«Πρέπει να διορθωθεί αυτή η αδικία»
- Τρίτη, 9 Μαΐου, 2017 - 06:20
Ο δρόμος για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, κάτω από την «ομπρέλα» της οποίας θα λειτουργήσουν τα τρία Τμήματα Μηχανικών του ιδρύματος, ανοίγει ξανά, δέκα χρόνια μετά την υποβολή σχετικής πρότασης από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.
Έχοντας περάσει από «σαράντα κύματα» και έχοντας «σκαλώσει» στο περιβόητο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, στο πλαίσιο του οποίου το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποφάσισε το 2011 να μην προχωρήσει στην ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου και αντ’ αυτού να εντάξει θεσμικά τα τρία, επί μακρόν λειτουργούντα, Τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου σε άλλες Σχολές, το συγκεκριμένο αίτημα τείνει να ικανοποιηθεί – έστω και καθυστερημένα- με την ψήφιση του καινούριου νόμου για τα ΑΕΙ, εντός του τρέχοντος μηνός.
«Μας ενδιαφέρει να κλείσει ως εκκρεμότητα, γιατί θεωρούμε πως, αν παραμείνουμε χωρίς Πολυτεχνική Σχολή είναι σαν να διαιωνίζεται μία αδικία εις βάρος του Πανεπιστημίου χωρίς να υπάρχει κάποιος πραγματικός επιστημονικός ή άλλος λόγος» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φίλιππος Αζαριάδης.
Σε σχετικό ψήφισμά του, ο Φοιτητικός Σύλλογος του ΤΜΣΠΣ σημειώνει πως η τότε επιλογή του Υπουργείου «βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με τις επιστημονικά και ορθολογικά τεκμηριωμένες αποφάσεις τόσο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσο και του αρμοδίου Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – ΣΑΠΕ, το οποίο υποστήριξε την πρόταση ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής στην Ολομέλειά του το 2009.
Υπογραμμίζεται μάλιστα πως πριν από δύο μήνες, το Υπουργείο ίδρυσε την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εντάσσοντας σε αυτήν, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών το οποίο ιδρύθηκε το 2013, το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Πληροφορικής με νόμο του 2013. Γεγονός, που προκάλεσε τη «έκπληξη» και αντίδραση της κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς τα τρία Τμήματα Μηχανικών που διαθέτει, παρότι αρκετά παλαιότερα των ανωτέρω, είναι τα μόνα σε πανελλαδικό επίπεδο που δεν λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα μιας Πολυτεχνικής Σχολής.
Πολλαπλά τα οφέλη
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΜΣΠΣ κ. Αζαριάδη, η δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα συμβάλλει στην ανάπτυξη καλύτερων συνεργασιών τόσο σε διδακτικό, όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, καθώς και στην ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών. «Θεσμικά θα λυθούν και κάποια ζητήματα σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, γιατί υπάρχει μία νομοθεσία η οποία προβλέπει κάποια πράγματα ως επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά για αποφοίτους πολυτεχνικών σχολών» αναφέρει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι με τη λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής θα αναβαθμιστεί αυτόματα το πτυχίο των φοιτητών και από τα τρία Τμήματα Μηχανικών.
Βελτίωση της ελκυστικότητας των τριών Τμημάτων Μηχανικών
Ως εκ τούτου, εκτιμάται πως η Σχολή θα βελτιώσει σημαντικά την ελκυστικότητα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες, ιδίως σε μία περίοδο που είναι αποφασιστικής σημασίας για την ίδια τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου, αλλά και την αναζήτηση νέων δομών και μορφών ανάπτυξής του. «Θα αυξηθεί η ζήτηση των τμημάτων και αυτομάτως η βάση τους. Λόγω της τεράστιας οικονομικής κρίσης, οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να σπουδάζουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους, επομένως, υπάρχει μια αναπόφευκτη πτώση της βάσης. Αυτό θέλουμε να το αντιστρέψουμε λίγο, κάνοντας τα τμήματα πιο ελκυστικά», διευκρινίζει ο κ. Αζαριάδης, προσθέτοντας ότι «η Σχολή θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες βιωσιμότητας των τμημάτων, παρά το γεγονός ότι κανένα από αυτά δεν κινδυνεύει να κλείσει».
Θερμή υποστήριξη του αιτήματος από τους τοπικούς φορείς
Σημειώνεται πως το αίτημα ίδρυσης και λειτουργίας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου τυγχάνει θερμής υποστήριξης από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας στις Κυκλάδες, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η οποία και θα αποτελεί την έδρα της και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. «Όλοι εκείνοι, με τους οποίους κατάφερα να επικοινωνήσω, έχουν δείξει ότι είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν μαζί με εμάς να ασκήσουν από τη δική τους πλευρά μία πολιτική πίεση προς το υπουργείο Παιδείας για να προχωρήσουν το θέμα. Μεταξύ αυτών και τοπικοί Βουλευτές, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κάποιες επαφές με τον Υπουργό και προσπαθούν να πιέσουν για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα και με τη Σύρο έδρα της κοσμητείας», εξηγεί ο κ. Αζαριάδης. Όπως τονίζει, το αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει μία καθολική υποστήριξη, καθώς αναγνωρίζεται πίσω από αυτό η αδικία που υπέστη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το 2011, όταν συζητιόταν το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ. «Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή το Υπουργείο να διορθώσει αυτή την αδικία» επισημαίνει.
Ενίσχυση και μεγαλύτερη αναγνώριση
Προσθέτει δε, πως με αυτόν τον τρόπο, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Σύρου θα αναγνωριστεί ακόμη περισσότερο, καθώς αποτελεί ένα από τα μοναδικά τμήματα παγκοσμίως. «Φοιτητές μας έχουν λάβει πολύ σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, τα οποία αποδεικνύουν ότι το τμήμα μας παράγει αποφοίτους με δεξιότητες που είναι πολύ ανταγωνιστικές. Και αυτό το βλέπουμε επιπλέον και στο κομμάτι της απορρόφησης στην αγορά εργασίας, γιατί έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά. Εξίσου υψηλό είναι και το ποσοστό απορρόφησης από το εξωτερικό σε αγορές και οικονομίες πολύ ανταγωνιστικές. Δηλαδή όταν κάποιος πηγαίνει στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και βρίσκει δουλειά, σημαίνει ότι, τα προσόντα που έχει πάρει από το τμήμα είναι κατάλληλα και τον καθιστούν πολύ ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλους αποφοίτους αντίστοιχων σχολών», καταλήγει.
Από την πλευρά της, η Συνέλευση του ΤΜΣΠΣ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «την αποκατάσταση της προδήλως εσφαλμένης, ακαδημαϊκά και λειτουργικά, επιλογής του 2011 και την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, τηρώντας ακριβώς τα ίδια ακαδημαϊκά και οργανωτικά κριτήρια που έχει ακολουθήσει για τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, ώστε να αρθεί παράλληλα μια χρόνια αδικία που βιώνουν τα τρία Τμήματα Μηχανικών και κυρίως οι 3.200 φοιτητές και φοιτήτριες και οι 2.300 απόφοιτοί τους».
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί μέχρι το τέλος Μαΐου, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υποσχόμενοι «πρωταγωνιστές» στην εποχή των νέων προκλήσεων
11 Οκτ. 2021 - 6:18 - Μία ακόμη επιτυχία
13 Νοε. 2017 - 6:16 - «Διαβατήριο» για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία
7 Οκτ. 2021 - 21:05 - Διαμόρφωση ενός βιώσιμου μετά-πανδημικού κόσμου
10 Σεπ. 2021 - 6:16 - Μια ανατρεπτική όψη της Ελληνικής Επανάστασης
4 Αυγ. 2021 - 6:18