Σε εξέλιξη οι νέες προσπάθειες του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο

Συνέχεια στη δρομολόγηση λύσεων για το κτιριακό

Φ. Αζαριάδης: Από τους υποψήφιους ζητάμε να ακούσουμε πώς βλέπουν τον ρόλο του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη του νησιού

Συνεχείς είναι οι προσπάθειες του Πανεπιστημίου Αιγαίου για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) στη Σύρο, με τα νέα βήματα της αναζήτησης αγοράς ακινήτου και της προώθησης της μελέτης παρεμβάσεων αποκατάστασης για το διαθέσιμο τμήμα του πρώην Ελιζέ (κτίριο Τελωνείου) να πραγματοποιούνται με συνέπεια, δεδομένων των ήδη σημαντικά αυξημένων αναγκών του.

Οι προσθήκες νέων ακινήτων, τα οποία θα είναι πλήρως λειτουργικά για τη φιλοξενία μέρους της λειτουργίας του ΤΜΣΠΣ, αποτελούν ένα απαραίτητο βήμα σε επίπεδο δρομολόγησης άμεσων λύσεων για το κτιριακό, αφού όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Σύρου, Φίλιππος Αζαριάδης “ο αριθμός των εισακτέων έχει υπερδιπλασιαστεί” συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Με φόντο τις τελευταίες ενέργειες του Πανεπιστημίου Αιγαίου για αναζήτηση λύσεων σε άμεσο χρόνο για τις ανάγκες στέγασής του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κλήθηκε να μιλήσει αναλυτικά ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, ο οποίος ενημέρωσε ακόμη και για το ζήτημα της δημιουργίας ενός νέου Πανεπιστημιακού Τμήματος στο νησί, απαντώντας στην ερώτηση αν – σήμερα - υπάρχουν εξελίξεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Δεδομένης της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου δε, όπου όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμοί αιτούνται συναντήσεις με τη διοίκηση του Τμήματος στη Σύρο, ο κ. Αζαριάδης ρωτήθηκε για το τι προσδοκά από πλευράς τους το Πανεπιστήμιο σε αυτές τις επαφές, ξεκαθαρίζοντας πως η Πανεπιστημιακή κοινότητα ζητά να γνωρίζει πώς αντιλαμβάνονται τον ρόλο του στην ανάπτυξη συνολικά του τόπου.

Να γνωρίζουμε αν βλέπουν το Πανεπιστήμιο ως εταίρο με τον οποίο μπορούν να συνεργαστούν”

Με φόντο την ξεκάθαρη και κατηγορηματική πρόθεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη για το ίδιο, στο νησί της Σύρου, τόσο μέσω των αποφάσεων ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο, όσο και μέσω της κατά προτεραιότητα ίδρυσης - εδώ – ενός ακόμη Τμήματος εν καιρώ και μετά από απόφαση του Υπ. Παιδείας, ο κ. Αζαριάδης κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με τις επαφές που έχουν ζητηθεί από την πλευρά υποψηφίων.

Με δεδομένη τη στήριξη του Πανεπιστημίου μέσω της διάθεσης δημοτικών ακινήτων προς το ΤΜΣΠΣ, από την ίδρυσή του ως και σήμερα, ο κ. Αζαριάδης ρωτήθηκε αν στις εν λόγω συναντήσεις καταθέτει επιπλέον ατζέντα με αιτήματα προς τα πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ατζέντα” ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως, τις συναντήσεις τις ζητούν οι ίδιοι οι υποψήφιοι κι εξηγώντας παράλληλα πως “Από την πλευρά μας, όποιο υποψήφιο σχήμα μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε, το έχουμε κάνει και αύριο έχουμε ακόμη μία συνάντηση με ένα υποψήφιο σχήμα”.

Ο κ. Αζαριάδης επεσήμανε δε, πως το “θέλω” του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι να ακούσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο κάθε υποψήφιος συνδυασμός τον ρόλο του στην ανάπτυξη της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.

Ως εκ τούτου, δήλωσε: “Εμείς θέλουμε να ακούσουμε πως βλέπουν το ρόλο του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη του νησιού σε θέματα στρατηγικής και πολιτικής που έχουν να κάνουν πάντα με την ανάπτυξη του νησιού και να μας πουν αν βλέπουν το Πανεπιστήμιο ως έναν εταίρο με τον οποίο μπορούν να συνεργαστούν στο μέλλον σε θέματα όπως είπα στρατηγικής, ενδεχομένως έρευνας, εκπαίδευσης και τέτοια ζητήματα που γνωρίζουμε και κάνουμε καλά στο Πανεπιστήμιο”.

