Θετικό «αποτύπωμα» άφησαν στις Κυκλάδες τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων με αρκετούς υποψηφίους να εισάγονται πρώτοι στα πανεπιστημιακά ιδρύματά της προτίμησής τους

Χαμόγελα και νέες επιτυχίες στο ιστορικό των νησιών

Οι κόποι και τα όνειρα χιλιάδων νέων που έδωσαν τον δικό τους αγώνα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας το «εισιτήριο» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δικαιώθηκαν χθες με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές της χώρας μας.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων λίγο πριν από τις έντεκα το πρωί και οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευχέρεια να πληροφορηθούν σχετικά μέσω της ιστοσελίδας του, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών στοιχείων τους (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα εστάλησαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που αναρτήθηκαν στα Λύκεια, περιείχαν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Επιπλέον, χθες γνωστοποιήθηκαν και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (Αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε.

Πτώση ρεκόρ σε περιζήτητες σχολές

Οι φετινές βάσεις κινήθηκαν καθοδικά, με εξαίρεση κάποιες σχολές κυρίως οικονομικές σε μεγάλες περιφέρειες. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι βάσεις στις σχολές, όπου προστέθηκαν 130 νέα τμήματα, παρέμειναν λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα. Από την άλλη, κατέστησε γνωστό πως η πτώση στις νομικές σχολές κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές σχολές στα 200 με 300 μόρια, οι πολυτεχνικές σχολές στα 300 με 800 μόρια, οι παιδαγωγικές στα 600 μόρια, οι μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια.

Άνοδο σημείωσαν οι σχολές πληροφορικής περίπου στα 400 μόρια, καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, τα στοιχεία αφορούν 104.000 υποψήφιους εκ των οποίων 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, το 23% εισάγεται στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους.

Χρ. Μιχαλόπουλος: «Όλα τα παιδιά είναι ευχαριστημένα»

Αέρας ικανοποίησης πνέει από χθες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κυκλάδων με τον Διευθυντή Χρήστο Μιχαλόπουλο να κάνει λόγο για σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες αριθμητικά υπερέχουν από τα αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους. «Τα παιδιά πήγαν πολύ καλά και είναι ενθουσιασμένα, καθώς κατάφεραν παρά τις δυσκολία των φετινών θεμάτων, να αντεπεξέλθουν και να εκπληρώσουν το στόχο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη», προσθέτοντας ότι καθήκον τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και των οικογενειών είναι να ενθαρρύνουν τους επιτυχόντες για να ξεκινήσουν με όρεξη και μεράκι τις σπουδές τους πάνω στο αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν τα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των υποψηφίων εισήχθησαν σε Τμήμα που αποτελούσε μία από τις πρώτες επιλογές τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από την προσπάθεια των μαθητών, καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα έπαιξαν επίσης η πτώση των βάσεων εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων που σημειώθηκαν φέτος σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και η ενοποίηση κάποιων ΤΕΙ-ΑΕΙ κατά περιοχές. «Αυτή τη στιγμή, όλα τα παιδιά είναι αντικειμενικά ευχαριστημένα», σημείωσε ο Προϊστάμενος της Δ.Ε., εξηγώντας ότι στατιστικά οι επιτυχίες επιμερίζονται φέτος σε πολλαπλάσιο επίπεδο, χάρη στη γενική αναβάθμιση ορισμένων Τεχνολογικών Σχολών. «Οι επιτυχίες είναι περισσότερες συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο και ειδικά οι Συριανοί μπορούσαν πιο εύκολα να επιλέξουν σχολές του λεκανοπεδίου».

Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαλόπουλος δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα, βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι οι μαθητές συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό δελτίο τους, έχοντας κάνει επικεντρωμένη και στοχευμένη επιλογή. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και το πολύτιμο έργο του Τμήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού για την καθοδήγηση των μαθητών ώστε να στραφούν σε σχολές που τους ενδιαφέρουν πραγματικά.

