Σύσκεψη φορέων, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο, για το ζήτημα ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σάμο

Η βούληση κενή, αν δεν συνοδεύεται από πράξεις

Την έμπρακτη στήριξή τους στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) με αφορμή τη σημαντική εξέλιξη ίδρυσης της πολυαναμενόμενης Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη σοβαρή τροπή του θέματος της έδρας που αναιτιολόγητα από το Υπ. Παιδείας προτείνεται - στο προς ψήφιση νομοσχέδιο - να οριστεί το νησί της Σάμου κι όχι της Σύρου, καλούνται να αποδείξουν επιτέλους οι αυτοδιοικητικές Αρχές του τόπου, μετά και τις νέες δηλώσεις τους επί του σοβαρού θέματος, στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης των τοπικών φορέων.

Δεδομένης της κατηγορηματικής βούλησης της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράσθηκε εκ νέου μέσω των εκπροσώπων των Συλλόγων, των Σωματείων και των φορέων του νησιού στην Επιτροπή Διαβούλευσης, δηλαδή, να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία του ΤΜΣΠΣ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η οποία δύναται να επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, τα αυτοδιοικητικά πρόσωπα οφείλουν πλέον, να επιβεβαιώσουν πως οι χθεσινές δηλώσεις τους περί ειλικρινούς ενδιαφέροντος δεν αποτελούν απλώς μία επανάληψη μεγαλόστομων και θεωρητικών αναφορών.

Το καθεστώς φιλοξενίας του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο, η λειτουργία του οποίου συμπληρώνει φέτος τα δεκαεπτά έτη και πολλάκις έχει υπογραμμισθεί ως μία προβληματική κατάσταση από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και ειδικότερα των εκπροσώπων του Τμήματος, του προέδρου του, Φίλιππου Αζαριάδη και του Φοιτητικού Συλλόγου, οφείλει να λάβει τέλος, με τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς να εκκινήσουν στην πράξη τις προσπάθειες κατοχύρωσης των κτιριακών υποδομών του.

Τα ανωτέρω εξήχθησαν ως συμπεράσματα μετά το πέρας της - σχεδόν τρίωρης διάρκειας - σύσκεψης που συντόνισε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στη Σύρο, στο πλαίσιο της οποίας οι εκπρόσωποι των φορέων απαίτησαν να διεκδικηθεί η ικανοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου από το 2007, η οποία κι επισημαίνει ρητά, πως η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής που θα θέτει οργανωτικά υπό την ομπρέλα της τα τρία Τμήματα Μηχανικών σε Σύρο, Σάμο και Χίο πρέπει να έχει έδρα την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η εφημερίδα έχοντας αναδείξει άμεσα και μάλιστα από προχθές το πρωί, την απρόσμενη εξέλιξη σε επίπεδο ορισμού της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, θέμα για το οποίο το Υπ. Παιδείας ατεκμηρίωτα παράβλεψε και παρέκαμψε την ομόφωνη βούληση της Συγκλήτου στην τροπολογία του προς ψήφιση σχεδίου νόμου διαγράφοντας από τον “χάρτη” τη Σύρο, δίνει συνέχεια στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας ως οφείλει, αντιλαμβανόμενη – απέναντι στις ματαιόδοξες προθέσεις αιρετών για αυτοπροβολή και πολιτική εκμετάλλευση του θέματος – πως, “πρωταγωνιστής” της επικαιρότητας είναι αποκλειστικά το θέμα του παρόντος και του μέλλοντος του ΤΜΣΠΣ στο νησί.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, τα οποία κι αποδεικνύονται μέσω ηχητικής καταγραφής από την εφημερίδα, κρίνεται επιβεβλημένο να γνωστοποιηθεί πως, αν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προσκλήθηκαν στη σύσκεψη ωστόσο, προτάθηκε κι επιχειρήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και υποστηρίχθηκε απόλυτα από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό να “υπαγορευθεί” η πένα τους, φιλοξενώντας τελικές δηλώσεις κι όχι το ρεπορτάζ που οφείλουν να μεταφέρουν στην τοπική κοινωνία.

