Οι μαθητές του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Σύρου εξοικειώνονται με τη γλώσσα και τους κώδικες του θεάτρου και ανακαλύπτουν τα οφέλη του στην εκπαιδευτική πραγματικότητα

Όλο το σχολείο είναι μια θεατρική σκηνή

Τον κεντρικό ρόλο του θεάτρου σε σχέση με την εκπαίδευση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων θα διερευνήσει και θα αναδείξει φέτος το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου.

Τον Οκτώβριο του 2018 ξεκίνησε στο σχολείο η λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Λυκείου, καθώς και εκπαιδευτικών. Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019–2020 δημιουργήθηκε κι ένα δεύτερο εργαστήρι στο οποίο λαμβάνουν μέρος παιδιά Γυμνασίου.

Οι δύο ομάδες  πραγματοποιούν συναντήσεις μια φορά την εβδομάδα για δύο σχολικές ώρες με συντονιστές την ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό του σχολείου. Στόχος των θεατρικών εργαστηρίων είναι να επιτρέψουν στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τα εκφραστικά τους μέσα και να αξιοποιήσουν το θέατρο ως παράγοντα προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς εξοικειώνονται με τη θεατρική γλώσσα και τους θεατρικούς κώδικες.

Μέσο δημιουργικής έκφρασης και συσχέτισης με τον κόσμο

Από τον Δεκέμβριο του 2019, στο πλαίσιο του θεατρικού εργαστηρίου του Λυκείου υλοποιείται εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Όλο το σχολείο είναι μια θεατρική σκηνή» - παράφραση του σαιξπηρικού «Όλος ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή…» από το έργο «Όπως σας αρέσει». Στόχος της ομάδας είναι να αναδείξει με ποιους τρόπους το θέατρο, ως μέσο δημιουργικής έκφρασης, επικοινωνίας και συσχέτισης με τον κόσμο, τον εαυτό μας και τους άλλους μπορεί να αποτελεί ένα ζωντανό και ουσιαστικό κομμάτι της σχολικής ζωής και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Με αυτό το σκεπτικό, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν έναν αριθμό συναντήσεων με ανθρώπους του θεάτρου σε θεατρικές σκηνές και χώρους του νησιού αλλά και μέσα στο ίδιο το σχολείο. Οι διάλογοι αυτοί έχουν καθαρά βιωματικό χαρακτήρα: όπως και όλες οι δράσεις της ομάδας βασίζονται στην αυθόρμητη επικοινωνία, το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό κλπ. «Θέλουμε να μιλήσουμε για το θέατρο στη γλώσσα του θεάτρου με ανθρώπους που το αγαπούν και το υπηρετούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», εξηγεί η ψυχολόγος του σχολείου κ. Αγγελική Τζάλλα μέσα από το ιστολόγιο του σχολείου.

Σημειώνεται ότι, σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα του σχολείου οι συναντήσεις αυτές βιντεοσκοπούνται, έτσι ώστε να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία μιας ταινίας τεκμηρίωσης, στα μέτρα και το επίπεδο όλων των παραγωγών του, που λαμβάνουν κολακευτικά σχόλια και διακρίνονται κατά καιρούς σε μαθητικούς διαγωνισμούς.

Σκοπός των συμμετεχόντων είναι να αξιοποιήσουν αυτό το μέσο, προκειμένου να μοιραστούν ευρύτερα την εμπειρία και τα οφέλη του θεάτρου στο σχολείο.

Η μαγεία του θεάτρου μέσα από τα μάτια του Γιώργου Μιχαλάκη

Ο πρώτος διάλογος έλαβε χώρα στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου Απόλλων. Καλεσμένος της ομάδας ήταν ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης που ζει στη Σύρο εδώ και χρόνια και έχει προσφέρει πολλά στην καλλιτεχνική και θεατρική ζωή του νησιού, ενώ παράλληλα διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και στην θεατρική παιδεία παιδιών και εφήβων.

Με κέφι, χιούμορ, αμεσότητα και αυθορμητισμό ο κ. Μιχαλάκης δημιούργησε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και άνεσης που διευκόλυνε τους μαθητές, ώστε να εκφραστούν ελεύθερα και να χαρούν την επικοινωνία και την έκφραση. Καθισμένοι σε έναν κύκλο στο κέντρο της σκηνής του θεάτρου, τα παιδιά, η συντονίστρια κ. Τζάλλα και ο καλεσμένος τους συζήτησαν για θέματα απλά και σύνθετα: τη μαγεία του θεάτρου, τους τρόπους με τους οποίους το θέατρο μπορεί να αλλάξει έναν άνθρωπο, τη σημασία της συνεργασίας, του ομαδικού πνεύματος και της υπευθυνότητας στη θεατρική εμπειρία, τη σχέση του θεάτρου με την ανθρώπινη ύπαρξη και την σημασία του θεάτρου στην εκπαίδευση.

Με την καθοδήγηση του Γιώργου Μιχαλάκη και μέσα από το παιχνίδι και τις θεατρικές τεχνικές έκφρασης οι μαθητές δημιούργησαν ομαδικά τον πυρήνα ενός δικού τους σεναρίου. Η συνάντηση έκλεισε με έναν αυτοσχεδιασμό της ομάδας εμπνευσμένο από το Μολιέρο.

Το ταξίδι της ομάδας στη θεατρική σκηνή του σχολείου και του κόσμου θα συνεχιστεί με περισσότερους συνοδοιπόρους που θα αποτυπώσουν μέσω των εμπειριών και των γνώσεών τους την αξία αυτής της μοναδικής τέχνης.