Περισσότεροι από 140 οι επιτυχόντες της Σύρου

Με ανακοίνωσή τους, η Διεύθυνση και οι καθηγητές του Γενικού Λυκείου Σύρου συγχαίρουν θερμά τους μαθητές του σχολείου για την επιτυχία τους και τους εύχονται καλή πρόοδο στις σπουδές τους. Υπογραμμίζεται ότι, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εισήχθησαν 97 υποψήφιοι από σύνολο 105 που εξετάστηκαν πανελλαδικά, ενώ με το 10% εισήχθησαν στη σχολή της επιλογής τους 6 υποψήφιοι.</p>

Στη κατάσταση επιτυχόντων του σχολείου συναντούμε, μεταξύ άλλων την Ιατρική Αθηνών, τη Νομική Σχολή Κομοτηνής, Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης, αλλά και Ειδικής Αγωγής, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) Κομοτηνής, το Τμήμα Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στα οποία η Σύρος διατηρεί σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια, Σχολές Οικονομικών Επιστημών κ.α.

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα και για τα 2/3 των υποψηφίων του Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου. Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Διευθυντής του σχολείου Νίκος Βουτσίνος κατέστησε γνωστό πως το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 70% καθώς από τα 65 παιδιά που συμμετείχαν φέτος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, 40 εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι δύο υποψήφιοι του ΕΠΑΛ Σύρου εισήχθησαν πρώτοι πανελλαδικά στις σχολές τους. Συγκεκριμένα, η Εργίνα Δεναξά πέρασε πρώτη στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο και ο Μιχάλης Ρουσσουνέλος είναι ο πρώτος που διαβαίνει το «κατώφλι» του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Δηλώσεις τόσο των δύο επιτυχόντων, καθώς και άλλων αριστευσάντων από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα φιλοξενηθούν στο αυριανό φύλλο της «Κοινής Γνώμης».

«Πρωτιές» και για τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων

Στους 89 μαθητές ανέρχεται ο αριθμός των φετινών εισακτέων από το νησί της Σαντορίνης. Συγκεκριμένα, 66 από τους 80 συνολικά μαθητές του Γενικού Λυκείου Θήρας πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σημειώνοντας για μία ακόμη χρονιά υψηλό ποσοστό επιτυχίας στο 82,5%. Μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που καταγράφοντα στη λίστα των επιτυχόντων, βρίσκουμε τις Ιατρικές Σχολές Αθήνας και Ηρακλείου, τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Οικονομικών Επιστημών Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ.ά.

Το Επαγγελματικό Λύκειο Θήρας μετρά φέτος 23 επιτυχόντες. Στον κατάλογο επιτυχόντων ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι δημοφιλείς σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σε Θεσσαλονίκη, Οικονομικών Επιστημών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, Μάρκετινγκ &amp; Επικοινωνίας σε Αθήνα, Διεθνών-Ευρωπαϊκών Σπουδών σε Αθήνα κ.ά.

Συναισθήματα υπερηφάνειας πλημμυρίζουν και το νησί της Μήλου για την επιτυχία της αποφοίτου του Επαγγελματικού Λυκείου, Μαρία Γενναδοπούλου, η οποία συγκεντρώνοντας μια ιδιαίτερη υψηλή βαθμολογία στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, εισήχθη πρώτη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου: «Σας στηρίζουν οι προσευχές μας»

Μήνυμα προς τους νέους και τις νέες που κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια, προσδοκώντας μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έστειλε ο Σεβασμιώτατος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου <strong>Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

«Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές τής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι για τους περισσότερους από εσάς, ελπίζω, η απάντηση στην προγραμματισμένη, από τη σχολική σας διαδρομή, επιλογή για την επόμενη φάση της επιστημονικής και επαγγελματικής σας κατάρτισης. Σε ανώτερο επίπεδο, θα συμπληρώσετε το γνωστικό υλικό, που θα γίνει στο μέλλον αξιόλογο τμήμα του εξοπλισμού σας για την επαγγελματική σας πορεία.

Αγαπητοί μου, ως Πνευματικός Πατέρας της Τοπικής μας Εκκλησίας, εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας την καλύτερη για τον καθένα σας διαδρομή, για τον μελλοντικό επαγγελματικό σας προορισμό, μέσα από όποιον δρόμο επιλέξατε!

Κυρίως, όμως, εύχομαι να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες της μόρφωσης που σας προσφέρονται, για να συνεχίσετε να διαμορφώνετε την προσωπικότητά σας, ώστε να συμβάλετε σταδιακά στην επίτευξη, στην ανάπτυξη και στη διαφύλαξη του κοινού καλού!

Εύχομαι σε όλους σας, να βαδίσετε με την απαραίτητη επιμονή και επιμέλεια, με σταθερότητα και υπευθυνότητα το δρόμο που ανοίγεται μπροστά σας, αισιόδοξοι και βέβαιοι πως σας στηρίζουν οι προσευχές μας και η αγάπη και η φροντίδα της οικογένειάς σας!».