Καθώς το ζήτημα της Πολυτεχνικής Σχολής, της στήριξης και της ενίσχυσης του ΤΜΣΠΣ αποτελεί ένα κορυφαίο και μείζονος σημασίας ζήτημα, προς τιμήν του κυρίως ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου διαφώνησε έντονα με την πρόταση – επιθυμία χειραγώγησης του λόγου των μέσων ενημέρωσης, αποχωρώντας μάλιστα από την αίθουσα.

Πάγια θέση της εφημερίδας, όπως μέσω της γράφουσας υποστηρίχθηκε κατηγορηματικά και στη σύσκεψη, αποτελεί πως το σύνολο των θεμάτων, πολλώ δε μάλλον των κρίσιμων που αποτελούν συλλογικές υποθέσεις της τοπικής κοινωνίας, θα λαμβάνουν τη δημοσιότητα που οφείλουν να έχουν προς σαφή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.

Έκδοση ψηφίσματος και αναμονή για συνάντηση στο Υπ. Παιδείας

Επί της ουσίας, προλογικά της συζήτησης επισημάνθηκε από το σύνολο των παρισταμένων και κυρίως των εκπροσώπων του ΤΜΣΠΣ πως η απόφαση ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής που θα χαρίσει την πολυπόθητη ισχυροποίηση του ακαδημαϊκού προφίλ των τριών Τμημάτων και θα συνδράμει στην προσπάθεια αναγνώρισης και κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, αναγνωρίζεται ως ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη, μετά από την πολυετή αναμονή των ακαδημαϊκών προσώπων καθώς και της φοιτητικής κοινότητας των τριών νησιών. Ωστόσο, η υπόθεση της έδρας στη Σύρο και όχι στη Σάμο, τονίσθηκε πως συνιστά μία απρόσμενη ανατροπή, για την οποία συμφώνησε το σύνολο των παρισταμένων πως, πρέπει να αναπτυχθεί παρέμβαση τέτοια, που θα αναδεικνύει το δίκαιο της τοποθέτησης της Συγκλήτου από το 2007 στη σχετική απόφασή της.

Χωρίς καμία διάθεση τοπικιστικής προσέγγισης του θέματος από κανέναν συμμετέχοντας της σύσκεψης, αποφασίσθηκε η προσπάθεια διεκδίκησης της έδρας, μέσω συγκεκριμένων ενεργειών.

Αν κι εκ μέρους του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών του νομού Κυκλάδων, Θάνου Φώσκολου επισημάνθηκε πως η απόφαση έκδοσης ψηφίσματος δεν επαρκεί ως αντίδραση, αλλά ενδεχομένως, ούτε και μία πρόσκληση συνάντησης προς το αρμόδιο Υπουργείο, ωστόσο και ο ίδιος, υποστήριξε τις σχετικές αποφάσεις, προτρέποντας τους παριστάμενους σε αναζήτηση τρόπου ουσιαστικότερης προετοιμασίας απέναντι στη σημερινή πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προτείνει για έδρα τη Σάμο.

Πρέπει να τονισθεί πως χθες, αναγνώστηκε το σχέδιο ψηφίσματος που θα προωθηθεί στον αρμόδιο Υπουργό, το περιεχόμενο του οποίου όμως, αποφασίστηκε να εμπλουτιστεί με στοιχεία για τη λειτουργία του ΤΜΣΠΣ και κατόπιν των υπογραφών του συνόλου των εκπροσώπων των φορέων να γνωστοποιηθεί μέσω των τοπικών ΜΜΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης δε, γνωστοποιήθηκε και η θέση των κυβερνητικών βουλευτών των Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Μανιού, με τους οποίους τα αιρετά πρόσωπα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, όπως τα ίδια επεσήμαναν, προτείνοντάς τους δε, να τους συνοδεύσουν κι άρα, να παρίστανται στις συζητήσεις και τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας με σκοπό την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο.

Ενημερωτικά προς τους αναγνώστες, πρέπει να σημειωθεί πως και το σύνολο των τριών βουλευτών σε επιστολή τους προς τον κ. Γαβρόγλου ζήτησε ήδη “να αναθεωρηθεί η πρόθεση ορισμού της Σάμου ως έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής” και να ακολουθήσει σχετική συνάντηση.

Ατεκμηρίωτα η αλλαγή. Να γνωστοποιηθεί ο λόγος της απόφασης του Υπ. Παιδείας

Με φόντο την κρισιμότητα του χρόνου που γνωστοποιήθηκε η στάση του Υπουργείου Παιδείας, αφού εντός του μήνα ψηφίζεται το σχέδιο νόμου και καθώς από τα παριστάμενα μέλη της σύσκεψης αναφέρθηκε η απαίτηση διεκδίκησης της ικανοποίησης της πρόθεσης της Συγκλήτου τεκμηριωμένα και με σαφή επιχειρηματολογία, προέβη σε άξια λόγου παρέμβαση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Γιαλόγλου επεσήμανε πως, στην παρούσα φάση η ενιαία και κοινή παρέμβαση των φορέων και των τοπικών Αρχών πρέπει να εστιάσει στο εν λόγω ζήτημα, ζητώντας συγκεκριμένη απάντηση. “Εστιάζω σε ένα ερώτημα που αυτή τη στιγμή θεωρώ είναι το μείζον και χρήζει απάντησης. Διάβασα την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου στο άρθρο 75 που υποτίθεται θα όφειλε να αιτιολογήσει για ποιόν λόγο θα πάει η έδρα στη Σάμο. Εκεί λοιπόν, δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση. Ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή με έδρα τη Σάμο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλόγλου αναδεικνύοντας το “κενό” στη στάση και τις ενέργειες του Υπ. Παιδείας που θα πρέπει να απαντηθεί. “Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί διότι σε καμία περίπτωση δε θα ησυχάσει η τοπική κοινωνία της Σύρου, ούτε η κοινωνία της Σάμου αν αυτό δεν απαντηθεί τεκμηριωμένα. Διότι όταν έχεις πριν, απόφαση της Συγκλήτου, δηλαδή του καθ΄ ύλην αρμόδιου θεσμικού οργάνου, του Πανεπιστημίου, των αντιστοίχων Πρυτάνεων και μετά όλων των τοπικών φορέων, δηλαδή έχεις μία αλληλουχία θεσμική που οδηγεί εκεί, δεν είναι δυνατόν να γίνει κατανοητό πώς δύο μέρες πριν την κατάθεση του σχεδίου νόμου, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει (σσ. ο Υπουργός για το θέμα της έδρας)”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Γιαλόγλου πως, “Άρα, ο καθένας μπορεί να υποθέσει διάφορα πράγματα γι αυτή τη μεταστροφή της θεσμικής και λογικής αλληλουχίας”. Έκλεισε την τοποθέτησή του δε, προτείνοντας πως, “εδώ ακριβώς πρέπει να εστιαστεί το ζήτημα και να ζητηθούν οι απαντήσεις για την αλλαγή αυτής της απόφασης”.

Στο προσκήνιο κτιριακό και αξιοποίηση στρατοπέδου. Προ των ευθυνών του ο Δήμαρχος

Στα ανωτέρω συνηγόρησε το σύνολο των παρευρισκομένων, με την πλευρά των φορέων να στηρίζει μοιραία κι εύλογα και την απαίτηση σαφούς δέσμευσης των αυτοδιοικητικών Αρχών σε επίπεδο προσπάθειας επίλυσης οριστικά του ζητήματος της κτιριακής υποδομής του ΤΜΣΠΣ.

Συγκεκριμένα, σε μεστή τοποθέτηση προέβη ο Θάνος Φώσκολος από τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, ο οποίος μεταξύ άλλων πρότεινε να αναφερθεί προς το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας για τη διεκδίκηση της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, ότι η τοπική πλευρά, θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια αναζήτησης χώρου και πόρων για την ανάπτυξη του Τμήματος και την εξασφάλιση ενός μέλλοντος, τέτοιου, που θα υπηρετεί και το αναπτυξιακό όραμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την Πολυτεχνική Σχολή στη Σύρο και ει δυνατόν και την ανάπτυξη νέου / νέων Τμημάτων.

