Δυνατή «φωνή αφύπνισης» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από τους μαθητές της Σύρου

«Γίνε η αλλαγή που περιμένεις»

Ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος και την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής έστειλαν το πρωί της Παρασκευής μικροί και μεγάλοι μαθητές της Σύρου, πραγματοποιώντας πορεία στο κέντρο της Ερμούπολης με τερματισμό την πλατεία Μιαούλη.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «βαρύ το κλίμα, άλλαξέ το», «γίνε η αλλαγή που περιμένεις», «το κλίμα στο λαιμό σας», «πράξε πράσινα, όχι εγωιστικά», μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μπροστάρηδες τα μέλη των περιβαλλοντικών ομάδων του ΓΕΛ και του 1ου Γυμνασίου Σύρου, συμμετείχαν στην αποχή των μαθητών όλης της γης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η δράση εντάχτηκε στο πλαίσιο των μαθητικών κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που έλαβαν χώρα σε όλο τον κόσμο από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Σημειώνεται πως, ο χρόνος της παγκόσμιας κινητοποίησης συμπίπτει με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών . Στην κορυφαία αυτή συνάντηση των ηγετών του κόσμου αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις προς τις εθνικές κυβερνήσεις – κυρίως τους μεγάλους ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα – αλλά και τις υπερεθνικές ενώσεις ώστε να δεσμευθούν σε φιλόδοξα μέτρα για την υλοποίηση αυστηρότερων κλιματικών στόχων και την επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πήγες ενέργειας.

Μαθητές, γονείς, καθηγητές και πολλοί ακόμη πολίτες της Σύρου ένωσαν τις φωνές τους με το παγκόσμιο κίνημα μαθητριών/ών, πολιτών, σωματείων και λοιπών ομάδων που απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν άμεση δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και την υιοθέτηση πολιτικών που θα διατηρήσουν την πλανητική θερμοκρασία στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5°C.

Άφησαν το μάθημα για να δώσουν ένα «μάθημα»

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα οι πάγοι στην Αρκτική συρρικνώνονται, η θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της τα τελευταία 650.000 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει 18 εκατοστά τα τελευταία 100 χρόνια. Την ίδια στιγμή τα δάση του Αμαζονίου και της Αφρικής καίγονται.

Δεν φτάνει μόνο να αλλάξουμε συνήθειες. Χρειάζεται να παρθούν δραστικά μέτρα που να περιορίζουν τη χρήση ορυκτών πηγών ενέργειας, να προστατεύουν το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, να υποστηρίζουν τα θύματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Χρειάζεται να πάψουμε να “αναγνωρίζουμε το πράσινο μόνο στα χαρτονομίσματα των δολαρίων”.

«Όπως όμως ο πλανήτης δεν είναι μιας χρήσης το ίδιο δεν είναι και το νησί μας. Ας δούμε τώρα και όχι αύριο το θέμα των πλαστικών, το πρόβλημα της αμμοβολής, την ανακύκλωση, την προστασία των παραλιών μας», υπογράμμισαν οι περιβαλλοντικές ομάδες ΓΕΛ και 1ου Γυμνασίου, σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Για το λόγο αυτό, οι μαθητές της Σύρου άφησαν το μάθημα για να δώσουν ένα μάθημα στις κυβερνήσεις που την ίδια στιγμή παίρνουν αποφάσεις στον ΟΗΕ για το μέλλον του πλανήτη μας, και παράλληλα να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.