Συνέντευξη της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρκέλλας Παραμυθιώτου για τις πρώτες τοποθετήσεις αναπληρωτών, τα υπάρχοντα κενά και τα υπό κατάργηση ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ

«Κανένα σχολείο των Κυκλάδων δεν θα μείνει κλειστό»

Ομαλά διεξήχθη η πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν από σήμερα στα σχολεία των Κυκλάδων με τη δέσμευση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου ότι, θα καταβληθούν προσπάθειες για να καλυφθούν άμεσα τα εναπομείναντα κενά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότερο ευνοημένη φαίνεται πως υπήρξε η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς στις σχολικές μονάδες της τοποθετήθηκαν συνολικά 503 αναπληρωτές. Από την άλλη, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προσελήφθησαν 166 αναπληρωτές, ποσοστό μικρότερο του αριθμού των αναγκών που είχαν καταγραφεί από την αρμόδια Διεύθυνση (285 εκπαιδευτικοί).

Οι πρώτες προσλήψεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να κάνουν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη μετάβαση των αναπληρωτών στα νησιά όπου κλήθηκαν να διδάξουν.

Εντός των επόμενων ημερών η διευθέτηση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων

Η εικόνα που διαμορφώθηκε κατόπιν των τυπικών διαδικασιών αποτυπώνεται μέσα από τις δηλώσεις της νέας Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρκέλλας Παραμυθιώτου στην «Κοινή Γνώμη».

Όπως τόνισε, ο αριθμός των προσληφθέντων αναπληρωτών σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία ήταν μεγάλος και καλύφθηκαν σχεδόν όλα τα κενά των Κυκλάδων. Οι εκκρεμότητες που παραμένουν ανοιχτές θα διευθετηθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα. «Αυτό συμβαίνει κάθε φορά, είτε γιατί κάποιοι εκπαιδευτικοί δεν αποδέχτηκαν τη θέση τους, είτε λόγω πολλών αδειών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, εξήγησε ότι ο μικρότερος αριθμός εκπαιδευτικών που τοποθετήθηκαν στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ανάγκες καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, εν αντιθέσει με τις προσλήψεις των αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια που γίνονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι εντός εβδομάδας θα τεθεί προς εξέταση ο τρόπος κάλυψης των καταγεγραμμένων κενών στο νομό μας.

Μεταξύ άλλων, η κ. Παραμυθιώτου επεσήμανε ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης, οι προσλήψεις έγιναν σε όλες τις κατηγορίες (γενική και ειδική αγωγή, παράλληλη στήριξη και ειδικότητες). Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά και στα περισσότερα εξ’ αυτών να διαμορφώσουν ένα ωρολόγιο πρόγραμμα. «Ακόμη και στα πιο μικρά νησιά και στα απομακρυσμένα χωριά της Νάξου θα βρίσκεται σήμερα δάσκαλος και νηπιαγωγός για τον αγιασμό. Από την άλλη, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπάρχει έλλειψη κάποιων εκπαιδευτικών, όμως κανένα σχολείο δεν θα μείνει κλειστό. Είμαστε καλά και τα όποια κενά θα τα ρυθμίσουμε τις επόμενες ημέρες, γιατί μην ξεχνάμε ότι οι τελειόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εξετάζονται πανελλαδικά και πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για το σκοπό αυτό».

Αύξηση στον αριθμό των αναπληρωτών και έγκαιρη τοποθέτηση

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού και των δύο Διευθύνσεων Εκπαίδευσης το οποίο δούλεψε ως αργά για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. «Δεν είναι εύκολο να τοποθετήσεις 500 αναπληρωτές. Σίγουρα θα γίνουν και λάθη, λόγω της κούρασης, τα οποία είναι ανθρώπινα, παρόλα αυτά τα καταφέραμε και χαιρόμαστε που όλοι οι αναπληρωτές βρίσκονται σήμερα στα σχολεία τους».

