Απαντήσεις του Προέδρου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο για ανοικτά θέματα αξιοποίησης κτιρίων στην Ερμούπολη

Γραφειοκρατία στην κάλυψη κτιριακών αναγκών

Αυξάνονται οι προς διάθεση φοιτητικές κλίνες στο νησί, με απόφαση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότεροι φοιτητές

Τον “Γολγοθά” των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αξιοποίηση ορισμένων χώρων που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών στο νησί της Σύρου, καλείται να αντιμετωπίσει το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) προκειμένου να αναπτύξει ομαλά το έργο του στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και να φοιτήσουν απρόσκοπτα οι φοιτητές του.

Όπως έχει γίνει γνωστό σε παλαιότερη αναφορά του προέδρου του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππου Αζαριάδη, οι εισακτέοι έχουν διπλασιαστεί – τουλάχιστον -, με αποτέλεσμα το ήδη γνωστό ζήτημα της στέγασης του Πανεπιστημίου στη Σύρο, να διογκώνεται, από έτος σε έτος.

Με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αναζήτηση κλινών που θα λειτουργήσουν σαν φοιτητική στέγη στη Σύρο, καλύπτοντας – σύμφωνα με κοινωνικά κριτήρια – τις ανάγκες διαμονής φοιτητών στο νησί (δεδομένης της ανυπαρξίας φοιτητικής εστίας), ο κ. Αζαριάδης κλήθηκε να μιλήσει για πιθανές εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση επιπλέον χώρων στην Ερμούπολη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

“Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο προετοιμασίας της γραφειοκρατίας απλά δεν έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Αφιερώνουμε καθημερινά πολύ χρόνο γι αυτές τις υποθέσεις και δυστυχώς απαιτούν χρόνο. Τουλάχιστον για το κτίριο του πρώην Ελιζέ, απαιτείται ένα διάστημα μεγαλύτερο από εκείνο που υπολογίζαμε” ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Τμήματος, ενημερώνοντας παρακάτω για μία σειρά θεμάτων που συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια, τη σοβαρή υπόθεση του κτιριακού.

Αναζήτηση φοιτητικών κλινών στην Ερμούπολη

Σύμφωνα με την προκήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού για την αναζήτηση φοιτητικών κλινών στη Σύρο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διαθέτει ένα ποσό ύψους σχεδόν 120 χιλ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της ενοικίασης για δωρεάν διαμονή, την οποία έχουν ανάγκη φοιτητές σύμφωνα πάντα με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.

Ειδικότερα, οι δεκαεννιά νέες κλίνες αφορούν το διάστημα από 1/10/2020 έως 30/9/2023 και η κατάθεση προσφορών θα ολοκληρωθεί τέλος Μαρτίου (30/3).

Πιο αναλυτικά, η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για τουλάχιστον 19 κλίνες, και για το παραπάνω χρονικό διάστημα, “ανέρχεται στις εκατό δεκαεννέα χιλιάδες και επτακόσια ευρώ (119.700 ευρώ) συμπεριλαμβανομένου του χαρτοσήμου ή Φ.Π.Α., φόρου διαμονής και κάθε άλλου φόρου καθώς και των λειτουργικών δαπανών ηλεκτροδότησης, κλιματισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης και διαδικτύου”.

Το κάθε ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ερμούπολης “και κατά το δυνατόν, με εύκολη πρόσβαση από και προς τα κτίρια του Ιδρύματος. Η θέση του κτιρίου θα πρέπει να είναι εύκολα προσπελάσιμη στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να βρίσκεται σε απόσταση μέχρι 300m από στάση αστικού λεωφορείου”.

Αναφορικά με τις προδιαγραφές, σημειώνονται τα εξής: “Ένα 1 δωμάτιο, θα πρέπει να είναι διαθέσιμο ή να διαμορφωθεί εντός 10 ημερών από τον εκμισθωτή για χρήση από ΑΜΕΑ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εφόσον προκύψει σχετική ανάγκη και μετά από έγγραφη ειδοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο ανάδοχος που θα πρέπει να διαθέσει/διαμορφώσει δωμάτιο ΑΜΕΑ, θα προκύψει με κλήρωση”.

Επιπλέον, το ακίνητο, θα πρέπει να ανήκει “στην κατηγορία 2* και άνω για τα ξενοδοχεία, ή σε κατηγορία με το σύστημα των κλειδιών από 2 και άνω για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα”.

Ζητείται απαραιτήτως τα δωμάτια ή διαμερίσματα μίας κλίνης, να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 12 τ.μ. συμπεριλαμβανομένου διαδρόμου και λουτρού ενώ τα δωμάτια ή διαμερίσματα δύο κλινών, να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 22 τ.μ. τα μονόχωρα, και 24τ.μ. τα δίχωρα δωμάτια, συμπεριλαμβανομένου διαδρόμου και λουτρού”.