Γ. Χατζημάρκος: «Η Δουλειά με Αφοσίωση και Συνέπεια, πάντα ανταμείβει»

Συγχαρητήρια προς τους μαθητές που έδωσαν με επιτυχία τον αγώνα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Όπως τόνισε: «Σε μια χώρα που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της, δικό μας στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μια πατρίδα που θα μπορέσει να κρατήσει τα παιδιά της και να φέρει πίσω όσα έφυγαν. Ο τόπος τους, η χώρα τους θα είναι πάντα εδώ, τελικός προορισμός και αποστολή συνάμα. Δική μας ευθύνη είναι να διαμορφώσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο τα όνειρα θα μπορέσουν να ανθίσουν και να δώσουν καρπούς».

Ν. Λειβαδάρας: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα διαπρέψετε»

Τους μαθητές και τις μαθήτριες που εισήχθησαν στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας συνεχάρη με τη σειρά του ο νέος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να απευθύνει θερμά συγχαρητήρια και προς τους ικανούς εκπαιδευτικούς και τους υποστηρικτικούς γονείς, που ήταν συνοδοιπόροι τους στη μακρά πορεία της προετοιμασίας.

«Αγαπητά παιδιά, εύχομαι ολόψυχα καλή σταδιοδρομία και κάθε επιτυχία στον νέο δρόμο που ανοίγεται μπροστά σας. Είμαι βέβαιος ότι θα διαπρέψετε και στις σπουδές σας και θα αντεπεξέλθετε με το ίδιο σθένος σε όποια δυσκολία παρουσιαστεί στο διάβα σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς τους νέους που δεν κατάφεραν να επιτύχουν την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όσο και προς εκείνους που συνειδητά απείχαν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, για να ακολουθήσουν έναν άλλον κλάδο της προτίμησής τους, ο κ. Λειβαδάρας ευχήθηκε να έχουν μια επαγγελματική αποκατάσταση, ακριβώς όπως την έχουν ονειρευτεί, υπογραμμίζοντας ότι η ελπίδα, η αισιοδοξία, η προσπάθεια και ο αγώνας δε σταματούν εδώ.

Μηνύματα από Βουλευτές των Κυκλάδων

Συγχαρητήρια προς τις νέες και τους νέους των Κυκλάδων, που είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται, τους στόχους τους να επιτυγχάνονται και τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα, έδωσε ο Βουλευτής της Ν.Δ., Φίλιππος Φόρτωμας, ευχόμενος η ακαδημαϊκή πορεία τους να αποτελέσει μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο στη ζωή τους, αντάξια των απαιτήσεων και των προσδοκιών τους, ώστε μέσα από αυτήν να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον.

Θερμά συγχαρητήρια απηύθυνε επίσης προς τις οικογένειες των επιτυχόντων, αλλά και στους εκπαιδευτικούς, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική για το επιτυχές αποτέλεσμα των παιδιών. Παράλληλα πρόσθεσε, ότι άξιοι συγχαρητηρίων είναι και οι μαθητές των νησιών, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα., τονίζοντας ότι αξίζει να διεκδικήσουν ξανά τη θέση που τους αξίζει και τους περιμένει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Καλή σταδιοδρομία στους επιτυχόντες τόσο των Κυκλάδων, όσο και όλης της Ελλάδας, απηύθυνε και η Βουλευτής της Ν.Δ. Κατερίνα Μονογυιού με την ευχή «σε αυτή τη νέα δημιουργική περίοδο της ζωής τους να αποκτήσουν τις γνώσεις και τα εργαλεία που θα ανοίξουν τους ορίζοντες τους για να αντιμετωπίσουν με δύναμη τη ζωή από εδώ και στο εξής». Επιπλέον, αναφερόμενη στα παιδιά που δεν θα φοιτήσουν αλλά θα μπουν από τώρα στην καθημερινότητα της ζωής, η κ. Μονογυιού εξέφρασε τη βεβαιότητά τους ότι έχουν την δύναμη με τη βοήθεια των γονιών τους και θα τα καταφέρουν. Τέλος, συνεχάρη τις οικογένειες και τους καθηγητές όλων των παιδιών που στάθηκαν ηθικά και οικονομικά δίπλα τους σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια.