Καρποφόρησαν οι προσπάθειες για την έδρα
- Τετάρτη, 2 Αυγούστου, 2017 - 06:19
Ένας σημαντικός αγώνας που αφορούσε τη διατήρηση της έδρας - της προς ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής των τριών Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου - στη Σύρο, φαίνεται πως κερδήθηκε, μετά και την χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο περιεχόμενο του οποίου και στο σχετικό διευκρινιστικό άρθρο, αφαιρέθηκε η ατεκμηρίωτη αλλαγή περί έδρας στη Σάμο και συμπεριλήφθηκε πως, οποιαδήποτε μεταβολή, απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου.
Το εν λόγω αποτέλεσμα επισφραγίστηκε κατόπιν της σχετικής νομοτεχνικής βελτίωσης που υπήρξε αναφορικά με το άρθρο 75 που εστιάζει στην ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής και διαπιστώθηκε από την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με την παρ. 2 του άρθρου 10 να αναφέρει κατηγορηματικά πως ο ορισμός της έδρας, λαμβάνεται με απόφαση του Υπ. Παιδείας, αλλά κατόπιν εξασφάλισης - απαραιτήτως - της σύμφωνης θέσης και γνώμης της Συγκλήτου.
Η “Κοινή Γνώμη” παρουσίασε χθες, εγκαίρως, στην ιστοσελίδα της, το σχετικό απόσπασμα προς σαφή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, το οποίο από αθηναϊκά μέσα επιδιώχθηκε να παραπληροφορηθεί, αφού υπήρξε απόκρυψη(;) της κρίσιμης παραγράφου του προαναφερθέντος άρθρου, δίνοντας συνέχεια στις τουλάχιστον περιττές φωνές που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το θέμα υπό πολιτικό αντιπολιτευτικό πρίσμα και μάλιστα τοπικιστικά.
Πλέον, καθίσταται σαφές πως, η εξέλιξη του ζητήματος της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής των Τμημάτων Μηχανικών σε Σύρο, Σάμο και Χίο, κινείται προς ευνοϊκή κατεύθυνση υπέρ της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αν συνυπολογίσει κάποιος, τις δύο αποφάσεις της Συγκλήτου που ομόφωνα το 2007 αποφάσισαν υπέρ της Σύρου και παρομοίως, κατά πλειοψηφία, προσφάτως.
Παρέλκει δε, να υπενθυμιστεί η κρίσιμη τοποθέτηση των βουλευτών Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά την επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου που επεσήμαναν τις δύο αποφάσεις της Συγκλήτου, ενώ οι ίδιοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αυτονομίας του Πανεπιστημίου σχετικά με τη λειτουργία και ανάπτυξή του.
Η σημαντική βελτίωση και το άρθρο 10
Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, η εφημερίδα παρουσιάζει σε συνδυασμό το περιεχόμενο της νομοτεχνικής βελτίωσης που προηγήθηκε της τελικής ψήφισης και κατάθεσης του σχεδίου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, στη νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 75, καθίστανται σαφή τα ακόλουθα: “10. Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. Α΄. της παρ. 1 του άρθρου 75 του σχεδίου νόμου, ύστερα από τις λέξεις “Πολυτεχνική Σχολή” και πριν τις λέξεις “η οποία περιλαμβάνει” διαγράφονται τα εξής: “,με έδρα τη Σάμο”. Στο τέλος της ίδιας περίπτωσης, και ύστερα από την υποπερίπ. Γγ΄ προστίθεται εδάφιο ως εξής: “Η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας παραγράφου.”.
Επιπρόσθετα, το σχετικό απόσπασμα του άρθρου 10 και της σημαντικής παραγράφου που αφορά στον ορισμό της έδρας, έχει ως ακολούθως: “Άρθρο 10 - “Ίδρυση και μεταβολές Σχολής, Τμήματος και Τομέα”. 2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ και γνώμη της ΑΔΙΠ, στην οποία ο Υπουργός απευθύνει ερώτημα, πραγματοποιείται η μετονομασία, μεταβολή έδρας Σχολής ή Τμήματος ΑΕΙ ή γνωστικού αντικειμένου Τμήματος.”.
Εν αναμονή της επίσκεψης του Πρύτανη στη Σύρο
Εν τω μεταξύ, άκρως σημαντική αναμένεται να είναι η επίσκεψη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανου Γκρίτζαλη στη Σύρο, κατόπιν της επιστολής του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού προς τον ίδιο, που εστάλη στις 11 Ιουλίου, μέσω της οποίας τον ενημερώνει για τις δωρεάν παραχωρήσεις κτιρίων του Δήμου προς το Πανεπιστήμιο προς στήριξη και θωράκιση του ΤΜΣΠΣ και της ανάπτυξης – ει δυνατόν – περαιτέρω του Πανεπιστημίου με την παροχή επιπλέον κτιρίων.