Επίσης, θα πρέπει τα δωμάτια να έχουν την κατάλληλη διαρρύθμιση ώστε διευκολύνουν την χρήση του προβλεπόμενου εξοπλισμού, ωστόσο, σε αντίθετη περίπτωση, τα δίκλινα δωμάτια δύναται να προσφερθούν ως μονόκλινα. Τέλος, σύμφωνα με την περιγραφή στην προκήρυξη, θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι κατάλληλες εγκαταστάσεις κλιματισμού (ψύξη – θέρμανση) στα δωμάτια και στους χώρους συγκέντρωσης, όπως και υποδομή ασύρματης wi-fi internet σύνδεσης σε κάθε δωμάτιο όλο το 24ωρο.

Δεκαεννιά δωμάτια προς διάθεση σε φοιτητές

Αναφερόμενος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο πρόεδρος του Τμήματος εξήγησε πως πλέον, οι κλίνες που θα διατεθούν θα είναι περισσότερες από πέρυσι, κατά έξι σε αριθμό.

“Τα προηγούμενα έτη είχαμε εξασφαλίσει σε συνεργασία με κάποιους ανθρώπους που διαθέτουν ξενοδοχειακές υποδομές ή δωμάτια στην Ερμούπολη, δεκατρείς κλίνες, τις οποίες τις παρέχουμε στους φοιτητές. Από φέτος το Πανεπιστήμιο μας δίνει επιπλέον έξι. Άρα, συνολικά θα έχουμε δεκαεννιά κλίνες με προοπτική αυτές να αυξηθούν ακόμη περισσότερο” σημείωσε ο κ. Αζαριάδης, λέγοντας μάλιστα πως, το Τμήμα επιθυμεί την απόκτηση μεγαλύτερου αριθμού για την εξυπηρέτηση περισσότερων φοιτητών.

“Θέλουμε να αυξήσουμε κι άλλο τις κλίνες. Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο” παρατηρεί στη συνέχεια, διευκρινίζοντας πως “η εμπειρία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι δεν είναι εύκολο να βρεθούν διαθέσιμες κλίνες προς ενοικίαση για το Πανεπιστήμιο”.

Στην ερώτηση, πώς επιτεύχθηκε η αύξηση του αριθμού των κλινών για τα έτη από 2020 έως και 2023, ο ίδιος εξήγησε, πως αυτό έγινε, κατόπιν αιτήματος και παρέμβασης του Τμήματος προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

“Υπήρξε αύξηση στο οικονομικό κομμάτι προς την Μονάδα (σσ. Τμήμα) της Σύρου. Το κονδύλι που δίνεται για τις συγκεκριμένες παροχές, τη στέγαση των φοιτητών, προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου. Υπήρξε μία παρέμβαση από εμάς και δόθηκαν περισσότερες κλίνες στη Σύρο, με την προοπτική αν καλυφθούν κι αυτές και βρεθούν άνθρωποι που θα τις παρέχουν - και καλυφθούν από τους φοιτητές -, να δούμε του χρόνου, μήπως αυξηθούν περισσότερο”.

Αναμονή αδειών για το πρώην Ελιζέ στο Νησάκι

Εκτός των ανωτέρω, η υπόθεση του κτιριακού που “καίει” τη λειτουργία του Τμήματος, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο πρώην 1ο Γυμνάσιο Ερμούπολης, στο Καζίνο, στο Πνευματικό Κέντρο και στο κτίριο Κορνηλάκη (Βιβλιοθήκη), φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα τί γίνεται - σήμερα - με τον χώρο του πρώην Ελιζέ που έχει αποκτηθεί από τον Δήμο κι έχει παραχωρηθεί δωρεάν στο Πανεπιστήμιο για κάλυψη αναγκών του ΤΜΣΠΣ.

“Βρισκόμαστε στο σημείο που προσπαθούμε να αποκτήσουμε την άδεια για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την επισκευή του. Είναι μία ειδική περίπτωση καθώς το συγκεκριμένο κτίριο είναι παλιό και πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης” σχολίασε στην τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Αζαριάδης, λέγοντας μάλιστα πως, “Υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαδικασία που πρέπει να γίνει και μάλιστα μεγαλύτερη απ΄ ό,τι περιμέναμε” από άποψη χρόνου.

Στην ερώτηση πότε εκτιμά πως θα ολοκληρωθεί το γραφειοκρατικό κομμάτι ώστε το Πανεπιστήμιο με δικό του κονδύλι να προχωρήσει στις επισκευές για τη διαμόρφωσή του σε κατάλληλο ακαδημαϊκό χώρο, υπήρξε λακωνικός: “Σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου, ενδεχομένως αυτή η διαδικασία να φθάσει μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Δηλαδή μόνον για το κομμάτι της αδειοδότησης”. Όπως γνωστοποίησε μάλιστα, απαιτείται αυτό το διάστημα, καθώς εμπλέκονται υπηρεσίες όπως η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και η Πολεοδομία.

