Εκπαιδευτικές δράσεις για την κατανόηση θεμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας και τη γνωριμία με τον σκηνοθέτη της ζωής μας, τον Εγκέφαλο

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών επισκέπτεται την Αμοργό

Πλούσιο σε δραστηριότητες και πειράματα, που θα φέρουν τους μαθητές της Αμοργού πιο κοντά στις Φυσικές Επιστήμες, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολυπλοκότητα και μοναδικότητα του Εγκεφάλου, είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που θα διεξαχθεί στο μικρό νησί των Κυκλάδων από 4 έως 6 Μαρτίου 2020.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Αμοργού και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Μαριγούλα Μαργαρίτη, αποτελεί σημαντική επιβράβευση για την μαθητική κοινότητα της Αμοργού και επιπλέον ένα σημαντικό κίνητρο για τους μαθητές του νησιού, καθώς θα βραβευτεί και η Αμοργιανή μαθήτρια Μαρία Κωβαίου για τη διάκριση στον πανελλαδικό διαγωνισμό Φυσικής.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της κατανόησης θεμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας από τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και η ευαισθητοποίησή τους σε σύγχρονα θέματα. Από την άλλη, οι μικροί μαθητές του νησιού θα πάρουν μία γεύση πειραμάτων φυσικής και θα γνωριστούν με τον σκηνοθέτη της ζωής μας, τον εγκέφαλο με απώτερο στόχο να τον γνωρίσουν για να τον προστατεύσουν.

Νέο ραντεβού με τους Μικρούς Ερευνητές του Εγκεφάλου

Η συμμετοχή της κ. Μαργαρίτη και των φοιτητών της εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο «Brain Awareness Week 2020» . Πρόκειται για μία διεθνή δράση που στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών και κοινού για τις λειτουργίες του Εγκεφάλου. Πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και συντονίζεται από την European Dana Alliance for the Brain, τη Federation of European Neuroscience Societes, την International Brain Research Organization και την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες.

Η επιλογή της Αμοργού στηρίζεται στη μακρόχρονη συνεργασία της κ. Μαργαρίτη με το νησί ένεκα του φίλου της, Λευτέρη Πολυκρέτη (Αμοργιανού και κατοίκου Πατρών), ο οποίος γέμισε το μυαλό της με το απέραντο γαλάζιο της πατρίδας του.

Κατά το παρελθόν, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων, Μαριγούλα Μαργαρίτη έχει υλοποιήσει τη δράση «Μικροί Ερευνητές του Εγκεφάλου» δύο φορές σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Αμοργού και μία φορά στο Γυμνάσιο-Λύκειο του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές ενημερώθηκαν και έμαθαν για τη λειτουργεία του εγκεφάλου, ζωγράφισαν τον ερευνητή που σκέφτηκαν ή του έγραψαν γράμμα και δημιούργησαν με απλά υλικά δημιουργικές κατασκευές, όπως νευρικά κύτταρα σελιδοδείκτες,   εγκέφαλο από πλαστελίνη κλπ.

Υπεύθυνοι για την οργάνωση και εκτέλεση των πειραμάτων που περιλαμβάνονται στο τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών είναι οι: Ιωάννης Γάτσιος (Φυσικός), Ηλίας Καλογήρου (Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλείας), Ιωάννης Χριστακόπουλος (Φυσικός), Κορίνα Ατσοπάρδη (Υποψήφια Διδάκτωρ), Δημήτρης Δημητρακόπουλος (Μεταπτυχιακός φοιτητής), Χριστίνα Δημητρίου (Μεταπτυχιακή φοιτήτρια), Ευθύμιος Δραγώτης (Υποψήφιος Διδάκτωρ), Στέφανος Καΐρης (Μεταπτυχιακός φοιτητής), Δημήτρης Κακογιάννης (Μεταπτυχιακός φοιτητής).

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αιγιάλης, μεταξύ άλλων, θα ανακαλύψουν, μέσα από παιχνίδι την ομορφιά και τη μαγεία της Φύσης, θα πειραματιστούν, χρησιμοποιώντας μαγνήτες και σύρματα, θα αφήσουν τον ήλιο να τους ταξιδέψει, θα καταπιαστούν με εντυπωσιακά πειράματα με τη χρήση καθημερινών υλικών από την κουζίνα του σπιτιού και θα εξετάσουν τα στοιχεία του αίματος στο μικροσκόπιο.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Χώρας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παναγιώτης Φιλντίσης, η Γενική Γραμματέας της επιτροπής των Πανελληνίων Διαγωνισμών Φυσικής Παρασκευή Κλειδέρη, ο Αμοργιανός και κάτοικο Πατρών Λευτέρης Πολυκρέτης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων, Μαριγούλα Μαργαρίτη, η οποία στη συνέχεια θα μιλήσει για τον Πολύπλοκο και Μοναδικό Εγκέφαλο.

Ο Καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Δρ. Αρτέμης Αθανασάκης θα αναφερθεί στην «Κλιματική αλλαγή και την κοινωνική ευθύνη», ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη βράβευση της μαθήτριας Μαρίας Κωβαίου.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 6 Μαρτίου 2020 θα ανοίξει με δραστηριότητες για τους μαθητές Λυκείου:

• Η Φυσική από τον Αριστοτέλη στο Γαλιλαίο στο Νεύτωνα.....

• Ανανεώσιμες πήγες ενέργειας

• Χρήση των ανακαλύψεων στη φυσική για μετατροπή διαφόρων μορφών ενέργειας σε ηλεκτρική

• Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

• Ανιχνεύοντας την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου με ειδικές χάντρες-Προφυλάξεις

• Μικροσκοπικά παρασκευάσματα

 

Αμέσως μετά, θα αναλάβουν δράση οι μαθητές Λυκείου, που θα καταπιαστούν με εξίσου ενδιαφέροντα θέματα.

• Η θερμοδυναμική και η βιομηχανική επανάσταση

• Ανανεώσιμες πήγες ενέργειας

• Χρήση των ανακαλύψεων στη φυσική για μετατροπή διαφόρων

μορφών ενέργειας σε ηλεκτρική

• Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

• Γιατί όταν τρέχουμε λυγίζουμε τα πόδια και τα χέρια μας - Εξήγηση μέσω πειραμάτων.

• Μικροσκοπικά παρασκευάσματα

• Μικροσκοπικά παρασκευάσματα

 

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την αμέριστη συμπαράσταση όλων των Διευθυντών, Δασκάλων, Καθηγητών, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του νησιού και την ευγενική χορηγία της «Blue Star Ferries».