Συμμετοχή τριών ταινιών με την υπογραφή παιδιών και εκπαιδευτικών του νομού στον 10ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό

Οι Κυκλάδες διάβασαν…. σινεμά

Κινηματογραφικά «διαβασμένες» αποδεικνύονται για μία ακόμη χρονιά οι Κυκλάδες μέσα από την τριπλή εκπροσώπησή τους στον 10ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;;».

Ανάμεσα στις ταινίες που τέθηκαν φέτος στην κρίση της Επιτροπής Αξιολόγησης, περιλαμβάνονται δύο ταινίες μυθοπλασίας και μία ταινία τεκμηρίωσης με την υπογραφή μαθητών και εκπαιδευτικών από νησιά του νομού.

H δράση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, την ΕΡΤ ΑΕ και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου.

Σκοπός της είναι η καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών μέσω της δημιουργίας, η εξοικείωση με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και η απόκτηση δεξιοτήτων οπτικοακουστικής αγωγής.

Στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού, υποβλήθηκαν συνολικά 181 μαθητικές ταινίες μικρού μήκους και ειδικότερα: 103 μυθοπλασίας, 49 τεκμηρίωσης και 29 animation.

Έλαβαν μέρος 73 Δημοτικά Σχολεία, 26 Γυμνάσια, 12 νηπιαγωγεία, 52 λύκεια και 18 άλλες σχολικές μονάδες (ΣΔΕ, ειδικές σχολικές μονάδες κ.α.).

Από τις υποβληθείσες ταινίες, οι 168 προέρχονται από την Ελλάδα και οι 13 από την Κύπρο. Τα πρωτεία στον αριθμό των ταινιών κρατούν η Περιφέρεια Αττικής (48), η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας (37) και η Περιφέρεια Κρήτης (23).

Ως προς τις συμπληρωματικές κατηγορίες βράβευσης: 32 από τις ταινίες συνοδεύονταν από πρωτότυπη μουσική σύνθεση, 50 από τις ταινίες συνοδεύονταν από αφίσα και 69 ταινίες συμμετείχαν στην κατηγορία «Νοιάζομαι και δρω».

Γυμνάσιο Μεσαριάς Θήρας – Ο κύκλος

Μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού στέλνει η ταινία μυθοπλασίας του Γυμνασίου Μεσαριάς Θήρας με τίτλο «Ο κύκλος».

Υπόθεση: Η Μαρία, ο παιδικός της φίλος, ο Μίλτος, και η παρέα τους συναντιούνται κάθε απόγευμα στο στέκι τους, στον κύκλο. Η παρέα διασπάται λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του Μίλτου. Μέχρι που με μια άσκηση δημιουργικής γραφής, με αφορμή τις τοιχογραφίες του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου, η Μαρία θυμίζει σε όλους ότι η ζωή κάνει κύκλους και ξεπηδά μέσα από καταστροφές στο κυκλικό νησί, τη Σαντορίνη.

Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων “Κινηματο-γράφω” με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τη φιλόλογο Ευαγγελία Βαμβίνη και τον θεολόγο Γιώργο Σίσκο. Η προετοιμασία διήρκησε έναν περίπου μήνα, τα γυρίσματα έγιναν στις αρχές Δεκεμβρίου και ακολούθησε η επεξεργασία και το μοντάζ. Στα σχέδια των μαθητών και των καθηγητών για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς περιλαμβάνεται η παραγωγή κι άλλων ταινιών, βασισμένων σε επίκαιρα θέματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα και όχι μόνο.

Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας – «Πίσω από τις πόρτες»

23 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, τη σχολική χρονιά 2019-20 δημιούργησαν μια κινηματογραφική ομάδα. Σκοπός της ομάδας ήταν να εξοικειωθούν τα παιδιά με κινηματογραφικούς όρους και να δημιουργήσουν μια ταινία υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, Μαρίας Ιωσηφίδου. Ο τίτλος της ταινίας τους είναι «Πίσω από τις πόρτες».

«Μια μαθήτρια χάνει τον σκύλο της, τον Φλόκο. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του Φλόκου, συμβαίνουν πολλές καταστάσεις που "αναδεικνύουν" κοινωνικά θέματα».

Μια ταινία ασφαλώς χρειάζεται και μουσική. Μόνιμη πλέον συνεργάτης της κινηματογραφικής μουσικής, η μουσικός του σχολείου Ειρήνη Μυτιληναίου, η οποία συνέπραξε με τα παιδιά που παίζουν φλάουτο, δημιουργώντας μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση.  Η μουσική χρησιμοποιήθηκε στις σκηνές της ταινίας με ένα κάπως θλιμμένο πλαίσιο.

Η κινηματογραφική ομάδα ευχαριστεί, μεταξύ άλλων, τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που νοιάζεται τόσο για την ίδια όσο και για το σχολείο, το οποίο με ενέργειες της Διεύθυνσης την προμήθευσε με καινούργια βιντεοκάμερα.

ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Σύρου - Λαζαρέττο: Ταξίδι στον χρόνο με αφορμή ένα κτήριο

Το Λαζαρέττο είναι ένα σημαντικό ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο της Σύρου και της νεώτερης Ελλάδας. Φέτος συμπληρώνονται 180 χρόνια από την ανοικοδόμησή του και αισθανόμαστε την ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας προς αυτό. Ένα κτήριο με βαριά πολιτισμική κληρονομιά που δυστυχώς έχει αφεθεί για δεκαετίες στο έλεος της φυσικής καταστροφής και των ανθρώπινων λεηλασιών. Κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 και με αφορμή το Λαζαρέττο μαθητές και καθηγητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου ταξίδεψαν στο παρελθόν μέσα από βιβλία, έντυπα, φωτογραφίες αλλά και πληροφορίες που άντλησαν από ερευνητές και απλούς ανθρώπους. Μετά από αυτή την εμπειρία μπορούν με βεβαιότητα να πουν ότι το Λαζαρέττο της Σύρου είναι ένας θησαυρός, τον οποίο αξίζει όλοι να γνωρίσουμε και να θαυμάσουμε….

Το σχολείο με την δεκάλεπτη αυτή εκδοχή του νέου μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής του ομάδας "Λαζαρέττο: Ένα κτήριο αφηγείται" συμμετείχε και στο μαθητικό διαγωνισμό Cineμάθεια 2019, όπου απέσπασε το Α’ Βραβείο Ντοκιμαντέρ και το Γ’ Βραβείο αφίσες στην κατηγορία Λυκείων, καθώς και τα βραβεία Σκηνοθεσίας, Απόδοσης Συνδετικών/Αφηγηματικών Κειμένων και Τεκμηρίωσης.