Αναμονή για το δεύτερο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη Σύρο

Σε συνέχεια των εξελίξεων που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ κλήθηκε να ενημερώσει για το αν υπάρχει κάποιο νεότερο αναφορικά με τη βούληση ίδρυσης ενός ακόμη Τμήματος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

“Για το δεύτερο Τμήμα προς το παρόν δεν έχουμε κάποια εξέλιξη γιατί στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, δεν υπάρχει αναφορά στο νέο Τμήμα, ούτε σε Τμήματα άλλων περιφερειακών Πανεπιστημίων” δήλωσε πρωτίστως, σημειώνοντας πως από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, “εστίασαν κυρίως στα κεντρικά Πανεπιστήμια και στις συγχωνεύσεις που γίνονται”.

Οπότε, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε για το θέμα “αναμένουμε τις εξελίξεις από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν έχουμε κάτι νεότερο”.

Στην ερώτηση αν θα πρόκειται άμεσα να γίνει κάποια επαφή με το Υπουργείο, ο ίδιος θέλησε να δηλώσει μόνον πως, “Αυτό το κομμάτι το κοιτάζουν γενικά οι Πρυτανικές Αρχές”.

Τον Ιούλιο η προκήρυξη για την αγορά ακινήτου

Δεδομένων των μεγάλων - νέων - αναγκών που έχουν προκύψει σε επίπεδο στέγασης της σημερινής λειτουργίας του ΤΜΣΠΣ, ο κ. Αζαριάδης ρωτήθηκε για τις διαδικασίες προώθησης της προσπάθειας αγοράς ακινήτου, που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Αρχικά θέλησε να υπενθυμίσει πως “Είναι γνωστό ότι δεν μπορούμε με τα υπάρχοντα κτίρια να καλύψουμε τις ανάγκες μας γιατί έχει υπερδιπλασιαστεί το πλήθος των φοιτητών που έχουμε ως εισακτέους. Έχουμε νέα μέλη ΔΕΠ, νέα μέλη εργαστηριακού προσωπικού, υποψήφιους διδάκτορες. Συνεπώς δεν μας καλύπτουν οι υποδομές μας. Αυτό είναι γνωστό”.

Ως εκ τούτου, εξήγησε πως κάνοντας χρήση της δυνατότητας αξιοποίησης χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από ευρωπαϊκούς πόρους για κάλυψη στεγαστικών αναγκών, ήδη “τρέχει” η προσπάθεια για την αγορά ακινήτου.

“Με τη βοήθεια του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου το οποίο έχει κάνει μία πρόσκληση μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αγορά κτιρίου για το Πανεπιστήμιο, κοιτάζουμε εδώ στη Σύρο να αγοράσουμε ένα ακίνητο” ανέφερε, εξηγώντας παρακάτω πως, “Σε πρώτη φάση η διαδικασία είχε να κάνει με μία έρευνα αγοράς”.

Μιλώντας αναλυτικότερα γι αυτό το στάδιο, τόνισε πως, “Εμείς βγάλαμε μία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να δούμε ποια είναι τα διαθέσιμα κτίρια εντός της Ερμούπολης, με κάποιες προδιαγραφές που θέλουμε. Το κτίριο θα το ζητήσουμε ετοιμοπαράδοτο, σαν να λέμε με “το κλειδί στο χέρι”” .

Διευκρινίζοντας παρακάτω για τα επόμενα βήματα και το τελικό στάδιο της προκήρυξης, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Θα ετοιμαστεί ένα λεπτομερές σχέδιο προκήρυξης, το οποίο θα κατατεθεί στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Μέχρι τέλος Μαΐου είναι η προθεσμία, κι εφόσον εγκριθεί, θα ξεκινήσουμε το καλοκαίρι, γύρω στον Ιούλιο, να βγάλουμε την προκήρυξη η οποία θα είναι η τελική για την αγορά του κτιρίου”. Στο περιεχόμενο της μάλιστα, ο κ. Αζαριάδης σημείωσε πως θα αναφέρονται “με πλήρη λεπτομέρεια οι προδιαγραφές” προκειμένου, “όσοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν αίτηση”. Ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ δήλωσε για το θέμα πως, “Πιστεύω ότι θα βρεθεί ένα ακίνητο που μας καλύπτει”.

Παραμένει η πολυδιάσπαση. Σταθερός προσανατολισμός σε Πανεπιστημιούοπολη

Ερωτηθείς ποιες ανάγκες θα καλύψει το Πανεπιστήμιο με την απόκτηση του νέου ακινήτου, ο κ. Αζαριάδης υπήρξε λακωνικός: “Εμείς με αυτήν την αγορά θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του τρέχοντος Τμήματος. Και βέβαια πάλι θα είμαστε πολυδιασπασμένοι. Δεν θα είμαστε συγκεντρωμένοι σε έναν χώρο, σε μία έκταση. Είναι μία λύση ανάγκης” σχολίασε, υπενθυμίζοντας πως, “Έχουμε πει πολλές φορές ότι το ιδανικό θα ήταν να είχαμε κάποια έκταση στο στρατόπεδο και να μπορούσε να διαμορφωθεί σε μία Πανεπιστημιούπολη σταδιακά και με την έλευση του νέου Τμήματος”.

Ωστόσο, επανέλαβε πως, “Αυτή τη στιγμή βέβαια, εμάς μας ενδιαφέρει να καλύψουμε άμεσες ανάγκες. Δηλαδή θέλουμε ένα κτίριο που μετά την αγορά, να μπει άμεσα σε λειτουργία. Δηλαδή δεν είναι κάτι μεσομακροπρόθεσμο. Οπότε, γι αυτό κοιτάζουμε μία λύση η οποία θα είναι κάτι ετοιμοπαράδοτο”.

Ο ίδιος έκλεισε τον σχολιασμό του για τον σταθερό προσανατολισμό του Πανεπιστημίου στη Σύρο, λέγοντας πως, “Το δεύτερο σκέλος που αφορά στην Πανεπιστημιούπολη είναι κάτι που θεωρείται σημαντικό να γίνει, αλλά είναι μεσομακροπρόθεσμο”.

Μελέτη ανακατασκευής για το πρώην Ελιζέ

Εκτός των ανωτέρω, ρωτήθηκε και για την προσπάθεια αξιοποίησης του χώρου που παραχωρήθηκε στο κτίριο των πρώην Αποθηκών Διαμετακομίσεως της Ερμούπολης προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίο για το ΤΜΣΠΣ. “Είμαστε σε μία διαδικασία που προχωράμε με τη μελέτη ανακατασκευής” ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος, τονίζοντας μάλιστα πως, “πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και διορθώσεις για να είναι το κτίριο κατάλληλο για να υποδεχθεί φοιτητές. Είμαστε σε αυτήν τη διαδικασία κι αμέσως μετά θα γίνουν οι όποιες επισκευαστικές παρεμβάσεις”.

Ερωτηθείς αν θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κ. Αζαριάδης σημείωσε: “Θα πάρει δυστυχώς κάποιο χρόνο, γιατί στο Δημόσιο κινούνται τα πράγματα με αργούς ρυθμούς”. Ωστόσο πρόσθεσε πως, “Για την αγορά πιστεύουμε να τρέξει πιο γρήγορα. Οι προθεσμίες είναι πιο συγκεκριμένες από τη στιγμή που θα βγει η προκήρυξη”.

Κατά συνέπεια, κληθείς να εκτιμήσει τον χρόνο κατά τον οποίο το Τμήμα θα έχει στη διάθεσή του και το ακίνητο του πρώην Ελιζέ, δήλωσε: “Αν όχι τον επόμενο Σεπτέμβριο, τον μεθεπόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι προς διάθεση το κτίριο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας”.

ΤΜΣΠΣ: Αύριο η τελετή καθομολόγησης αποφοίτων και απονομής μεταπτυχιακών διπλωμάτων

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΤΜΣΠΣ ανακοινώθηκε πως αύριο, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στις 13.00, στο θέατρο “Απόλλων” στη Ερμούπολη θα πραγματοποιηθεί η τελετή καθομολόγησης αποφοίτων και απονομής διπλωμάτων και μεταπτυχιακών τίτλων του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο πρόεδρος του Τμήματος, κ. Αζαριάδης θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως όλες τις πλευρές που έχουν στηρίξει τους φοιτητές και τους αποφοίτους του ΤΜΣΠΣ.

Αυτούσια η δήλωσή του, έχει ως ακολούθως: “Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω τη σταθερή συμβολή του Πανεπιστημίου, το οποίο αριθμεί μια κοινότητα περίπου 900 ατόμων, στο νησί της Ερμούπολης όχι αποκλειστικά με όρους οικονομίας, αλλά κυρίως πολιτισμού, κοινωνίας, επιστήμης και τέχνης. Ομοίως, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ένα μεγαλύτερο αγκάλιασμα του Πανεπιστημίου από την τοπική κοινωνία μέσω της ενεργούς υποστήριξης από φορείς και ιδιώτες. Για παράδειγμα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ευγενική χορηγία χρηματικών επάθλων στους αποφοίτους μας από την κ. Δέσποινα Παρασκευαΐδου, κάτοικο Ερμούπολης, αλλά και από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, τόσο στην προηγούμενη όσο και στην επόμενη τελετή καθομολόγησης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 10 Μαΐου. Επιστρέψτε μου να επισημάνω, ειδικά ως προς την κα Παρασκευαΐδου, πως είναι η πρώτη φορά που κάτοικος της Σύρου αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία για το Τμήμα μας, γεγονός που το εκτιμούμε ιδιαίτερα. Τέτοιες ενέργειες, ενθαρρύνουν αναμφισβήτητα τους φοιτητές μας και συμβάλλουν στη συνέχιση των προσπαθειών τους για αριστεία και πρόοδο στην επιστήμη που θεραπεύουν.”.