Επίσκεψη μαθητών του 6ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης στο Δημαρχείο και το Θέατρο Απόλλων

"Μαντήλι" πολιτισμού

Το «σεντούκι» με τους ανεκτίμητους πολιτιστικούς «θησαυρούς» της Σύρου άνοιξαν για δεύτερη φορά οι μαθητές του 6ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μ’ ένα μαντήλι ξεκινώ».

Οι λιλιπούτειοι «εξερευνητές» επισκέφτηκαν χθες το πρωί δύο από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία του νησιού, συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους Λέττα Καραθάνου, την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρυσάννα Διαμαντή και γονείς.

Στραμμένα τα βλέμματα στις οροφογραφίες

Πρώτος «σταθμός» της χαρούμενης ομάδας ήταν το Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου – Ερμούπολης, κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και θεμελιώθηκε το 1876. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, ξεναγήθηκαν στους χώρους του και θαύμασαν, μεταξύ άλλων, τους εντυπωσιακούς τοσκανικούς κίονές του, την προτομή του Δημάρχου Δημητρίου Βαφιαδάκη και τη θερινή άμαξα περιπάτου της Πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστρίας. Στην παρέα τους βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Μάριος Βουτσίνος, ο οποίος έβαλε το «χεράκι» του για την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Τέλος, οι μαθητές έκαναν «έκπληξη» στον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, ο οποίος τους υποδέχτηκε με χαρά στο γραφείο του. Ο ίδιος μίλησε στα παιδιά για την ιστορία του Δημαρχείου, τους έδειξε παλαιές φωτογραφίες της πλατείας Μιαούλη χωρίς αυτό, τα ενημέρωσε για τη μελλοντική δημιουργία παιδικού «ινδιάνικου χωριού» στον Γαλησσά και απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις τους, εισπράττοντας μάλιστα το χαριτωμένο σχόλιο ενός κοριτσιού «είστε πολύ όμορφος». Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τις οροφογραφίες του κτιρίου και φωτογραφήθηκαν μαζί με τον Δήμαρχο στα σκαλιά του Δημαρχείου.

Στη συνέχεια, η ομάδα έβαλε μπρος για το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, όπου την υποδέχτηκε η υπεύθυνη, Ελισάβετ Βακονδίου. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα θεωρία και τους εξώστες, να θαυμάσουν αφίσες, κοστούμια και άλλα εκθέματα στον «Χώρο Αναμνήσεων» του Θεάτρου, αλλά και να παρακολουθήσουν πρόβες της θεατρικής ομάδας «Υποκριτές» του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Μαντήλι» στην ιστορία και τον πολιτισμό της Σύρου

Αφορμή για το πρόγραμμα «Μ’ ένα μαντήλι ξεκινώ» στάθηκε το βιβλίο της Αγγελικής Θάνου «Το μαντήλι που έπεσε από την οροφή», το οποίο παρουσιάστηκε πέρυσι στο 6ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Η ιστορία του γέννησε στην κ. Καραθάνου την ιδέα υλοποίησης ενός πολιτιστικού προγράμματος με θέμα τις οροφογραφίες και τις τοιχογραφίες της Ερμούπολης. Η ίδια και οι 21 μαθητές του τμήματος προσέγγισαν τρεις διαστάσεις του θέματος. Πρώτα ασχοληθήκαν με το μαντήλι στην καθημερινή ζωή, στα έθιμα και την παράδοση του τόπου μας και στη συνέχεια, μελέτησαν εικόνες από οροφογραφίες και τοιχογραφίες διαφόρων κτιρίων της Ερμούπολης που άντλησαν από το διαδίκτυο. Έχοντας την επιθυμία να γνωρίσουν από κοντά την πηγή έμπνευσης της συγγραφέως κ. Θάνου, επισκέφτηκαν την οικία Κοή στην Ερμούπολη, η οροφογραφία της οποίας κοσμεί το περίφημο μαντηλάκι. Στον δρόμο τους συνάντησαν και τον Ξενώνα «Απόλλωνος», όπου ξεναγήθηκαν από τους ιδιοκτήτες.

Σημειώνεται ότι οι Ολύμπιες θεότητες και οι ήρωες της Επανάστασης στην οροφογραφία του αρχοντικού Κοή έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να μιλήσουν για τους 12 Θεούς του Ολύμπου και τη σημασία της Εθνικής Επετείου της 15ης Μαρτίου.

«Τα παιδιά γνώρισαν καλύτερα τον τόπο τους»

Όπως υπογράμμισε η κ. Καραθάνου, από την πρώτη κιόλας στιγμή τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο απογειώθηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους στο Δημαρχείο και το Θέατρο. «Παρόλο που έχουν επισκεφτεί ξανά αυτά τα κτίρια, για πρώτη φορά παρατήρησαν λεπτομέρειες και έμαθαν πολλά από τη λαμπρή ιστορία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως, μέσω του προγράμματος, τα παιδιά γνώρισαν    καλύτερα τον τόπο τους, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα πολιτισμού και εκτίμησαν την κληρονομιά του τόπου τους.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα «Μ’ ένα μαντήλι ξεκινώ» ξεκίνησε στο σχολείο στις αρχές Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.