Ένταξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στην κοινότητα σχολείων της Ευρώπης

Οι μαθητές μιλούν για τον πολιτισμό του τόπου τους

Την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου θα προσπαθήσει να αναδείξει μέσα από τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Tell me about your culture», το Δ1 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Η τάξη της εκπαιδευτικού Βέτας Αποστολίδου εντάχθηκε φέτος στη μεγάλη οικογένεια του eTwinning και θα συνεργαστεί με σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και αποκομίζοντας σημαντικά παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

Γνωριμία μαθητών και εκπαιδευτικών από οχτώ χώρες

Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με σχολεία από την Ισπανία, την Τουρκία, την Κροατία, την Ιταλία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και την Πολωνία. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν έργα μέσα από τα οποία θα παρουσιάζεται ο πολιτισμός της χώρας τους. Οι εργασίες αυτές θα αναρτώνται στην ειδική πλατφόρμα του προγράμματος «Tell me about your culture».

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την αρχιτεκτονική, τα ήθη, τα έθιμα, τους χορούς, αλλά και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα του νησιού μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Αποστολίδου. Οι Συριανοί μαθητές θα παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οι Ουρανοί της Ερμούπολης», που υλοποιήθηκε πέρυσι και αφορούσε στην καταγραφή και ψηφιοποίηση σπουδαίων οροφογραφιών νεοκλασικών κτιρίων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τα σχολεία θα πραγματοποιούν επίσης ζωντανές διαδικτυακές συναντήσεις, που έχουν ως στόχο τη γνωριμία μαθητών και εκπαιδευτικών. Η επικοινωνία των συμμετεχόντων (γραπτή και προφορική) θα γίνεται στην αγγλική γλώσσα. «Αυτό είναι και μια ευκαιρία για τους μαθητές να εξασκήσουν τα αγγλικά τους, ώστε να μπορούν να συνομιλούν άνετα και ελεύθερα με παιδιά άλλων χωρών με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και γνώσεων», πρόσθεσε η κ. Αποστολίδου, εξηγώντας ότι για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου σκοπού, η δασκάλα αγγλικών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης θα καθοδηγεί και θα βοηθάει την ομάδα.

Καταλήγοντας, η κ. Αποστολίδου εξέφρασε τη χαρά της για την πρώτη συμμετοχή της σε πρόγραμμα eTwinning, για τους σκοπούς, τον τρόπο εργασίας και τα οφέλη του οποίου ενημερώθηκε στο πλαίσιο ενημερωτικού σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο από τον πρεσβευτή της ευρωπαϊκής δράσης στις Κυκλάδες, Νεκτάριο Φαρασόπουλο.

Ανάπτυξη διαπολιτισμικής συνείδησης

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη δράση παροτρύνει τους μαθητές από τις χώρες της Ευρώπης να γνωριστούν, να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό πολιτιστικό περιβάλλον, να αναπτύξουν διαπολιτισμική συνείδηση, και παράλληλα να εξασκήσουν τις ικανότητες τους στις ΤΠΕ. Το eTwinning ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005, ως επίσημη δράση του προγράμματος eLearning 2004-2006, και, μέχρι σήμερα, είναι εγγεγραμμένα περισσότερα από 144.000 ευρωπαϊκά σχολεία. Η δράση υποστηρίζεται από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΚΥΥ), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, και ένα δίκτυο από Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης (ΕΥΥ). Στην Ελλάδα η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning λειτουργεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος».