Επαγγελματικές προοπτικές στην Ελλάδα και στον κόσμο
- Τρίτη, 24 Απριλίου, 2018 - 06:15
Απαντήσεις στους προβληματισμούς Συριανών μαθητών σχετικά με τις ορθές επιλογές σπουδών και τη σύνδεσή τους με την επαγγελματική αποκατάσταση, επιχειρεί να δώσει η Διημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού που θα διεξαχθεί στις 27 & 28 Απριλίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.
Την εκδήλωση διοργανώνει το ΚΕΣΥΠ - Κέντρο Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού Ερμούπολης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.
Σ’ ένα κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και σε ένα τοπικό περιβάλλον βεβαρημένο από την οικονομική και πολιτική κρίση όπου οι αγωνίες και οι προβληματισμοί εντείνονται, οι αποφάσεις χρειάζεται να στηριχθούν σε ορθολογικές αποτιμήσεις της σημερινής και αυριανής κατάστασης.
Στη διημερίδα συμμετέχουν εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Αξιωματούχοι της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, του Εμπορικού Ναυτικού, του τομέα Υγείας, του Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την ιδιαίτερη παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη.
Καθένας εξ’ αυτών θα επιδιώξει να δώσει μια εναργή εικόνα του τομέα του και να εκτιμήσει τις μελλούμενες επαγγελματικές προοπτικές. Μέσα από τις παρουσιάσεις θα θιγεί επίσης το φαινόμενο της φυγής των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Τέλος, χρήσιμα συμπεράσματα θα προκύψουν μέσα από τις συζητήσεις και παρεμβάσεις του ακροατηρίου.
Κατεύθυνση για τη λήψη σωστών αποφάσεων
«Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε τους μαθητές, αλλά και τους γονείς τους, από την αγωνία τους σχετικά με το αντίκρισμα που θα έχουν οι σπουδές τους στην αγορά εργασίας», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο υπεύθυνος του Κέντρου Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού Ερμούπολης, Σωτήρης Τζούδας. Καθιστά δε γνωστό πως, ειδικά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά αναρωτιούνται για το αν αξίζει τον κόπο να ακολουθήσουν τις σπουδές που επιθυμούν και οραματίζονται «Το πρώτο πράγμα που με ρωτούν, όταν επισκέπτονται το γραφείο είναι “τι θα κάνω μετά; Θα βρω δουλειά;”». Δεδομένου ότι οι καταστάσεις συνεχώς αλλάζουν και πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα (φιλολογίες – παιδαγωγικά) βρίσκονται σε μαρασμό, ο κ. Τζούδας εκτιμά πως, η επαφή των μαθητών με ειδικούς, μέσα από ημερίδες και παρόμοιες πρωτοβουλίες, δύναται να τους βοηθήσει στη λήψη των σωστών αποφάσεων.
Το εξωτερικό και οι «εύκολες λύσεις»
Η μεγάλη διαφυγή των Ελλήνων Επιστημόνων στο εξωτερικό, η οποία καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, έχει στρέψει πολλές οικογένειες προς αυτή την κατεύθυνση. «Ήδη κάποιοι σκέφτονται να μην περάσουν από τις Πανελλήνιες, προκειμένου να αποφύγουν κόπο και έξοδα και να φύγουν κατευθείαν στο εξωτερικό, εκτιμώντας ότι, η μοίρα τους βρίσκεται εκεί», περιγράφει ο υπεύθυνος του ΚΕΣΥΠ, κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο που στο πέρασμα των ετών γίνεται ολοένα και πιο έντονο.
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι, φοβούμενοι τον αποκλεισμό τους από την πανεπιστημιακή κοινότητα, δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους μεγάλο αριθμό σχολών, οι οποίες δεν αποτελούν πρώτη επιλογή τους. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια εγκατάλειψη φοιτητών από ΤΕΙ, που είναι συνήθως τα χαμηλότερα βαθμολογικά ιδρύματα. Πολλά παιδιά εισάγονται σε ένα ΤΕΙ, που δεν είναι της αρεσκείας τους και δεν τους εξασφαλίζει κάποια επαγγελματική αποκατάσταση και αφήνουν τις σπουδές τους στη μέση. Επομένως, όσο περισσότερο τους συμβουλεύσει και τους καθοδηγήσει ένας ειδικός, τόσο πιο εύκολα θα το πιστέψουν, για να μην πηγαίνουν στράφι όλες αυτές οι οικονομικές και ψυχικές προσπάθειες».
Ποια επαγγέλματα χάνονται και ποια ανθίζουν
Μέσα από συνεντεύξεις και ψυχομετρικά τεστ, αναδεικνύονται εύκολα τα ταλέντα και η κλίση των μαθητών σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Στόχος των υπευθύνων είναι να θέσουν να εξετάσουν σε ρεαλιστικές βάσεις τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης που θα προσφέρουν στους μελλοντικούς φοιτητές ανάλογες σπουδές. «Πολλά παιδιά δηλώνουν ότι θέλουν να γίνουν καλλιτέχνες, όποιου είδους. Εμείς τους προειδοποιούμε ότι, αν αποφασίσουν νκοί ασχοληθούν με αυτό, θα περάσουν μεγάλη περιπέτεια, καθώς η αποκατάσταση είναι μηδαμινή τόσο στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, όσο και στις ανθρωπιστικές επιστήμες (φιλολογία, νομική, ψυχολογία, δημοσιογραφία κλπ), στις οποίες στρέφονται πολλοί λόγω της δυσανεξίας του στα μαθηματικά, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν εκεί, προσπαθώντας να βρουν μια άκρη σε ένα τοπίο που ελάχιστα υπόσχονται».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από Διεθνείς Ενώσεις Εργασίες, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη άνθιση στις νέες τεχνολογίες (ρομποτική, τηλεχειρισμός, συστήματα, τεχνικοί διαδικτύου κα.), στον τουρισμό (ξενοδοχειακά επαγγέλματα, λογιστικά, management) και στις υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Τζούδα, πολλοί νοσηλευτές, θεραπευτές και ιατροί απορροφώνται στην Ευρώπη και σε ανεπτυγμένα κράτη με υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, προκειμένου να περιποιούνται τον γηραιό πληθυσμό.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ομαδικές δραστηριότητες επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές Γ' Γυμνασίου
6 Μαρ. 2020 - 11:46 - Διημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού στη Σύρο
26 Απρ. 2018 - 14:20 - «Έξυπνα» σχολεία, χωρίς πλαστικά
21 Δεκ. 2024 - 17:53 - Πανελλαδικές εξετάσεις 2025: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής
20 Δεκ. 2024 - 8:50 - Μαθητές τρίτης κατηγορίας
20 Δεκ. 2024 - 6:16