Εργαστήριο ανοιχτό στην τοπική κοινωνία
- Πέμπτη, 1 Μαρτίου, 2018 - 06:17
Τη δημιουργία εργαστηρίου ανοιχτών τεχνολογιών στο οποίο θα υλοποιούνται καινοτόμες δράσεις εκπαίδευσης και δημιουργικές κατασκευές για όλες τις ηλικίες, προτείνει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ.
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα είναι φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 2008 από 35 Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα. Κύριος στόχος της είναι η προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Διομήδης Σπινέλλης, σε επιστολή του προς τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, εξέφρασε την επιθυμία του Διοικητικού Συμβουλίου για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης χώρου από το Δήμο για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου ανοιχτών τεχνολογιών.
Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση
Η ΕΕΛΛΑΚ προτείνει ένα διαφορετικού τύπου εργαστήριο, τόσο ως προς τον σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας του. Το συγκεκριμένο εργαστήριο σχεδιάζεται και λειτουργεί αποκλειστικά με ανοιχτό υλικό (open hardware) και λογισμικό (open software). Οι άνθρωποι που θα δουλέψουν μέσα σε αυτό εντάσσονται αυτόματα σε μια ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα δημιουργών, κύριο μέλημα των οποίων είναι η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, η διάχυση κάθε νέας γνώσης και κάθε καλής πρακτικής.
Η πρόταση για τον εσωτερικό χώρο αφορά ένα ευέλικτο και απλό σύστημα γραφειακού εξοπλισμού. Τα υλικά είναι απλά και θα μεταφέρονται και θα τοποθετούνται εξαιρετικά εύκολα, θα προσαρμόζονται στο μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε χώρου χωρίς να απαιτούν καμία μόνιμη επέμβαση και φυσικά θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Ως προς τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του χώρου προτείνεται να γίνει κατά τα πρότυπα των maker spaces, με περίπου 20 θέσεις εργασίας με φορητούς υπολογιστές, RaspberryPi, Arduino/Robotics Kits, 3D printers, 3D scanners, κλπ.
Τα εργαστήρια θα είναι ανοιχτά για χρήση από την τοπική κοινωνία για εκπαιδευτικές κυρίως δράσεις και μέσα από αυτά φιλοδοξείται η ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνογνωσίας στο Δήμο.
Ένα παράδειγμα για τη χρήση και αξιοποίηση ενός εργαστηρίου είναι η υλοποίηση της δράσης Code + Create, η οποία έχει ήδη διεξαχθεί με επιτυχία πιλοτικά στην Αθήνα. Το code+create αφορά μαθήματα προγραμματισμού, ρομποτικής, τρισδιαστάτης εκτύπωσης, σχεδιασμού και ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά και δικτυακούς τόπους και τα μαθήματα απευθύνονταν σε παιδιά ηλικίας 15-18. Τα τμήματα που δημιουργήθηκαν ήταν μικτά με 20 εφήβους Έλληνες και πρόσφυγες. Σκοπός είναι η δράση αυτή από το φθινόπωρο να υλοποιηθεί και σε άλλες 3 πόλεις.
Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να συνεργαστούν για μια κοινή εμπειρία μάθησης και να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για όλους τους νέους τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι ελεύθερα προσβάσιμο στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης https://elearn.ellak.gr.
Κάθε μάθημα είναι διαδραστικό και εποικοδομητικό και οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν και να εξελίξουν τις γνώσεις τους. Το λογισμικό, το περιεχόμενο, όλες οι εφαρμογές καθώς και τα ρομπότ είναι διαθέσιμα μας άδειες ανοιχτού λογισμικού και τα ρομπότ μαζί με τμήματα τους που τυπώνει ο κάθε μαθητής στον τρισδιάστατο εκτυπωτή τα παίρνουν οι μαθητές με την ολοκλήρωση των μαθημάτων για να τα προγραμματίζουν με τα κινητά τους.
Σημειώνεται ότι, ο χώρος που ενδέχεται να παραχωρηθεί από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το σκοπό αυτό, θα διαμορφωθεί και θα εξοπλιστεί από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών σε συνεργασία με το μέλος της ΕΕΛΛΑΚ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Αναζήτηση κατάλληλου χώρου στην Ερμούπολη
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Κυκλάδων, Νίκου Τζιμόπουλου, επιθυμία του Οργανισμού είναι η εξεύρεση ενός χώρου πλησίον της πλατείας Μιαούλη, ο οποίος δεν θα ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη σχολική μονάδα, αλλά θα είναι ανοιχτός σε όλη την τοπική κοινότητα. Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου θα αποτελείται από 20 υπολογιστές RaspberryPi και περισσότερα από 10 σετ εκπαιδευτικής ρομποτικής. Μέσω αυτού, θα δοθεί η δυνατότητα σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν με ανάλογα projects. O κ. Τζιμόπουλος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη χρησιμότητα του Ελεύθερου Λογισμικού, η δημιουργία του οποίου ξεκίνησε το 1985 από το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Η αλματώδης εξάπλωσή του πηγάζει από όλους τους χώρους. Η πλειονότητα των προγραμματιστών που παράγουν σήμερα ΕΛ/ΛΑΚ είναι είτε μεμονωμένα άτομα, είτε επαγγελματίες του χώρου της πληροφορικής είτε και φοιτητές. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές εταιρείες, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή και την υποστήριξη ΕΛ/ΛΑΚ. Επιπλέον, ΕΛ/ΛΑΚ παράγεται σε πολλά τμήματα μεγάλων εταιρειών πληροφορικής (όπως IBM, HP, κλπ).
Από την πλευρά του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος είναι θετικός στη δημιουργία ενός εργαστηρίου ανοιχτών τεχνολογιών, έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου στο κέντρο της πόλης, ωστόσο οι μέχρι τώρα προσπάθειές του έχουν αποβεί άκαρπες. «Εμείς θέλουμε να γίνει, αλλά οι χώροι που θα μπορούσε να διαθέσει αυτή τη στιγμή ο Δήμος βρίσκονται εκτός Ερμούπολης, αλλά είμαστε σε συνεχή αναζήτηση», κατέστησε γνωστό ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξης Αθανασίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πειραματισμός και δημιουργικότητα
11 Οκτ. 2018 - 6:17 - Ατόνησε η δράση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη Σύρο
19 Φεβ. 2024 - 6:16 - Σπουδαίο έργο από τα παιδιά χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας
15 Νοε. 2021 - 6:19 - Επιστήμη που τείνει να γίνει παράδοση
23 Απρ. 2021 - 6:17 - «Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί επένδυση για τους μαθητές»
7 Απρ. 2021 - 6:18