Τροπολογία του Υπ. Εσωτερικών για τη μεταφορά των μαθητών

  • Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:15

Τροπολογία προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, κατέθεσε στη Βουλή, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μέσω της οποίας επιχειρείται η διευθέτηση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις σύνθετες διαδικασίες και ιδιαιτέρως χρονοβόρου θεσμικού πλαισίου, βάσει του οποίου οι Περιφέρειες προκηρύσσουν τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Όπως σημειώνεται στην αξιολογική έκθεση της τροπολογίας, με αυτήν καλύπτεται άμεσα και εγκαίρως η ανάγκη για την ομαλή υλοποίηση του έργου της μεταφοράς των μαθητών στα δημόσια σχολεία της χώρας και αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος να παρακωλυθεί η πρόσβαση των μαθητών στους χώρους εκπαίδευσης, για λόγους που αφορούν αποκλειστικά σε διαδικασίες ευθύνης των Περιφερειών και δη της πολιτείας.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί τον καταλληλότερο και προσφορότερο τρόπο επίλυσης των οικονομικών ζητημάτων που αφορούν τη μεταφορά των μαθητών κατά τις σχολικές περιόδους 2016-2017 και 2017-2018.

Τα κύρια ζητήματα διευθέτησης

Επεκτείνεται μέχρι τις 31.12.2018 η δυνατότητα της Οικονομικής Επιτροπής των Περιφερειών που προκήρυξαν διαγωνισμούς για τη μεταφορά μαθητών, να αποφασίζει την ανάθεση της εκτέλεσης των σχετικών δρομολογίων στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων. Τούτο καθίσταται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά όλων των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων, δεδομένου ότι α) οι διαγωνιστικές διαδικασίες αποβαίνουν άγονες, λόγω του σύνθετου χαρακτήρα της διαδικασίας διαμόρφωσης του προγράμματος των δρομολογίων, η οποία προϋποθέτει τον συντονισμό υπηρεσιών από διαφορετικούς φορείς (Περιφέρεις, Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων), β) συχνά τυγχάνει να προκύπτουν νέα δρομολόγια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στην Οικονομική Επιτροπή με απόφαση της να παρατείνει την εκτέλεση των συμβάσεων, που ήταν σε ισχύ στις 30.06.2018, έως τις 31.12.2018, εάν δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες ή προσωρινοί ανάδοχοι στους εκκρεμείς διαγωνισμούς.

Επίσης, αντιμετωπίζεται το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με την πραγματοποίηση δαπανών κατά το πρώτο εξάμηνο των ετών 2017, 2018 από τις Περιφέρειες, σχετικών με τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων. Συγκεκριμένα οι δεσμεύσεις των εν λόγω δαπανών, ενώ πραγματοποιήθηκαν εμπρόθεσμα από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα ισχύοντα, δεν επαρκούν για το σύνολο των δαπανών που τελικά προέκυψαν, α) λόγω αύξησης του μεταφορικού έργου ή β) λόγω επανασχεδιασμού στην εκτέλεση των προβλεπόμενων δρομολογίων ή γ) λόγω κάλυψης δαπανών μεταφοράς μαθητών παρελθόντων ετών, από τις δεσμεύσεις του τρέχοντος κάθε φορά έτους, τα παραστατικά των οποίων είχαν εκδοθεί στην τότε τρέχουσα χρήση. Με την προτεινόμενη ρύθμιση επεκτείνεται η ισχύουσα ρύθμιση και για τα ως άνω έτη.

Τέλος, διασφαλίζεται ότι και για το έτος 2018-2019, θα καταβληθεί ομαλά και απρόσκοπτα η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού που απασχολείται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους Ο.Τ.Α., στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», η οποία απευθύνεται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που χρήζουν αυξημένης προστασίας και ως εκ τούτου κρίνεται απολύτως αναγκαία η επιτυχής υλοποίηση της.

Οι νέες ρυθμίσεις

  • Παρατείνεται αναδρομικά από τις 30-6-2018 έως τις 31-12-2018, η καταληκτική προθεσμία, μέχρι την οποία η Οικονομική Επιτροπή των οικείων Περιφερειών μπορεί κατ’ εξαίρεση: i) να αναθέτει σε προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους την εκτέλεση των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων, στις περιπτώσεις των εκκρεμών, έως την έναρξη και του σχολικού έτους 2018-2019, διαγωνισμών και ii) να παρατείνει την εκτέλεση των συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ, στην περίπτωση που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες/ανάδοχοι στους εκκρεμείς διαγωνισμούς, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
  • Καταβάλλονται νόμιμα και οι δαπάνες μεταφοράς μαθητών δημοσίων σχολείων, οι οποίες πραγματοποιούνται, από την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019 μέχρι τη σύναψη της σχετικής σύμβασης μεταφοράς, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
  • Επιτρέπεται η εκκαθάριση δαπανών μεταφοράς μαθητών και διενέργειας των οικείων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργήθηκαν κατά παρέκκλιση των κείμενων περί δεσμεύσεως πιστώσεων διατάξεων, και εντός του πρώτου εξαμήνου των ετών 2017 και 2018.

Πέραν αυτών των τροποποιήσεων, παράλληλα προβλέπεται ότι, οι δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού των Ο.Τ.Α. και των νομικών τους προσώπων που απασχολείται με σχέση εργασίας ι.δ.ο.χ. στη Δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», καλύπτονται και για τον ετήσιο κύκλο 2018-2019 από κάθε είδους τακτικά ή έκτακτα ανειδίκευτα έσοδα αυτών, εφόσον η χρηματοδότηση της εν λόγω Δράσης δεν επαρκεί. (Κατά τα ισχύοντα, η κατά τα ανωτέρω κάλυψη των δαπανών αφορά στο προσωπικό, που απασχολείται μόνο για τους ετήσιους κύκλους 2016-2017 και 2017-2018).

Από τις προτεινόμενες διατάξεις, προκαλούνται, σε βάρος των προϋπολογισμών των Ο.Τ.Α. και των νομικών προσώπων αυτών (φορείς Γενικής Κυβέρνησης), κατά περίπτωση, τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

  1. Δαπάνη των οικείων Περιφερειών (ν.π.δ.δ., φορείς Γενικής Κυβέρνησης) από, α) την εκτέλεση του έργου μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων και για το σχολικό έτος 2018-2019, σύμφωνα με τους ειδικότερα προβλεπόμενους όρους, β) την εκκαθάριση και πληρωμή δαπανών της μεταφοράς μαθητών κατά παρέκκλιση των περί δέσμευσης πίστωσης διατάξεων για τις μνημονευόμενες περιόδους (πρώτο εξάμηνο των ετών 2017 και 2018).

Οι εν λόγω δαπάνες θα καλύπτονται από τις πιστώσεις που εγγράφονται στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, μέσω των ΚΑΠ, για τον σκοπό αυτό.

  1. Ενδεχόμενη δαπάνη των Ο.Τ.Α. και των νομικών προσώπων αυτών, από τυχόν κάλυψη της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού τους που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ι.δ.ο.χ., στη Δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και για τον ετήσιο κύκλο 2018-2019, στην περίπτωση που η χρηματοδότηση της εν λόγω Δράσης δεν επαρκεί.
  2. Η εν λόγω δαπάνη θα καλύπτεται από τις πιστώσεις των προϋπολογισμών των οικείων Ο.Τ.Α. και των νομικών προσώπων αυτών.