Βελτίωση του συστήματος ανακύκλωσης στο σχολικό συγκρότημα της Ποσειδωνίας μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Δ1’ και της Β’ Τάξης

Ένα γράμμα, αφορμή για πολλαπλές συνεργασίες…

Η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους κόλπους του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας αποτέλεσαν προσωπικό «στοίχημα» του πρώτου τμήματος της Δ’ Τάξης από την αρχή της τρέχουσας διδακτικής χρονιάς.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ1’ συζήτησαν μαζί με τη δασκάλα τους Ειρήνη Περπινιά για τα προβλήματα που εντοπίζονται στην περιοχή τους σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ως το σημαντικότερο εξ’ αυτών κρίθηκε η έλλειψη κάδων ανακύκλωσης στο σχολείο τους, καθώς οι υπάρχοντες κάδοι δεν επαρκούσαν.

Η διαπίστωση αυτή έσπρωξε τους μαθητές να γράψουν μία επιστολή με παραλήπτη τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, όπου εξέφραζαν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, ζητώντας παράλληλα τη βοήθειά του. Κατόπιν έγκρισης από τον Διευθυντή του σχολείου, Χρήστο Καφτηράνη, η επιστολή εστάλη ηλεκτρονικά στον Δήμο, στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Μαρία Ιωσηφίδου. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει και η χαρά των παιδιών ήταν μεγάλη.

Νέοι κάδοι για πλαστικό και χαρτί

Η ευαισθησία και η πρωτοβουλία του τμήματος απέφεραν «καρπούς» μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των παιδιών, επισκέφτηκε το σχολείο τους, συνοδεία της Αντιπροέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Δ.Ε. Ποσειδωνίας, Αγγελικής Πρίντεζη και παρέδωσε δύο κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό και για χαρτί.

Στη συνάντησή του με τα παιδιά, ο κ. Λειβαδάρας αναφέρθηκε στα οφέλη της ανακύκλωσης και στη μεγάλη σημασία που έχουν ανάλογες οικολογικές δράσεις και πρωτοβουλίες για τη σωτηρία του πλανήτη μας, τονίζοντας ότι όταν βλάπτουμε τη φύση, δυστυχώς έρχεται και η στιγμή που εκείνη μας το ανταποδίδει.

Στη συνέχεια, συνεχάρη τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία τους, καθώς και για τις περιβαλλοντικές πρακτικές που εφαρμόζουν στο σχολικό τους συγκρότημα (συλλογή πλαστικών, χαρτιού, καπακιών), ενώ μίλησε και για τους νέες μορφές ανακύκλωσης (φθαρμένα ρούχα και παπούτσια), που μέσα στο επόμενο διάστημα έκαναν την εμφάνισή τους στο νησί της Σύρου.

Οι μαθητές της Δ’ Τάξης είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους στον κ. Λειβαδάρα και την κ. Πρίντεζη, αλλά και να βγάλουν όλοι μαζί αναμνηστικές φωτογραφίες. Τα παιδιά υποσχέθηκαν ότι οι νέοι κάδοι θα πιάσουν τόπο και θα γεμίσουν με σωστά ανακυκλώσιμα είδη.

Προώθηση της ανακύκλωσης μέσω της δημιουργίας

Παράλληλα, οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ τάξης στο μάθημα της Πληροφορικής δημιούργησαν σχετικές αφίσες εισάγοντας φράσεις προτροπής, εικόνες κι έτοιμα σχήματα. Προσπάθησαν ώστε οι αφίσες να είναι όμορφες και φυσικά να μπορούν να υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται να ανακυκλώνουμε! Με τις αφίσες αυτές, η τάξη διακόσμησε τους κάδους ανακύκλωσης του σχολείου.