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κατέστησε επίσης γνωστό ότι, τα τρία τελευταία χρόνια ο αριθμός των αναπληρωτών στις Κυκλάδες έχει αυξηθεί και η τοποθέτησή τους πραγματοποιείται έγκαιρα, γεγονός που δίνει χαρά και κουράγιο στις Υπηρεσίες και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν το έργο τους. Η ίδια μάλιστα ενημέρωσε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ότι τα ολιγοήμερα τμήματα θα λειτουργήσουν άμεσα (ακόμη από την προσεχή Δευτέρα), όπου αυτό κρίνεται εφικτό, με στόχο τη διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων.

Πέρα από το μόνιμο άγχος των Διευθύνσεων για την έγκαιρη τοποθέτηση των αναπληρωτών, η κ. Παραμυθιώτου τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη εκκρεμότητα που να μη διευθετείται πιο άμεσα, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα την αποστολή των σχολικών βιβλίων, η οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται από τον Μάιο.

Συντονισμένες ενέργειες για τη λειτουργία ακόμη και ολιγομελών τμημάτων

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε προ ημερών η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση 12 τμημάτων ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ σε νησιά των Κυκλάδων. Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων, η οποία καταδίκασε τη συγκεκριμένη πολιτική, υποστηρίζοντας ότι αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο τους μαθητές που επέλεξαν τους μη εγκεκριμένους τομείς και ειδικότητες, αλλά και σε αμηχανία τους εκπαιδευτικούς που είναι τοποθετημένοι σε νησιά για να διδάξουν τα εν λόγω μαθήματα.

Μεταξύ άλλων, η ΕΛΜΕ έκρινε ότι, με αυτόν τον τρόπο, το Υπουργείο Παιδείας στερεί από τους μαθητές τη δυνατότητα αρχικά να φοιτήσουν στις συγκεκριμένες ειδικότητας και στη συνέχεια, να επιλέξουν να σπουδάσουν και να εργαστούν πάνω στο αντικείμενο που επιθυμούν. Χαρακτήρισε, μάλιστα, παράλογη την παραπάνω απόφαση, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις τμημάτων και τομέων (στην Κέα, στη Σύρο κ.α.) υπάρχει το κατάλληλο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που εργάζεται χρόνια πάνω στους συγκεκριμένους τομείς, το οποίο αναμένεται σύντομα να βρεθεί χωρίς αντικείμενο.

Από την πλευρά της, η κ. Παραμυθιώτου ζήτησε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων να επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες. Έτσι η Υπηρεσία πρότεινε τη λειτουργία των εννιά εκ των 12 τμημάτων:

  1. Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου: Τομέας Μηχανολογίας, Ειδικότητα θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων
  2. Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου: Τομέας Πληροφορικής, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
  3.  ΕΠΑΛ Άνδρου: Τομέας Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας
  4.  ΕΠΑΛ Πάρου: Τομέας Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών: Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων
  5. ΕΠΑΛ Κέας: Τομέας δομικών έργων, δομημένου περιβάλλοντος
  6.  ΕΠΑΛ Κέας: Τομέας Πληροφορικής, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής
  7.  ΕΠΑΛ Νάξου: Τομέας Μηχανολογίας, τεχνικός εγκαταστάσεων
  8. ΕΠΑΛ Νάξου: Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας, υπάλληλος τουριστικών επαγγελμάτων
  9.  Εσπερινό ΕΠΑΛ Θήρας: Τομέας Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας, κομμωτική τέχνη

Στη συνέχεια, η κ. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης απέστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να εγκριθεί η λειτουργία των παραπάνω τμημάτων, δίνοντας έμφαση στη νησιωτικότητα και στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για τους μαθητές Λυκείων οι οποίοι αναζητούν τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.

«Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και περιμένω την απάντηση του Υπουργείου για να εξεταστεί εις βάθος το θέμα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η κ. Παραμυθιώτου.

Δύσκολος τόπος, μεγάλες προκλήσεις

Αναφορικά με τις δυσκολίες εξεύρεσης στέγης που αντιμετωπίζουν διαχρονικά εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τοποθετούνται σε αμιγώς τουριστικούς προορισμούς με υψηλό κόστος διαβίωσης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν της έχει μεταφερθεί κάποιο πρόβλημα. «Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, η δημοτική αρχή κάθε νησιού, οι τοπικοί σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών, οι Σύλλογοι Γονέων και οι διευθυντές σχολικών μονάδων συνεργαζόμαστε και λειτουργούμε σαν μία γροθιά, βοηθώντας ο ένας τον άλλον για να βρεθεί μια στέγη για τους εκπαιδευτικούς και το σημαντικότερο, με χαμηλό ενοίκιο».

Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. «Ο τόπος είναι δύσκολος και συνάμα οι προκλήσεις μεγάλες, όμως εμείς από την πλευρά μας καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για να βρίσκουμε λύσεις», τόνισε η κ. Παραμυθιώτου, εξηγώντας ότι τα τελευταία χρόνια δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα για το κλείσιμο σχολείων που δε συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών για τη λειτουργία τους. «Σχολεία με έναν και δύο ή τρεις μαθητές θα λειτουργήσουν και φέτος κανονικά. Στον νομό μας, η νησιωτικότητα συνδυάζεται με την ορεινότητα κάποιων περιοχών, όπως μικρά χωριά της Νάξου με αντικειμενικές δυσκολίες πρόσβασης. Επομένως έχουμε κάθε λόγο να προτάσσουμε και να αναδεικνύουμε αυτές τις ιδιαιτερότητες, διεκδικώντας αυτό που μας αναλογεί».

Πρώτιστη ανάγκη η εξασφάλιση καλών συνθηκών λειτουργίας των σχολείων

Κατέχοντας θέσεις ευθύνης στις Κυκλάδες εδώ και 12 χρόνια, η ίδια υπογράμμισε ότι πρωταρχικοί στόχοι της είναι η στελέχωση και σωστή λειτουργία των σχολείων, καθώς και η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές, τόσο της γενικής, όσο και της ειδικής αγωγής.

Όπως αναφέρει και στο μήνυμά της για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους, κύριο μέλημα και πρώτιστη ανάγκη αποτελεί η εξασφάλιση των καλύτερων συνθηκών λειτουργίας των σχολικών μονάδων των νησιών, η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν και η ουσιαστική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική διαδικασία.

«Με κύριο μοχλό το αίσθημα δικαίου και ευθύνης, την κάλυψη των αναγκών των μαθητών/τριών και την προαγωγή και προάσπιση του θεμελιωδών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, έχω ενισχύσει από όλες τις θέσεις που έχω υπηρετήσει και θα συνεχίσω να ενθαρρύνω και να υποστηρίζω το έργο της Διοίκησης, ώστε να υπηρετεί την εκπαίδευση με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο. Μέσα στους κόλπους της Εκπαίδευσης για όλους, υπηρετώ και πρεσβεύω τη δημιουργία ευκαιριών μάθησης για όλα τα παιδιά, με απώτερο στόχο ένα σχολείο με αξίες, δημιουργικό και δημοκρατικό».

Ως εκ τούτου, η κ. Παραμυθιώτου διαβεβαιώνει ότι οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και Κυκλάδων καταβάλλουν και θα συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων και τη διευθέτηση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών που είναι ιδιαιτέρως αυξημένες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Καταλήγοντας, η κ. Παραμυθιώτου η οποία σήμερα παρίσταται στο νησί της Νάξου, ευχήθηκε σε όλες και όλους μια καλή, δημιουργική και χαρούμενη σχολική χρονιά με ψυχική και σωματική υγεία, δύναμη και πίστη για ένα καλύτερο σχολείο.

 

Πρόγραμμα τέλεσης αγιασμού στα σχολεία της Σύρου

Σημειώνεται ότι, οι ώρες του σημερινού αγιασμού στα σχολεία της Σύρου έχει ως εξής:

08:15: Νηπιαγωγείο Μάννα

08:30: 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης – Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης – Ειδικό Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας

09:00: 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης – 4ο Νηπιαγωγείο, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης – 3ο Νηπιαγωγείο, 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης – 5ο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Βάρης, Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Βαμβακάρειο Γυμνάσιο)

09:15: Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας

09:30: 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης – 6ο Νηπιαγωγείο, Νηπιαγωγείο Άνω Σύρου, Νηπιαγωγείο Φοίνικα

09:50: 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης

10:00: Γυμνάσια Σύρου

11:00: Λύκεια Σύρου στο σχολικό συγκρότημα του Μάννα.