Παρέδωσε μαθήματα επαγγελματικής παρουσίασης
- Τρίτη, 6 Μαρτίου, 2018 - 06:17
Την 3η θέση στον Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018, στην κατηγορία των Λυκείων, κατέκτησαν οι «Sifnos Robotics» με το αυτόνομο ενεργειακό ρομποτικό δέντρο τους.
Η τελική φάση του Διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι οποίοι προκρίθηκαν από την Περιφέρειά τους.
Μεταξύ των ομάδων που διεκδίκησαν μία θέση στην τριάδα της κατηγορίας τους ήταν οι «Six young scientists» του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Μαρία Ιωσηφίδου και οι «Μικροί ταξιδιώτες» του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Μανώλη Αργυρό.
Παρά τις άψογες παρουσιάσεις τους, οι δύο ρομποτικές ομάδες από τη Σύρο, δεν κατάφεραν να προκριθούν στην τελική εικοσάδα. Ωστόσο, η συμμετοχή των μαθητών σε έναν πανελλήνιας εμβέλειας διαγωνισμό, αποτελεί για τους ίδιους μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τη δουλειά τους και ταυτόχρονα, να θαυμάσουν τα έργα πολλών άλλων σχολείων.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η εκπαιδευτική κοινότητα όλης της χώρας συμμετέχει με ενθουσιασμό σε αυτό το μοναδικό ταξίδι χαράς και δημιουργίας, συνολικής διάρκειας έξι μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων τον Οκτώβριο έως τη διεξαγωγή του τελικού το Μάρτιο.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του WRO Hellas περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες για τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι κι ως εκ τούτου, διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και κριτήρια. Συνολικά 850 σχολεία και πάνω από 3.000 μαθητές έλαβαν μέρος στο ξεκίνημα του διαγωνισμού, που έγινε αρχικά σε περιφερειακό επίπεδο. Στην τελική φάση συμμετείχαν 265 ομάδες, 1.230 μαθητές και 265 προπονητές.
Φέτος, οι μαθητές του Δημοτικού κλήθηκαν να φανταστούν το συναρπαστικό μέλλον, κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Εποικισμός του Άρη» ή να παίξουν «Wedo 2.0 Ποδόσφαιρο», στο πλαίσιο πιλοτικού διαγωνισμού, όπου συμμετείχαν παίζοντας ποδόσφαιρο με ρομπότ ομάδες από τις περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την πρώτη θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία κατέκτησε το Δημοτικό Σχολείο Θυμιανών Χίου.
Η διαγωνιστική πίστα του Γυμνασίου προσκαλούσε τους μαθητές και τις μαθήτριες να κατασκευάσουν γρήγορα ρομπότ που θα επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με το ιστορικό θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)». Συγκεκριμένα, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή, τα ρομπότ έπρεπε να περισυλλέξουν συγκεκριμένα αντικείμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μεγάλη νικήτρια της κατηγορίας ήταν η ομάδα του Γυμνασίου Διονύσου.
Τέλος, οι μαθητές του Λυκείου δημιούργησαν μία κατασκευή ελεύθερης έμπνευσης, η οποία λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιέχει αυτοματισμούς που λύνουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με το θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα». Στην πρώτη θέση βρέθηκε το 12ο ΓΕΛ Πατρών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως την τελική τριάδα συμπλήρωσε η Λυκειακή Ομάδα της Σίφνου με το καινοτόμο «RoboTree».
Η γνώση και η επιστήμη δεν έχουν όρια
«Ήταν μια ατέλειωτη ημέρα σχεδόν 12 ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας επτά διαφορετικοί κριτές ζήτησαν ιδιαίτερα απαιτητικά πράγματα από την ομάδα μας. Με πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα από την αρχή, οι μαθητές μας, όχι μόνο βρήκαν λύσεις για όλα με πείσμα, επιμονή και συνεργασία, αλλά παρέδωσαν και μαθήματα επαγγελματικών παρουσιάσεων σε όλη την Ελλάδα», υπογράμμισαν οι προπονητές των «Sifnos Robotics», Θάνος Αλεξίου και Αργύρης Γκούμας. Οι δύο εκπαιδευτικοί απηύθυναν εγκάρδιες ευχαριστίες προς τους γονείς των παιδιών, το Δήμο Σίφνου, τους συνάδελφους τους και τον Διευθυντή του σχολείου για το ενδιαφέρον και την αγάπη τους, καθώς και προς όλους τους χορηγούς οι οποίοι στήριξαν οικονομικά τη συμμετοχή.
«Παρόλο που είμαστε ένα μικρό νησί, τα καταφέραμε, γιατί θεωρούμε πως η γνώση, η επιστήμη και η τεχνολογία δεν έχουν όρια. Μπορούμε παντού στην Ελλάδα να καινοτομήσουμε και να βγάλουμε μελλοντικούς επιστήμονες», δήλωσε ο κ. Αλεξίου κατά τη διάρκεια της βράβευσης.
Καταλήγοντας, σημείωσε πως για τους έξι μαθητές της Σίφνου, Βασίλη Γεωργούλη, Κώστα Λουκατάρη, Νικόλα Καλαμάρη, Μαργαρίτα Σταυριανού, Κώστα Φράγκο και Γιώργο Φύσσα, το ταξίδι της γνώσης και της προόδου συνεχίζεται, πλημμυρίζοντας υπερηφάνεια όλη την κοινωνία της Σίφνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το καλοκαίρι θα διεξαχθεί και η πανελλήνια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, οι νικητές από την οποία θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που φέτος θα φιλοξενηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στην Ταϊλάνδη.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οι “Sifnos Robotics” καινοτομούν και δίνουν λύσεις
27 Φεβ. 2018 - 6:16 - Ατόνησε η δράση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη Σύρο
19 Φεβ. 2024 - 6:16 - Σπουδαίο έργο από τα παιδιά χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας
15 Νοε. 2021 - 6:19 - Επιστήμη που τείνει να γίνει παράδοση
23 Απρ. 2021 - 6:17 - «Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί επένδυση για τους μαθητές»
7 Απρ. 2021 - 6:18