Το θέμα της κάλυψης των στεγαστικών αναγκών - άλλωστε - αποτελεί το μείζον ζήτημα του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο, για το οποίο, ευνοϊκή συγκυρία με το θέμα της έδρας, υπήρξε η κατά κυριότητα παραχώρηση χώρου στις πρώην Αποθήκες του Τελωνείου από το Δημόσιο προς τον Δήμο, αποκλειστικά για χρήση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέμα για το οποίο δεσμεύθηκε σχετικώς ο κ. Μαραγκός.
Κληθείς ο ίδιος να ενημερώσει για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν για την έμπρακτη υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, στην κατεύθυνση που ακολουθούσε επί πολλά έτη ο Δήμος και συγκεκριμένα, από την έναρξη λειτουργίας του ΤΜΣΠΣ στο νησί, ο Δήμαρχος τόνισε πως, “για τον χώρο, εντός των πρώην αποθηκών διαμετακόμισης στο λιμάνι της Ερμούπολης (πλησίον των γραφείων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, επί της Πλατείας Λαϊκής Κυριαρχίας), συνολικού εμβαδού 210 τ.μ. με πατάρι 75 τ.μ., θα έρθει στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εισήγηση για να περάσει το εν λόγω ακίνητο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου”. Επιπλέον, “μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον Πρύτανη για να έχουμε συνάντηση και μαζί του και με τους φορείς” όπως συμπλήρωσε ο κ. Μαραγκός, θα κληθεί το δημοτικό συμβούλιο να λάβει ανάλογη απόφαση συνολικά για το συγκρότημα “Κορνηλάκη”, όπου σήμερα μέρος του αξιοποιείται για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης του ΤΜΣΠΣ. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο κτίριο γνωστοποίησε πως, “ήδη έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία και τις μελέτες προς την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου”, ωστόσο όπως πρόσθεσε, χρήσιμη θα είναι η παρουσία του Πρύτανη στη Σύρο “ώστε να δει και τα κτίρια που παραχωρούμε και να έχει ιδία άποψη”. Εξήγησε δε, πως, ο κ Γκρίτζαλης έχει αποδεχθεί την πρόταση και σε εκκρεμότητα είναι μόνον “να μας ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σχετικά με το πότε δηλαδή μπορεί να παρευρίσκεται στη Σύρο και με άλλα μέλη του Πανεπιστημίου ώστε να γίνει μία συζήτηση”.
Αναφορικά με το συγκρότημα “Κορνηλάκη” πρόσθεσε μάλιστα πως, γνωρίζει ήδη η πλευρά του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππος Αζαριάδης ότι “για την επισκευή και συντήρηση του οποίου διαθέτουμε ως Δήμος, πλήρεις μελέτες και τεύχη διαγωνισμού, ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός είναι στα 3,5 εκ. Ευρώ” ποσό που θα μειωθεί προφανώς λόγω της διαγωνιστικής διαδικασίας, από την οποία θα προκύψει και έκπτωση.
Πέραν των ανωτέρω όμως, ο κ. Μαραγκός θέλησε να επαναλάβει την προσπάθεια του Δήμου “να διεκδικήσει τρεις ακόμη χώρους, επί του ιδίου κτιριακού συνόλου των πρώην Αποθηκών του Τελωνείου, εκτιμώμενου εμβαδού άνω των 500 τ.μ., ώστε να τους παραχωρήσουμε ομοίως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου” και μάλιστα όπως εξήγησε κατόπιν των επαφών που ήδη έχει με τα αρμόδια πρόσωπα, “εντός του τρέχοντος έτους”.
“Θέλουμε να καταδείξουμε έναν τρόπο σαφή κι όχι με ευχολόγια ότι στηρίζουμε το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο ως Δήμος και πιο συγκεκριμένα, ως τοπική κοινωνία” δήλωσε κατηγορηματικά ο Γιώργος Μαραγκός, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, συνεχίζεται απρόσκοπτα η παραχώρηση τεσσάρων ακινήτων προς το ΤΜΣΠΣ “για την ικανοποίηση των διοικητικών και εκπαιδευτικών αναγκών του και πιο συγκεκριμένα: α. το ιστορικό κτίριο του 1ου Γυμνασίου Σύρου, β. η αίθουσα “Παναγούλη” στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, γ. το κτίριο των πρώην αποθηκών διαμετακόμισης στην παραλία Ερμούπολης (πρώην Καζίνο), και δ. το κτίριο “Κορνηλάκη” το οποίο χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υπέρ της Σύρου η Σύγκλητος για την έδρα της Πολυτεχνικής
28 Σεπ. 2017 - 15:02 - Ευχαριστήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Δέσποινα Παρασκευαΐδου
19 Μαΐου. 2023 - 19:19 - Τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
7 Νοε. 2022 - 6:16 - Προχώρησε σε μελέτη για το κτίριο του πρώην Ελιζέ
1 Ιουν. 2022 - 6:19 - Γραφειοκρατία στην κάλυψη κτιριακών αναγκών
12 Μαρ. 2020 - 6:19