10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας: Συμμετοχή της Σύρου στη μεγαλύτερη γιορτή της Πληροφορικής στο Σχολείο

Ανάδειξη της δημιουργικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών

Σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Ψηφιακή Τεχνολογία θα λάβουν μέρος μαθητές και εκπαιδευτικοί της Σύρου και των Κυκλάδων, αποτελώντας μέρος της μεγαλύτερης σε συμμετοχή γιορτής της «Πληροφορικής στο Σχολείο».

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση που διοργανώνεται το ίδιο χρονικό διάστημα σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Μέσα από αυτό δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους.

Στην περσινή διοργάνωση, τον Απρίλιο του 2019, πάνω από 5.500 μαθητές για 9η συνεχόμενη χρονιά δημιούργησαν και παρουσίασαν έργα σε 16 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Μία δράση ανοικτή στην κοινωνία

Φέτος είναι η 10η χρονιά που οργανώνεται το φεστιβάλ και θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε 19 πόλεις στην Ελλάδα: Άγιος Νικόλαος, Αγρίνιο, Βόλος, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πειραιάς, Πύργος Ηλείας, Σύρος, Σπάρτη, Τρίκαλα, Τρίπολη και Χανιά.  

Στη Σύρο το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Σύρου και θα συμμετάσχουν μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά  και Επαγγελματικά Λύκεια από όλες τις Κυκλάδες. Κατά τη διάρκειά του υπάρχει ζωντανή σύνδεση με όλες τις άλλες πόλεις.

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στις Δημιουργικές Εργασίες του ΓΕΛ, στο μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» των ΓΕΛ, καθώς και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑΛ.

Επιπλέον, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.ά.) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

Εκπαιδευτικοί στόχοι

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι από τα πιο καταξιωμένες εκπαιδευτικές δράσεις πανελλαδικής εμβέλειας και δίνει την ευκαιρία: της ανάδειξης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών  και της παρουσίασης των ψηφιακών έργων τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία, της ενημέρωσης και της διάχυσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και

της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.

Σημειώνεται ότι η δράση δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.