Η Βιώσιμη Ανάπτυξη γίνεται «γέφυρα» ανάμεσα στο ΓΕΛ Σύρου και τέσσερα σχολεία της Ευρώπης

Χρήσιμη αλληλεπίδραση για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Την πόλη Brive-la-Gaillarde της Γαλλίας επισκέφτηκε πενταμελής ομάδα μαθητών του Γενικού Λυκείου Σύρου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA229 με θέμα τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών αποτελεί μία συνεργασία μεταξύ πέντε σχολικών μονάδων από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Πρώτο σημείο συνάντησης των εταίρων ήταν το Λύκειο Bahuet  στην πόλη Brive-la Gaillarde-, όπου μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί διέμειναν από 11 έως 17 Νοεμβρίου 2018. Το ταξίδι χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενός από τους πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι η κοινωνία και η κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων. 

Ανακαλύπτοντας τη νοοτροπίας των συνεργαζόμενων χωρών

Μέσα από την παρακολούθηση εργαστηρίων και διαλέξεων, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους φορέων όπως η UNICEF, τα Restos du Coeur (Γεύματα Αγάπης),  η  Banque Alimentaire (Διατροφική Τράπεζα)  και γνώρισαν τις δομές και την κοινωνική ευαισθησία και αποτελεσματικότητα  με την οποία η εταίρος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλλία αντιμετωπίζει τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων. Επίσης, μαθητές και συνοδοί καθηγητές συνεργάστηκαν με ομολόγους τους των συνεργαζόμενων σχολείων  στις σχολικές αίθουσες του γαλλικού σχολείου, συμμετείχαν στην διδακτική διαδικασία στα μαθήματα Γαλλικής Λογοτεχνίας και Management σε τμήματα  της προτελευταίας τάξης του Λυκείου Bahuet. 

Οι εκπρόσωποι των σχολείων είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν την οικολογική φάρμα της περιοχής Ferme Bronssard  που ασχολείται με την εκμετάλλευση του κάστανου και με την κτηνοτροφία. Η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης εξήγησε στους συμμετέχοντες την αναγκαιότητα της πολύπλευρης εκμετάλλευσης της φάρμας και την αποφυγή της μονοκαλλιέργειας προκειμένου μια σύγχρονη αγροτική επιχείρηση να είναι βιώσιμη. 

Η επίσκεψή τους στο Bordeaux τους έφερε σε επαφή με μια νέα τάση αστικής οικοδόμησης, τα EcoQuartiers , που σέβεται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης προσαρμόζοντάς τες στα χαρακτηριστικά του τοπικού αστικού περιβάλλοντος .

Ιδιαίτερα συγκινητική και τιμητική ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Brive la Gaillard ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης σε όλους τους  μαθητές και καθηγητές του συγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ .

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν και από τις τρείς τάξεις του Γενικού Λυκείου με κριτήρια για την επιλογή τους τη γνώση της Γαλλικής γλώσσας ως κοινή γλώσσα επικοινωνίας του προγράμματος και την επιθυμία τους για την ανάπτυξη των στόχων του προγράμματος. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες Γαλλικής Γλώσσας Β. Δεριζιώτη και Β. Σταθοπούλου.

Το πρόγραμμα αυτό Erasmus+ KA229 στο οποίο συμμετέχει το Γενικό Λύκειο Σύρου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020 και μέχρι τότε θα ακολουθήσουν άλλες τρείς κινητικότητες μαθητών στις σχολικές εγκαταστάσεις των λοιπών εταίρων.

Μεγάλη επιτυχία για το σχολείο της Σύρου

Η συμμετοχή του σχολείου σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προβλέπει την ανταλλαγή μαθητών αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους της Διευθύντριας Βασιλικής Δεριζιώτη, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που τα καταφέραμε, γιατί τα οφέλη είναι πολλαπλά για τους μαθητές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τα σχολεία άλλων χωρών, να μπουν σε αίθουσες διδασκαλίες, να παρακολουθήσουν μαθήματα και εργαστήρια και να περιηγηθούν στους χώρους, αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις. «Αυτή η αλληλεπίδραση είναι πολύ χρήσιμη και για τους μαθητές και για τους συνοδούς καθηγητές».

Ωστόσο διευκρίνισε ότι, δεν πρόκειται για μία τουριστική επίσκεψη, καθώς οι μαθητές που επισκέπτονται τις συνεργαζόμενες χώρες, βλέπουν πράγματα που δεν μπορεί να συλλάβει εύκολο το μάτι ενός απλού επισκέπτη, στο πλαίσιο κάποιου ταξιδιού αναψυχής. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα παιδιά μας να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα μέσα από την επαφή τους με όλα αυτά τα ερεθίσματα που συνθέτουν τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Το πρόγραμμα αποτελεί μία από τις δραστηριότητες, που είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Βασικοί πυλώνες του είναι η κοινωνία, το περιβάλλον και η οικονομία. Η προετοιμασία για την επίσκεψη στις χώρες των εταίρων, πραγματοποιούνται εκτός διδακτικού ωραρίου. Κάθε σχολείο θα κληθεί να φιλοξενήσει τις αντιπροσωπείες των υπόλοιπων εταίρων, οι οποίες αποτελούνται από πέντε μαθητές. Σύμφωνα με την κ. Δεριζιώτη, η σύνθεση της ομάδας του ΓΕΛ Σύρου θα είναι κάθε φορά διαφορετική, με στόχο τη συμμετοχή 20 συνολικά παιδιών στο πρόγραμμα των μετακινήσεων.  

Ετικέτες: