Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στατικότητας στο -90 ετών- κτίριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και η σημαντική προσφορά του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων

«Πρέπει να φροντίζουμε το σχολείο σαν το σπίτι μας»

Συνέντευξη της Διευθύντριας, Μαρίας Νευροκοπλή

Οι «καρποί» της αστείρευτης δημιουργικότητας των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης έλαμψαν και φέτος μέσα από το καθιερωμένο παζάρι του στην πλατεία Μιαούλη.

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας της Σύρου με το έργο των παιδιών που επιτελείται από την έναρξη μέχρι και τη λήξη κάθε διδακτικού έτους.

«Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Κάθε χρονιά για το ειδικό σχολείο είναι μοναδική και ξεχωριστή. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε καινούριους μαθητές με καινούριες δυσκολίες. Αυτοί μας οδηγούν και εμείς ακολουθούμε», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια του σχολείου, Μαρία Νευροκοπλή.

Οι επισκέπτες του ιστορικού κέντρου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν, αλλά και να αγοράσουν χειροποίητες κατασκευές για τις οποίες οι μαθητές εργάστηκαν καθημερινά με καθοδηγητές και συνοδοιπόρους τους άξιους εκπαιδευτικούς τους.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία, που αποτελεί μέρος της εκπαίδευσής τους, τα παιδιά κόβουν, κολλούν, δένουν κόμπους, δημιουργούν και επιπλέον, έχουν την ικανοποίηση να εκθέτουν και να πωλούν τα προϊόντα τους, με στόχο τη συγκέντρωση ενός χρηματικού ποσού για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της επόμενης χρονιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Νευροκοπλή.

Υπογράμμισε δε, πως συγκριτικά με τα κονδύλια που εγκρίνονται για άλλα σχολεία του νησιού με πολύ μεγαλύτερο μαθητικό δυναμικό, το ποσό που λαμβάνει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο επαρκεί ίσα ίσα για την προμήθεια της γραφικής ύλης. Σημειώνεται πως, τη φετινή χρονιά, στο σχολείο φοίτησαν 15 μαθητές, ενώ του χρόνου θα προστεθούν δύο ακόμη.

«Το παζάρι μας βοηθά να λειτουργούμε το επόμενο έτος με αξιοπρέπεια και να προσφέρουμε στους μαθητές μας πολύ ουσιαστικές δράσεις, κάνοντάς τους πολύ χαρούμενους, καθώς το κομμάτι της ευεξίας και της ικανοποίησης είναι πολύ σημαντικό για τη μεταξύ τους συνεργασία», σημείωσε η Διευθύντρια.

Η ρήξη με την απερχόμενη δημοτική αρχή

Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις μεγάλες ανάγκες του σχολείου, οι οποίες γίνονται πιο εμφανείς εξαιτίας των αντίξοων -πολλές φορές- συνθηκών. Ειδικότερα, κατέστησε γνωστό πως, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται σε ένα παλαιό κτίριο, που χρονολογείται από το 1929 και παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. «Είχαμε ξεκινήσει συζητήσεις με την απερχόμενη δημοτική αρχή για την αποκατάστασή τους. Δυστυχώς, ενώ στην αρχή ήταν θετική, στο τέλος δεν έγινε απολύτως τίποτα».  

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εντάχθηκε προ μηνών στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης χρηματοδότηση ύψους 60.000 ευρώ, που είχε ληφθεί από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, με στόχο την υλοποίηση έργων βελτίωσης και αναβάθμισης των χώρων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Ωστόσο, πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, η Διεύθυνση ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας του σχολείου, προκειμένου να φανερωθούν τα ακριβή προβλήματα του κτιρίου και να φωτιστούν τα σημεία στα οποία κρίνεται απαραίτητη η πραγματοποίηση επεμβάσεων. Το υψηλό κόστος της μελέτης, για την οποία θα αξιοποιούταν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από το πρόγραμμα Φιλόδημος, καθώς και η οικονομική αδυναμία του Δήμου να προβεί σε αυτή την -επιπλέον- διαδικασία προκάλεσε ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών.

«Πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να δούμε το ειδικό σχολείο, όπως και κάθε σχολείο, σαν το δικό μας σπίτι», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Νευροκοπλή, υποστηρίζοντας πως, κανείς στο σπίτι του, δεν θα ξεκινούσε από την ταράτσα για να φτάσει στο ισόγειο.

«Όταν μπαίνουμε σε ένα παλαιό κτίριο, οφείλουμε να ελέγξουμε τη στατικότητά του, ειδικά όταν πρόκειται να βάλουμε μέσα αγαπημένα πρόσωπα. Έτσι λοιπόν, πρέπει να εξασφαλίσουμε τις ιδανικές συνθήκες για τα παιδιά ΑμεΑ, που επίσης έχουν την ιδιαιτερότητα να μην μπορούν να κινηθούν με την ίδια ευκολία που κινούνται οι υπόλοιποι μαθητές» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο έλεγχος της στατικότητας ενός κτιρίου 90 ετών, στο οποίο πέφτουν οι σοβάδες με αποτέλεσμα να διακρίνονται τα σίδερα στο εσωτερικό των τοίχων, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Προεκλογικές υποσχέσεις που έπεσαν στο κενό

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια, το αίτημα του σχολείου δεν ικανοποιήθηκε από τον Δήμο για οικονομικούς λόγους και παρά την παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, για την κάλυψη του κόστους της εν λόγω μελέτης, δεν υπήρξε καμία απολύτως εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, το σχολείο απευθύνθηκε στον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, ο οποίος προσφέρθηκε να δει το κτίριο, να κάνει μία πρώτη αυτοψία και να βοηθήσει δωρεάν στην καταγραφή των κύριων προβλημάτων, κατά προτεραιότητα, με την ελπίδα να αξιοποιηθεί το ψηφισμένο κονδύλιο για την υλοποίηση εργασιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Καταλήγοντας, η κ. Νευροκοπλή ευχαρίστησε θερμά τους εκπαιδευτικούς του σχολείου (11 μαζί με την ίδια), οι οποίοι αποτελούν την «ψυχή» του, καθώς και τους μουσικούς Λένα Χατζηγρηγορίου και Γιάννη Ρούσσου οι οποίοι πλαισίωσαν το 5ο κατά σειρά παζάρι τους στην πλατεία Μιαούλη.