Τις αναφορές του κ. Φώσκολου ενίσχυσαν σαφώς και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αλλά παράλληλα και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκου Παγίδα ο οποίος με τη σειρά του τόνισε κατηγορηματικά πως, η αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου προς όφελος του Πανεπιστημίου είναι η μόνη προοπτική που μπορεί να αποδώσει “κέρδος” στον τόπο. “Το Πανεπιστήμιο είναι οργανισμός ο οποίος λειτουργεί και εξελίσσεται και μένει μέσα στα χρόνια. Το Πανεπιστήμιο είναι ζωή, οτιδήποτε άλλο είναι θάνατος. Τα Πανεπιστήμια υπάρχουν και συντηρούν πόλεις” σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Παγίδας, τονίζοντας επιπλέον πως, το συμπέρασμα της Επιτροπής Διαβούλευσης αποτυπώνει ξεκάθαρα τη θέση της τοπικής κοινωνίας να κατοχυρώσει το ΤΜΣΠΣ και να αξιοποιήσει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση το στρατόπεδο.

Οι συνεχείς αναφορές μάλιστα στο θέμα της κτιριακής υποδομής και του στρατοπέδου υπήρξε ξεκάθαρο ότι έφεραν σε αμηχανία τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, ο οποίος στις σχετικές επιτακτικού χαρακτήρα αναφορές των παριστάμενων με φόντο την πρόσφατη διαβούλευση για την εκμετάλλευση του χώρου του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου και την πρόταση εκ μέρους της μελετητικής εταιρείας να δημιουργηθεί 5άστερο ξενοδοχειακό κατάλυμα, αντέταξε μόνον πως, η όποια πρόταση αξιοποίησης “πρέπει να εδράζεται στον ρεαλισμό” καθώς το Υπ. Εθνικής Άμυνας “δεν παραχωρεί έκταση χωρίς αντάλλαγμα” και την παρούσα χρονική περίοδο – όπως επανειλημμένως σημείωσε - “δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία” που να καλύπτουν τη μεταφορά του ΤΜΣΠΣ στον συγκεκριμένο χώρο.

Ωστόσο, προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού πρέπει να αναφερθεί πως, προϋπόθεση του τρόπου αξιοποίησης του χώρου του στρατοπέδου με τον τρόπο που θα υποδειχθεί βάσει μελέτης και διερεύνησης είναι η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, η οποία μέσω των φορέων της τοποθετήθηκε - ήδη και κατηγορηματικά - υπέρ της παραχώρησης της έκτασης για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και ενός συνεδριακού κέντρου.

Αφοπλιστική ειλικρίνεια εκπροσώπου του Συλλόγου Αποφοίτων του ΤΜΣΠΣ: Όλοι λέτε ότι είναι ευπρόσδεκτο το Τμήμα στη Σύρο, αλλά δεν το νιώθουμε στην πράξη

Πέραν της όποιας κριτικής εισέπραξε ακροθιγώς η πλευρά της Αυτοδιοίκησης από παριστάμενα μέλη κυρίως για το θέμα της μεγάλης εκκρεμότητας του κτιριακού του ΤΜΣΠΣ, που ακολούθησε τη συζήτηση διεκδίκησης της έδρας στη Σύρο, αφοπλιστικά ειλικρινής υπήρξε η τοποθέτηση του αποφοίτου και διπλωματούχου του ΤΜΣΠΣ, Σπύρου Μποφυλάτου, ο οποίος απέδωσε με γλαφυρό τρόπο την οπτική της πλευράς των φοιτητών καθώς και του Συλλόγου Αποφοίτων αναφορικά με τη στάση των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και δη των αυτοδιοικητικών απέναντι στο θέμα της λειτουργίας της Σχολής και του Τμήματος καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Παρατίθεται αυτολεξεί η τοποθέτησή του προκειμένου ο κάθε αναγνώστης να εξάγει μόνος του τα συμπεράσματά του:

“Το συγκεκριμένο θέμα (σσ. της ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής) είναι ένα θέμα που το τρέχουμε ως ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων του ΤΜΣΠΣ τον τελευταίο χρόνο. Για την ιστορία να πω ότι το όλο ζήτημα αρχίσαμε να το κινούμε όταν ιδρύθηκε η Πολυτεχνική Σχολή των Ιωαννίνων εν μία νυκτί με ένα καινούργιο Τμήμα Αρχιτεκτονικής και προφανώς εμείς, περιμένοντας δέκα χρόνια κάτι ανάλογο επαναστατήσαμε, περιμένοντας ότι πρέπει να γίνει αυτό το οποίο είναι νόμιμο και σωστό και για εμάς και θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια.

