Ενέργειες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών και των εφήβων της Πάρου σε θέματα ανακύκλωσης και μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης

Μακριά από τις γαλάζιες θάλασσες

Για την ανακύκλωση συσκευασιών και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα, ενημερώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μικροί και μεγάλοι δημότες της Πάρου μέσα από τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης ΜΙΟ-ECSDE (πρωτοβουλία MEdIES).

Στο πλαίσιο αυτό, το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Αειφόρο Ανάπτυξη με τίτλο: «Πλαστικά μετά τη Χρήση; Η θέση τους στον Μπλε κάδο! Μακριά από τις γαλάζιες θάλασσες» εφαρμόστηκε σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, προσφέροντας τη δυνατότητα στους μαθητές να διαπιστώσουν την επικράτηση του πλαστικού στη ζωή μας και ως εκ τούτου στα σκουπίδια μας, ώστε να κινητοποιηθούν για την ανάληψη δράσεις στο σπίτι, στο σχολείο και στην τοπική κοινότητα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το MIO-ECSDE και την ΕΕΑΑ κυρίως σε νησιά και παράκτιες περιοχές σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους. Απώτερος σκοπός της συνεργασίας είναι η καλλιέργεια του υπεύθυνου, περιβαλλοντικά εγγράμματου ενεργού πολίτη που αναλαμβάνει δράση για την αποφυγή, τον δραστικό περιορισμό και την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων στον τόπο του, με έμφαση στα απορρίμματα της θάλασσας και τα πλαστικά μιας χρήσης, μέσα από την εκπαίδευση μαθητών και εκπαιδευτικών, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και την εμπλοκή τοπικών φορέων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας δύο σχολικών ωρών, εφαρμόστηκε σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης Δημοτικούς, καθώς και της Α’ Γυμνασίου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Μέσα από τη δράση, τα παιδιά ανακάλυψαν τα κυριότερα απορρίμματα που εντοπίζονται σε θάλασσες και ακτές, αναλογίστηκαν τις κυριότερες απειλές για τα ζώα, τα οικοσυστήματα και τον άνθρωπο, εξαιτίας των θαλασσίων απορριμμάτων, ειδικά των πλαστικών, πρότειναν δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος και ενημερώθηκαν για την ορθή χρήση του μπλε κάδου (ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή κ.α.).

Παράλληλα με τις πρωινές επισκέψεις στα σχολεία, συνδιοργανώθηκε ένα Σεμινάριο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, στην Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του ΕΠΑ.Λ. Πάρου. Ανάλογες δράσεις υλοποιήθηκαν και στην Αντίπαρο.

Καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στην τοπική κοινωνία

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε και μία ανοιχτή Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των κοινωνικών και οικονομικών φορέων του νησιού, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου.

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης όπως προβλέπει ο Νόμος, έχει μη κερδοσκοπική λειτουργία και εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. Ιδρύθηκε από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που, είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, είτε κατασκευάζουν συσκευασίες και σήμερα αριθμεί πάνω από 2.213 συμβεβλημένες επιχειρήσεις. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΑΑ συμμετέχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το Διεθνές Δίκτυο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση MEdIES λειτουργεί από το 2002, ως κύρια εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης (MIO-ECSDE) ενώ είναι εγκεκριμένο από το Υπ. Παιδείας.