Ολοταχώς για τη μελέτη και τις επισκευές
- Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:19
Στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων, αλλά και των νέων χώρων που έχει πλέον στην κατοχή του το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο (ΤΜΣΠΣ) στοχεύει - με πλάνο - το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο “τρέχει” ήδη διαδικασίες και για το κτίριο του Τελωνείου (πρώην Ελιζέ).
Με αφορμή την ερώτηση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τον ρόλο και τις υποχρεώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς το Πανεπιστήμιο από εδώ και στο εξής αναφορικά με το παραχωρηθέν κτίριο του Τελωνείου στη θέση Νησάκι προς το ΤΜΣΠΣ, κλήθηκε από την εφημερίδα να προβεί σε νεότερη ενημέρωση ο πρόεδρός του, Φίλιππος Αζαριάδης.
Διευκρινίζεται πως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού κατά την τελευταία συνεδρίαση του αιρετού συλλογικού οργάνου του Δήμου, υπενθυμίστηκε πως, η δημοτική πλευρά έχει “εξαντλήσει” την ευθύνη της σχετικά το κτίριο του Τελωνείου, αφού τις ενέργειες για την απόκτηση μελέτης και υλοποίησης επεμβάσεων επισκευής, φέρει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Αναφορικά με τα παραπάνω προχώρησε σε δηλώσεις στην “Κοινή Γνώμη” ο Φίλιππος Αζαριάδης, ο οποίος γνωστοποίησε ταυτόχρονα και τις προσπάθειες εξεύρεσης χώρου που θα λειτουργεί ως αμφιθέατρο και θα χωρά τουλάχιστον 250 φοιτητές ανά μάθημα.
Μελέτη και επισκευή για “φιλοξενία” εργαστηριακού μαθήματος
Κατόπιν της λήψης απόφασης παραχώρησης χώρων (πρώην Ελιζέ) στο κτίριο του Τελωνείου από την πλευρά του δημοτικού συμβουλίου, μετά από τις εξελίξεις για την κυριότητά τους, η οποία “πέρασε” στη δημοτική πλευρά, το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει να προωθήσει μελέτη και έργο, που θα αφορά στη μετατροπή του χώρου σε λειτουργικό ακαδημαϊκό χώρο.
Ερωτηθείς σχετικά με το τί πράττει σήμερα το Πανεπιστήμιο γι αυτόν τον χώρο, ο κ. Αζαριάδης υπήρξε σαφής. “Το κτίριο μας παραδόθηκε αλλά δεν είναι κατάλληλο για διδασκαλία. Χρειάζονται αρκετά πράγματα να γίνουν για να τηρεί και τις προδιαγραφές που θέλουμε κι εμείς για τον εκπαιδευτικό σκοπό τον οποίο το προορίζουμε, αλλά και για λόγους ασφάλειας” σημείωσε, εξηγώντας πως βάσει των ανωτέρω, “Η απαραίτητη μελέτη που πρέπει να εκπονηθεί, θα γίνει κυρίως από τη δική μας Τεχνική Υπηρεσία και θα υπάρχει κάποια συμβουλευτική υποστήριξη μετά από ανάθεση σε γραφείο ώστε να μπορέσει να “τρέξει” κάποια πράγματα το Πανεπιστήμιο στη Σύρο”. Ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ πρόσθεσε μάλιστα πως, “Η μελέτη θα πρέπει να γίνει από τη δική μας Τεχνική Υπηρεσία γιατί αλλιώς θα πηγαίναμε σε άλλες διαδικασίες που θα μας έπαιρναν ίσως κι ένα – δύο χρόνια για να είχαμε τη μελέτη. Μιλάμε για διαφορετικά κόστη και χρόνο”.
Κατά συνέπεια, σχετικά με τον χρόνο που το Πανεπιστήμιο θα έχει στη διάθεσή του τη μελέτη για τους χώρους του πρώην Ελιζέ, ο κ. Αζαριάδης ανέφερε, “Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι πολύ ξεκάθαρο. Εμείς στο άμεσο διάστημα θα κάνουμε τη συνεργασία με το γραφείο και μετά χρειάζονται οι εγκρίσεις από τα διάφορα αρμόδια γραφεία των Νεοτέρων Μνημείων. Χρειάζονται και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού κάποιες εγκρίσεις. Αυτά δεν ξέρω πόσο γρήγορα θα “τρέξουν””. Ωστόσο, εκτίμησε πως, “Αυτά μόλις ολοκληρωθούν θα προχωρήσουμε” γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “ Υπάρχουν οι πόροι για να γίνουν επισκευές από Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά αυτό που μας κρατά πίσω είναι το κομμάτι της μελέτης δυστυχώς”.
Σύμφωνα με το πλάνο ανάπτυξης που έχει το Πανεπιστήμιο, ο ίδιος εκτίμησε πως, “Πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε ολοκληρώσει το θέμα της μελέτης. Όταν μιλάμε για ολοκλήρωση της μελέτης, εννοούμε να έχει βγει στον αέρα το έργο, δηλαδή το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου.
Οπότε υποθέτω πως ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε καλά νέα”.
Σχετικά με το ποιες ανάγκες θα υποδεχθεί ο εν λόγω χώρος, ο κ. Αζαριάδης υπήρξε σαφής: “Θα καλύψουμε ένα εργαστηριακό μάθημα που αφορά την μία κατεύθυνση σπουδών μας, η οποία δεν έχει κατάλληλο χώρο για τα εργαστήριά της. Οπότε θα γίνει εκεί ένας χώρος κατάλληλος που θα έχει και εργαστηριακό εξοπλισμό και θα μπορεί να φιλοξενήσει και κάποια εργαστηριακά μαθήματα”.