Μετά από μία πάρα πολύ μεγάλη διαδικασία και ο κ. Αζαριάδης και ο κ. Πρύτανης και οι βουλευτές που μας βοήθησαν (κ. Συρίγος και κ. Σεβαστάκης) πραγματικά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προχωρήσει το θέμα και φτάσαμε σε αυτήν την πολύ θετική εξέλιξη που είναι να ιδρυθεί επιτέλους η Πολυτεχνική Σχολή. Ελπίζουμε ότι όταν αυτό πλέον γίνει κι επίσημα τον Οκτώβρη, θα πάμε στο ΤΕΕ με τον κ. Αζαριάδη για να λύσουμε ακόμη ένα μόνιμο πρόβλημα του κλάδου μας.

Προσωπικά να σας πω ότι το ήξερα ότι θα γίνει στη Σάμο η έδρα από τον Φλεβάρη. Δεν έχω πέσει από τα σύννεφα. Μου φαίνεται λογικό γιατί εμείς ως απόφοιτοι και δεν το κρύβουμε, νιώθουμε ότι δεν είναι και πολύ ευπρόσδεκτο το Τμήμα στη Σύρο. Νιώθουμε ότι όλοι λένε πως είναι ευπρόσδεκτο, αλλά τα λόγια είναι τσάμπα. Κι εγώ μπορώ να πω ότι σας αγαπώ όλους. Η πράξη είναι το ζήτημα.

Μπορώ να σας πω για παράδειγμα περιπτώσεις που εμείς σαν απόφοιτοι έχουμε βρεθεί έξω από διαγωνισμούς του αντικειμένου μας από την Περιφέρειά μας, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου που είναι το σπίτι μας. Μπορώ να σας πω ότι έχουμε χαρακτηριστεί εστίες ανομίας, μπορώ να σας πω ότι η φιλοξενία είναι και δεν είναι γιατί μπορεί να πρέπει να το κάνουμε Πινακοθήκη το Καζίνο, μπορεί να πρέπει να αναβαθμίσουμε το Πνευματικό Κέντρο. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό σήμερα. Οπότε εγώ αυτό που ήρθα να πω είναι πως δεν ήρθα για να είμαι ο γκρινιάρης σε ένα πολύ ωραίο event. Θέλουμε να είμαστε κομμάτι της Σύρου, δεν θέλουμε να είμαστε περιχαρακωμένοι και σαν ένα σώμα που βρίσκεται ξένο στη Σύρο. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η ψυχρολουσία που υποστήκαμε είναι ένα πρώτο βήμα για να δομήσουμε μία καινούργια, πιο ουσιαστική σχέση και να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να πάμε πέρα από τα λόγια και πραγματικά να έχουμε πράξεις.

Η παραχώρηση που λέτε εσείς, συγγνώμη δεν την γνωρίζω. Ακούγεται πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα και περιμένω να μάθω περισσότερα (σσ. αναφορά στις γενικόλογες προς το παρόν τοποθετήσεις του δημάρχου για παραχώρηση ενός ακόμη χώρου στην Ερμούπολη προς το ΤΜΣΠΣ).

Νομίζω ότι είναι η στιγμή για να προχωρήσουμε μπροστά και να λύσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με σοβαρότητα. Να απαντήσω εγώ την ερώτησή σας για την έδρα, καθώς φαίνεται ότι είμαι αυτός που δεν έχει ντροπή εδώ μέσα. Ναι προφανώς οποιοσδήποτε πολιτικός (σσ. Υπ. Παιδείας) κοιτάζει μία περίπτωση και λέει, αυτοί θέλουν και δε θέλουν και θα προτιμήσει αυτούς που θέλουν 100%. Εσείς αν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο γυναίκες ή δύο άντρες, θα πάτε με αυτόν που σας αγαπά 100% κι αδιαπραγμάτευτα. Δεν θα πάτε με αυτόν που σας αγαπά όταν είστε όμορφοι ή όταν βολεύει. Αυτά είχα να πω για το θέμα”.