Η «Γιορτή του Φθινοπώρου» στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου

  • Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2019 - 06:17

Το φθινόπωρο καλωσόρισαν με χαρά, χθες το πρωί, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά» και του Νηπιαγωγείου «Άγιος Γεώργιος», πραγματοποιώντας με την πολύτιμη συμβολή του Fr. Nicolas την καθιερωμένη πλέον γιορτή τους, που είναι αφιερωμένη σε αυτή την -ιδιαίτερης ομορφιάς και σημασίας- εποχή του έτους.

Η δράση είναι ενταγμένη στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της WWF «Καλύτερη Ζωή» και έχει τίτλο «Ένας κήπος στην αυλή μας». Σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα μέσα από την επαφή τους με τη φύση.

Τα παιδιά, αφού άκουσαν το ταξίδι που έκανε το σποράκι, έγιναν τα ίδια σποράκια και ταξίδεψαν στον κήπο του σχολείου. Εκεί, σε ομάδες, άνοιξαν τα αυλάκια, στα οποία φύτεψαν μαϊντανό, σέλινο, μαρούλια, καρότα και κρεμμύδια. Πότισαν τους σπόρους που φύτεψαν και στη συνέχεια έβαλαν σε κάθε φυτό τις ταμπέλες που είχαν δημιουργήσει τα ίδια τα παιδιά. Τέλος, τοποθέτησαν τον Ρέι, το σκιάχτρο τους, για να κρατάει μακριά όλους τους επίδοξους εισβολείς του κήπου τους. Η όλη δράση ολοκληρώθηκε με τραγούδια και με την υπόσχεση ότι όλοι μαζί θα φροντίσουν για την καρποφορία του.

«Αν θες να είσαι ευτυχισμένος για μια ζωή, γίνε κηπουρός»

Η επαφή των παιδιών με τη φύση είναι ένα ζητούμενο σήμερα. Ακόμη και τα παιδιά που ζουν μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, στην ύπαιθρο, προτιμούν, συχνά, το παιχνίδι μέσα στο σπίτι και μάλιστα παρέα με μια οθόνη. Την ίδια στιγμή, ο ρόλος του πράσινου στη ρύθμιση του μικροκλίματος, στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από τους ρύπους, στην αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος της καθημερινής μας ζωής και στον ψυχισμό μας είναι καθοριστικός.

Στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος της WWF, δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς να κάνουν το σχολείο τους «πράσινο» τοποθετώντας, γλάστρες και ζαρντινιέρες και καλλιεργώντας τα δικά τους λαχανικά, τα οποία μαθαίνουν να φροντίζουν.

Άλλωστε οι Κινέζοι το λένε, χρόνια τώρα. Αν θες να είσαι ευτυχισμένος για μια ζωή, γίνε κηπουρός! Και οι έρευνες το αποδεικνύουν. Οι πιο πετυχημένες δραστηριότητες που συμβάλουν σε ένα «αειφόρο σχολείο» και που εμπλέκουν τους μαθητές είναι οι σχολικοί κήποι.