.
«Το ρολόι θυμήθηκε»
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μαθήτριες της Ε’ Τάξης παρουσίασαν μία συρραφή κειμένων με σκέψεις και συναισθήματα των μαθητών για το Ρολόι του σχολείου τους με τίτλο «Το ρολόι θυμάται». Αμέσως μετά, η Δ’ Τάξη παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο «Το ρολό» βασισμένο στη σπονδυλωτή ταινία «Το Κανόνι και τ' Αηδόνι» του 1968 , σε σκηνοθεσία Γιώργου και Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η πρώτη ιστορία της ταινίας με τίτλο «Το Ρολόι» διαδραματίζεται στη Σύρο το 1943. Ο Ιταλός διοικητής του νησιού προσπαθεί μάταια να επιβληθεί στους κατοίκους που χλευάζουν τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής και συχνά σκαρώνουν έξυπνες φάρσες σε βάρος τους. Το λάδι που δόθηκε για τη λειτουργία του Ρολογιού πέρασε από χέρι σε χέρια, στέρεψε κι η άδει μπουκάλα παραδόθηκε με πολύ γέλια στην Αντιδήμαρχο κ. Μενδρινού.
Στο τέλος της εκδήλωσης, η κ. Μενδρινού μοίρασε αναμνηστικά στους μαθητές του σχολείου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οι Ουρανοί της Ερμούπολης
27 Νοε. 2017 - 6:18 - Χαίρομαι με τις μικρές απολαύσεις
18 Μαρ. 2021 - 6:12 - Ηλιόλουστες ευχές από μικρούς και μεγάλους μαθητές
24 Δεκ. 2019 - 6:15 - Μπαλόνια… και φύγαμε
19 Ιουν. 2019 - 6:12 - Μια ευχάριστη «ανάκριση»
1 Φεβ. 2019 - 6:13