Αγορά χώρου στη Σύρο για αμφιθέατρο
Με φόντο τη χρηματοδότηση που “τρέχει” ύψους 2,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου με αποκλειστικό δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετικά με τις ανάγκες κάλυψης κτιριακών υποδομών σε Ρόδο και Σύρο, ο κ. Αζαριάδης κλήθηκε να ενημερώσει τίνι τρόπω θα αξιοποιήσει αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο το Πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
“Εμείς από εκεί θα κοιτάξουμε να εξασφαλίσουμε την αγορά κάποιου κτιρίου στη Σύρο” ανέφερε, σημειώνοντας πως, “Αυτό που συζητάμε τώρα είναι να εξασφαλίσουμε κάποιο ακίνητο, το οποίο θα μας καλύψει εκπαιδευτικές ανάγκες που αυτή τη στιγμή έχουμε ανοικτές και πολύ έντονα”.
Μιλώντας με σαφήνεια για τις εν λόγω ανάγκες και αν αυτές απαντώνται πρωτίστως στην έλλειψη χώρου αμφιθεάτρου, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. “Πρέπει να καλύψουμε έναν χώρο αμφιθεάτρου που να μπορεί να υποδέχεται 250 άτομα τουλάχιστον και κάποιους χώρους που θα είναι για εργαστηριακά μαθήματα. Αυτή τη στιγμή η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει στις υποδομές του Πανεπιστημίου στη Σύρο είναι για μία μεγάλη αίθουσα αμφιθεάτρου” επανέλαβε κατηγορηματικά, απαντώντας και στην ερώτηση αν έχει πραγματοποιηθεί έρευνα για κατάλληλους χώρους στο νησί.
“Έχουμε κάνει μία έρευνα αγοράς αρκετά αναλυτική και εξαντλητική στη Σύρο” ανέφερε μόνον, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Έτσι κι αλλιώς αυτή η διαδικασία θα βγει μέσα από διαγωνισμό, εμείς θα βάλουμε τις προδιαγραφές που θέλουμε και από εκεί και πέρα οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν την πρότασή τους”.
Αναμονή για το κτίριο “Κορνηλάκη” συνολικά
Σχετικά με άλλες εκκρεμότητες που συνδέονται με την υπόθεση του κτιριακού ζητήματος στέγασης του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο, ο κ. Αζαριάδης τοποθετήθηκε αναφορικά και τον χώρο που σήμερα στεγάζεται η σημερινή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
“Σε συναντήσεις που έχουν γίνει και με τον Δήμαρχο και με την νέα Πρυτάνισα, Χρυσή Βιτσιλάκη και τον Αντιπρύτανη και τον Κοσμήτορα είχαμε καταλήξει ότι θα μας παραχωρηθεί το ισόγειο της Βιβλιοθήκης και θα αυξηθεί και ο χρόνος παραχώρησης συνολικά των κτιρίων γιατί έχουμε παραχωρήσεις, οι οποίες είναι της τάξεως των δύο ή τριών ετών” ανέφερε σχετικά, ενώ εξήγησε πως, “Εμείς ως Πανεπιστήμιο δεν μπορούμε να κάνουμε επεμβάσεις στα κτίρια, ακόμη και για να διορθώσουμε λειτουργικές βλάβες γιατί δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία”. Ως εκ τούτου, θέλησε να επισημάνει πως, “Οπότε για να μπορέσουμε να λύσουμε ακόμη και τα πρακτικά ζητήματα, πρέπει να υπάρχουν κάποιες παραχωρήσεις, οι οποίες να έχουν ένα εύρος χρόνου για να καλύπτεται και το νομικό πλαίσιο. Σε αυτή τη λογική λοιπόν, είχαμε συμφωνήσει και ο Δήμαρχος είχε συμφωνήσει ότι αναμένουμε από αυτόν να προχωρήσει στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και ενώπιον όλων των Πανεπιστημιακών”.
Πραγματοποιώντας και μία τελευταία αναφορά για το κτίριο “Κορνηλάκη”, ο Φίλιππος Αζαριάδης θέλησε να κλείσει τις δηλώσεις του, λέγοντας τα εξής: “Είναι το νούμερο ένα ζήτημά μας (σσ. κτιριακό) και αναμένουμε και κάποια πράγματα που έχει υποσχεθεί ο Δήμαρχος ότι θα μας δώσουν. Κυρίως όπως ανέφερα, μιλάω για το ισόγειο της Βιβλιοθήκης στο κτίριο “Κορνηλάκη”” σχολίασε ο ίδιος, λέγοντας τέλος, με φόντο και την έγκριση για τη δημιουργία δεύτερου Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Σύρο, πως, “φυσικά αν προκύψει και το δεύτερο Τμήμα θα συζητήσουμε σε μία άλλη βάση για τις ανάγκες μας, γιατί θα είναι πολύ μεγαλύτερες”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Γραφειοκρατία στην κάλυψη κτιριακών αναγκών
12 Μαρ. 2020 - 6:19 - Ανανέωση δωρεάν παραχωρήσεων στο Πανεπιστήμιο
23 Δεκ. 2019 - 6:19 - Συνέχεια στη δρομολόγηση λύσεων για το κτιριακό
9 Μαΐου. 2019 - 6:20 - Νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη Σύρο
22 Οκτ. 2018 - 6:20 - Δικαιώθηκαν οι συντονισμένες προσπάθειες
20 Δεκ. 2017 - 6:20