Φανατικοί φίλοι του ψηφιδωτού
- Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2017 - 06:15
Μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Μυκόνου ήρθαν σε επαφή με την τέχνη του ψηφιδωτού, γνώρισαν τα σπουδαία ψηφιδωτά της Δήλου και δημιούργησαν δικά τους έργα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Αστερία».
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για δύο εβδομάδες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου από τον Δήμο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, την αρχαιολόγο Μαρία Κουτσουμπού και την εικαστικό Ειρήνη Συριανού.
Την οργάνωση και το κόστος του σεμιναρίου ανέλαβε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μυκόνου, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως, θα συνεχίσει να υλοποιεί σημαντικές εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, επενδύοντας συστηματικά στο παρόν και το μέλλον του νησιού, που δεν είναι άλλο από τη νέα γενιά Μυκονιατών.
Το πρόγραμμα «Η Αστερία» ήταν μια πρωτοβουλία της κ. Κουτσουμπού με στόχο, τα παιδιά να αγαπήσουν το Μουσείο και να αναπτύξουν μία οικειότητα μαζί του, μέσα από διάδραση και ενεργή συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες.
«Το ψηφιδωτό έχει φανατικούς φίλους. Ο κόσμος το αγαπάει. Είναι πολύ πιο εύκολο από τη ζωγραφική και άλλες μορφές τέχνης. Έχει πολλά και διαφορετικά υλικά που το κάνουν ελκυστικό τόσο στους μεγάλους, όσο και στα παιδιά», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η εικαστικός Ειρήνη Συριανού.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η ίδια παραδίδει μαθήματα ψηφιδωτού σε σχολεία απομακρυσμένων νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». «Έχοντας εμπειρία πάνω σε αυτό, ήταν εύκολο για μένα να συνεργαστώ με τη Μαρία για να κάνουμε κάτι παρόμοιο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο».
Ελευθερία στη δημιουργία
Το πρόγραμμα παρακολούθησαν περίπου 320 παιδιά. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο από την κ. Κουτσουμπού, να ενημερωθούν για την τέχνη του ψηφιδωτού και στη συνέχεια, να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα σε κορνίζα, τα οποία και κράτησαν ως ενθύμιο. Κάποια εξ’ αυτών ήταν εμπνευσμένα από τα ψηφιδωτά της Δήλου και άλλα είχαν ελεύθερη θεματολογία. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, οι μαθητές δοκιμάστηκαν και σε μεθόδους που χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα, όπως το κόψιμο πέτρας με σφυρί και αμόνι.
«Στόχος μας είναι να έρθουν τα παιδιά στο Μουσείο, να κάνουν ψηφιδωτό και να το αγαπήσουν. Εμείς δεν θέλουμε να τα χάσουμε, αλλά να τα κερδίσουμε. Οπότε, τους δώσαμε μια ελευθερία», εξηγεί η εκπαιδευτικός.
Στα μελλοντικά σχέδια των υπευθύνων περιλαμβάνεται η προβολή βίντεο με θέμα τα ψηφιδωτά της Δήλου σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού, αλλά και η πραγματοποίηση μιας έκθεσης με τα έργα των παιδιών.
Επαφή με τον αρχαιολογικό πλούτο
Σημειώνεται ότι, η «Αστερία» δεν ήταν το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Την προηγούμενη σχολική χρονιά, οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την έκθεση «VANITY». Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι αρχαιολόγοι Μαρία Κουτσουμπού και Μαρία Κονιώτη. Στην έκθεση, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου, παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά κοσμήματα από τις Κυκλάδες, σε μια ιστορική γραμμή που εκτείνεται σε βάθος 7 χιλιετιών. Από τα νεολιθικά κοσμήματα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970, η ιστορία τους ανιχνεύεται μέσα από 230 εκθέματα που προέρχονται από 19 διαφορετικά Κυκλαδονήσια.
«Η τέχνη είναι μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας»
Η κ. Συριανού είναι ελεύθερη επαγγελματίας και κατασκευάζει ψηφιδωτά για δημόσιους χώρους και οικίες. Έχει ένα μικρό εργαστήριο – πωλητήριο στην Χώρα Μυκόνου και τα τελευταία 19 χρόνια, διδάσκει μαθήματα ψηφιδωτού στο πλαίσιο των εικαστικών εργαστηρίων του Δήμου. «Είμαι γέννημα-θρέμμα Μυκονιάτισσα κι αυτό ήταν το όνειρό μου από παιδί. Κάποια στιγμή, διοργάνωσα μία ομαδική έκθεση ψηφιδωτού στην Πινακοθήκη και μου πρότεινε το τότε δημοτικό συμβούλιο να κάνω μαθήματα. Έτσι ξεκίνησε το εργαστήρι ψηφιδωτού της ΚΔΕΠΠΑΜ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.
Παλαιότερα, δίδασκε ψηφιδωτό σε παιδιά και σήμερα έχει μαθητές από 25 έως 80 ετών. «Το ψηφιδωτό έχει ακόμα μεγάλη προσέλευση. Φέτος συμμετέχουν περίπου 15 μαθητές. Κάποιοι εξ’ αυτών, έρχονται επτά-οχτώ χρόνια. Με παίρνουν τηλέφωνο και με ρωτούν πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, τα οποία αποτελούν για τους ίδιους μια μορφή ψυχοθεραπείας. Δημιουργείς, κόβεις πέτρες και κάνεις πράγματα που σε βοηθούν να ξεχαστείς και να περάσεις όμορφα», τονίζει.
Το σημαντικότερο για την ίδια είναι η συλλογικότητα και η συντροφικότητα που προσφέρεται μέσα από αυτά τα εργαστήρια. «Το χειμώνα είναι πολύ μοναχικά στη Μύκονο και στα μαθήματα συναναστρέφεσαι με άλλους ανθρώπους, συνδημιουργείς, ανταλλάσσεις απόψεις, πηγαίνεις μετά για ένα ποτό».
Καταλήγοντας, η εικαστικός απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς τη δημοτική αρχή για την κάλυψη όλων των εξόδων του προγράμματος. «Το ψηφιδωτό έχει ακριβά υλικά και εργαλεία, γι’ αυτό η στήριξη από το Δήμο ήταν πολύτιμη».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Η μουσική πάει σχολείο” με τον Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ
15 Σεπ. 2022 - 14:36 - Πρόκριση δημοτικών σχολείων Σύρου στον 4ο πανελλήνιο διαγωνισμό ανοιχτών τεχνολογιών
18 Μαΐου. 2022 - 12:16 - «Γνωρίζοντας την ιστορία ενός τόπου τον αγαπάς περισσότερο»
5 Αυγ. 2021 - 6:16 - Ένα εκπαιδευτικό «κόσμημα» στη Μύκονο
10 Σεπ. 2020 - 6:17 - Ο Δήμος Μυκόνου συγχαίρει το ΕΠΑΛ
9 Απρ. 2020 - 17:40