«Νέοι Εκπαιδευτές» της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Σύρου θα ορθώσουν μαζί ανάστημα απέναντι στα φαινόμενα βίας

Δεν είναι διδασκαλία… είναι εμπειρία

Η βία που προέρχεται από τη διαφορετικότητα και τις διακρίσεις αποτελεί το θέμα του τρίτου και τελευταίου κύκλου του διεθνούς έργου “Recognize and Change”, στο οποίο η  Ελλάδα εκπροσωπείται από τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης.

Τον πρώτο χρόνο του προγράμματος, με συντονιστή το Δήμο του Τορίνο, διερευνήθηκαν η ταυτότητα και οι σχέσεις, ενώ στη συνέχεια, δόθηκε έμφαση στη διαφορετικότητα και τις διακρίσεις. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο των βιωματικών εργαστηρίων που θα διεξαχθούν από νέους εκπαιδευτές, ηλικίας 19-29 ετών, σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σύρου θα τεθούν οι ποικίλες εκφάνσεις της βίας. (σωματική, λεκτική, οικογενειακή, σχολικός εκφοβισμός, Cyberbullying), με την ελπίδα να μπει ένα «λιθαράκι» για την ανάπτυξη διαλόγου σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στην ομάδα των νέων εκπαιδευτών θα γίνονται δεκτές έως τις 18 Οκτωβρίου 2019. Η αίτηση μπορεί να γίνεται στα γραφεία της Βαρδακείου (Μάρτεν Νόρδεστρομ 8, όπισθεν Θεάτρου Απόλλων) ή να σταλεί ηλεκτρονικά, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, στο vardakeios@gmail.com. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 22810-82573, 6978578877.

To “Recognize and Change”, πρόγραμμα βασισμένο στην peer to peer εκπαίδευση, αποβλέπει στην αύξηση της επίγνωσης νέων σχετικά με τις διάφορες μορφές βίας και διακρίσεων και την ενεργητική συμμετοχή τους στη διάδοση ενός πολιτισμού που «συμπεριλαμβάνει και δεν διακρίνει».

Στο πλαίσιο, αυτό θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου, στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο, ενώ για πρώτη φορά φέτος, η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης θα αναπτύξει αντίστοιχη δράση και στο Γενικό Λύκειο Σύρου. Υπογραμμίζεται πως, για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού, κάθε χρόνο χορηγείται ειδική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας.

Δημιουργία μιας ζεστής ομάδας

Κινώντας τις διαδικασίες για την έναρξη του τρίτου κύκλου, η Σχολή απευθύνει κάλεσμα σε νέους και νέους με απολυτήριο Λυκείου ή πτυχίο Πανεπιστημίου, ΤΕΙ, ΙΕΚ ή άλλης σχολής, γνώσεις αγγλικών και κοινωνικές ευαισθησίες, που επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα των εκπαιδευτών. Η συμμετοχή τους χωρίζεται σε τρία σκέλη. Αρχικά, τα παιδιά διαμένουν για μία ημέρα σε ένα ξενοδοχείο, όπου εκπαιδεύονται από την κ. Ελένη Σταμούλη.  Τα έξοδα καλύπτονται από το ίδιο το πρόγραμμα.

Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα τόσο στη Βαρδάκειο Σχολή, όσο και στο ξενοδοχείο. Στόχος του “residential education”, σύμφωνα με τη συντονίστρια του έργου στη Σύρο, Βιβέτα Καρποντίνη, είναι η γνωριμία των νέων εκπαιδευτών και το «δέσιμο» της ομάδας. «Στο χώρο δεν υπάρχουν άλλοι ένοικοι. Έχουμε ψωνίσει τα λαχανικά μας, τα ζυμαρικά και το κρασί μας, μαγειρεύουμε όλοι μαζί, μοιραζόμαστε εμπειρίες και σκέψεις, χαλαρώνουμε και συζητάμε πράγματα που δεν αφορούν μόνο στο πρόγραμμα. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στην ενδυνάμωση και στη δημιουργία μίας ζεστής ομάδας ανθρώπων που έρχονται κοντά ο ένας με τον άλλον και αισθάνονται ότι έχουν έναν κοινό σκοπό, τον οποίο και θα καταφέρουν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη».

Στην πορεία, οι νέοι εκπαιδευτές θα κληθούν να υλοποιήσουν εργαστήρια μέσα στα σχολεία, κατά τα οποία οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε παιχνίδια ρόλων, να ζωγραφίσουν και να συζητήσουν. "Δε μιλάμε για κλασική διδασκαλία με κανόνες, αλλά για μια εμπειρία», εξηγεί η κ. Καρποντίνη.

Ανταλλαγή νέων σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία

Το τρίτο κομμάτι της εμπλοκής των νέων εκπαιδευτών είναι το ταξίδι, καθώς το πρόγραμμα προβλέπει την ανταλλαγή συμμετεχόντων μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών. Ειδικότερα, δύο παιδιά από την ομάδα της Σύρου πηγαίνουν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και αντίστοιχα, δύο εκπαιδευτές από τις παραπάνω χώρες ταξιδεύουν για τις ανάγκες του «Recognize and Change» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Στο κλείσιμο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί και ένα τρίτο ταξίδι στην Ιταλία.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του β’ κύκλου δράσεων, δύο από τους περσινούς νέους εκπαιδευτές του νησιού συνόδευσαν την αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Ρουμανία. Εκεί, συζήτησαν για τον σχεδιασμό του τρίτου και τελευταίου έτους και έθεσαν τις βάσεις.

Αξιοποίηση του επάθλου για διάχυση του προγράμματος

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου δημιουργήθηκαν 12 σχετικά βίντεο από τους μαθητές των σχολείων, στα οποία διεξήχθησαν τα εργαστήρια. Τα βίντεο διαγωνίστηκαν και τα τρία που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους απέσπασαν το έπαθλο των 800 ευρώ. Στις αρχές του επόμενου μήνα, η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την απονομή των βραβείων, ενώ δύο από τις διακριθείσες ομάδες ετοιμάζονται ήδη να αξιοποιήσουν το βραβείο τους για τη διάχυση του προγράμματος σε μαθητές του Τεχνικού Λυκείου Νάξου και του Γενικού Λυκείου Τραγαίας, όπου θα μιλήσουν για το πρόγραμμα και θα υλοποιήσουν κάποιο εργαστήρι.