Δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι και σήμερα από το κεντρικό κράτος και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Απλήρωτες οι σχολικές καθαρίστριες

Δημόσια τοποθέτηση – διαμαρτυρία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου
  • Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:15

Την άμεση δρομολόγηση της καταβολής των δεδουλευμένων των σχολικών καθαριστριών ζητά με δημόσια τοποθέτησή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, καλώντας μάλιστα σε ενεργοποίηση και την πλευρά των νησιωτικών Δήμων, προκειμένου Υπουργείο Παιδείας και Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) να ανταποκριθούν ως οφείλουν.

Το σοβαρό πρόβλημα της καθυστέρησης των δεδουλευμένων προς τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων φαίνεται να επαναλαμβάνεται και τη φετινή χρονιά και μάλιστα να απασχολεί σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού έχει γίνει γνωστό πως, συνολικά 9.500 σχολικές καθαρίστριες στα σχολεία της Ελλάδας, δεν έχουν πληρωθεί για τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουν στις σχολικές μονάδες.

Όσον αφορά στην περίπτωση της Σύρου, ο Σύλλογος μέσω της παρέμβασής του γνωστοποιεί κι επισημαίνει το σοβαρό θέμα ενόψει μάλιστα των Χριστουγέννων, με φόντο δε, πως συμπληρώνεται διάστημα τεσσάρων μηνών από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι και σήμερα.

Αν και αναγνωρίζει πως το θέμα έχει υποχρέωση να λύσει το Υπουργείο Παιδείας και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., ωστόσο ζητά την άμεση ενεργοποίηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με σκοπό να ασκηθεί επιπλέον πίεση, αφού το σχετικό κονδύλι για την πληρωμή των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2017 – 2018, έχει εγκριθεί από τον Σεπτέμβριο.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου, την έχει αποστείλει και προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας.

Παρά το πανηγυρικό κλίμα της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα, οι καθαρίστριες είναι απλήρωτες”

Ειδικότερα, ο Σύλλογος καυτηριάζοντας εξ αρχής τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με το “πανηγυρικό κλίμα” που καλλιεργεί όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα, έρχεται να επισημάνει πως σε αντίθεση με τις “επιτυχίες” της, δυστυχώς οι εργαζόμενες σχολικές καθαρίστριες παραμένουν απλήρωτες.

“Μόλις μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα κι ενώ το πανηγυρικό κλίμα που προσπαθεί να συντηρήσει η κυβέρνηση, γύρω από το κοινωνικό μέρισμα και τη δήθεν μνημονιακή έξοδο είναι στο «φόρτε» του, οι 9.500 εργαζόμενες συμβασιούχες καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων κι ανάμεσά τους κι αυτές του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης παραμένουν απλήρωτες από την έναρξη του σχολικού έτους, δηλαδή εδώ και 4 μήνες, μην έχοντας λάβει ούτε ένα Ευρώ για την εργασία τους” σχολιάζει το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, επισημαίνοντας στη συνέχεια πως, οι ίδιες, κοπιωδώς καθημερινά και με συνέπεια μεριμνούν και φροντίζουν τα σχολεία.

“Ας μη λησμονούμε πως οι εργαζόμενες καθαρίστριες βρίσκονται καθημερινά στα σχολεία και είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των βασικών κανόνων υγιεινής στους χώρους που στεγάζονται παιδιά κι εκπαιδευτικοί για πολλές ώρες ημερησίως” προσθέτουν, υπενθυμίζοντας μάλιστα το ιδιαιτέρως χαμηλό ποσό που λαμβάνουν ως αμοιβή. “Βρίσκονται καθημερινά στα σχολεία αντιμετωπίζοντας αντίξοες συνθήκες και ευρισκόμενες στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης αμειβόμενες με 300 και 400 ευρώ”.

Μετάθεση ευθυνών ανάμεσα σε Υπ. Παιδείας και Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ

Σχετικά με τη στάση του αρμόδιου Υπουργείου καθώς και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., ο Σύλλογος μάλιστα σχολιάζει και ασκεί έντονη κριτική ως προς τη στάση τους να μεταθέτουν τις ευθύνες η μία πλευρά προς την άλλη, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τον αν οι σχολικές καθαρίστριες παραμένουν απληρωτες εδώ και τέσσερις μήνες.

“Από τη μια το ίδιο το Υπουργείο  κι από την άλλη το  Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διεκπεραίωση της πληρωμής των καθαριστριών και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο για το σκοπό αυτό, ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλο, αδιαφορώντας εάν οι εργαζόμενες θα πληρωθούν ή όχι” υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας μάλιστα πως, όλα τα παραπάνω συμβαίνουν “παρά το γεγονός ότι, για την πληρωμή των συμβασιούχων καθαριστριών κατά το τρέχον σχολικό έτος (2017-2018) έχει εκδοθεί από τον Σεπτέμβριο η σχετική Υπουργική Απόφαση, με την οποία έχει εγκριθεί όλο το απαραίτητο κονδύλι για την καθαριότητα των δημοσίων σχολείων”.

Εμπαίζεται η σχολική κοινότητα από την Πολιτεία”

Με φόντο τα παραπάνω, ο Σύλλογος έρχεται να τονίσει μάλιστα πως η Πολιτεία επί της ουσίας όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά “εμπαίζει” συνολικά τη σχολική κοινότητα. “Θεωρούμε ανεπίτρεπτο οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, που καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζονται ώστε τα σχολεία των παιδιών και μαθητών μας να είναι καθαρά και οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, να εμπαίζονται για μια ακόμα φορά από την Πολιτεία και να μην τους καταβάλλονται εγκαίρως τα δεδουλευμένα τους”. Προτού κλείσουν τη δημόσια τοποθέτησή του για το πρόβλημα, τα μέλη του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, καλούν τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να φροντίσει στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης, ώστε πάση θυσία τα δεδουλευμένα να καταβληθούν πριν τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο. “Ζητούμε τη χωρίς άλλη καθυστέρηση παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και την ολόπλευρη ενεργοποίηση του Δήμου, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, τόσο προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ όσο και προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έτσι ώστε να καταβληθούν εγκαίρως και οπωσδήποτε πριν τα Χριστούγεννα, τα δεδουλευμένα των εργαζομένων” σημειώνουν κατηγορηματικά.