“Υπάρχουν τα χρήματα για τις εργασίες. Δυστυχώς οι άδειες καθυστερούν αρκετά” επανέλαβε ο κ. Αζαριάδης, απαντώντας καταφατικά και στην ερώτηση αν εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων πηγαίνει πίσω ενδεχομένως ο σχεδιασμός σε επίπεδο εξυπηρέτησης των αυξημένων αναγκών.

“Θα θέλαμε να είχαμε στη διάθεσή μας πιο γρήγορα αυτό το κτίριο επισκευασμένο, γιατί έχουμε υπολογίσει να κάνουμε κάποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες” απάντησε κατηγορηματικά.

Προετοιμασία για αξιοποίηση κι άλλων χώρων

Σε συνέχεια της συζήτησης για το κτιριακό του ΤΜΣΠΣ, ο κ. Αζαριάδης έδωσε απαντήσεις και στα θέματα που αφορούν τις επιπλέον παραχωρήσεις σε άλλα ακίνητα, όπως το κτίριο “Κορνηλάκη”. Όπως είναι γνωστόν, εκεί λειτουργεί η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου στη Σύρο, αλλά άμεσα θα προωθηθεί και η αξιοποίηση επιπλέον μέρους του, - κατά πάσα πιθανότητα - για εργαστήρια.

Ο κ. Αζαριάδης υπενθύμισε πως, “Έχει υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ όλων των μερών, δηλαδή από την πλευρά μας, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και από τον Σύλλογο Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος και είμαστε σε μία διαδικασία να προχωρήσουμε με τα τυπικά. Δηλαδή τις παραχωρήσεις από τον Δήμο ώστε να γίνουν οι επιμέρους εργασίες και να διαμορφωθεί ο χώρος όπως προβλέπεται”.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα πως, σχετικά τον χώρο το εκθετηρίου για το Γεωπάρκο της Απάνω Μεριάς, (στο στήσιμο του οποίου θα βοηθήσει το ΤΜΣΠΣ), ο Δήμος θα αναλάβει το κόστος της διαμόρφωσής του.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως, “Χρειάζεται κι εδώ χρόνος γιατί και το κτίριο Κορνηλάκη είναι ιδιαίτερα σημαντικό κτίριο και χρειάζονται άδειες για παρεμβάσεις. Άρα, είναι απαραίτητο να βγουν και γι αυτόν τον χώρο άδειες”.

Πέραν των ανωτέρω, ο ίδιος κλήθηκε να ενημερώσει για το στάδιο των ενεργειών αναφορικά με την αγορά ακινήτου στην Ερμούπολη, για στέγαση μέρους της λειτουργίας του ΤΜΣΠΣ.

“Σε λίγο καιρό θα βγει “στον αέρα” μία προκήρυξη για την αγορά κτιρίου από το Πανεπιστήμιο στη Σύρο. Ελπίζουμε να βρεθεί κάποιο κατάλληλο κτίριο που να μας καλύψει τις εκπαιδευτικές μας ανάγκες γιατί έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των εισερχόμενων φοιτητών στο Τμήμα και έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ανάγκες μας για κάλυψη στεγαστικών αναγκών” σχολίασε σχετικά, λέγοντας μάλιστα πως, “το τελευταίο διάστημα ασχολούμαστε καθημερινά με το θέμα της αγοράς του κτιρίου. Αλλά το αποτέλεσμα είναι κάτι που πάντα παίρνει περισσότερο χρόνο”.

Ο πρόεδρος δε, επανέλαβε πως, “Δεν είναι ότι δεν κυνηγάμε τα θέματα, καθώς το κτιριακό είναι πολύ σημαντικό για το Πανεπιστήμιο στη Σύρο”.

Τέλος σχετικά με την υπόθεση της αξιοποίησης χώρου από το στρατόπεδο του ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, ο ίδιος τόνισε πως, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία εξέλιξη. “Δεν έχουμε κάτι νεότερο. Νομίζω πως γίνονται κάποιες επαφές, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναλόγως της αξιολόγησης, η λειτουργία δεύτερου Τμήματος

Πριν από τον επίλογο της συζήτησης, ο κ. Αζαριάδης ρωτήθηκε βεβαίως και για την υπόθεση της λειτουργίας(;) του δεύτερου Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο.

Προϋπόθεση για το άνοιγμά του – εξετάζοντας από άποψη κτιριακής κάλυψης το θέμα – είναι η διάθεση μέρους του στρατοπέδου. Ωστόσο, όπως επανέλαβε, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τελεί σε αναμονή έως και τις αποφάσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από πλευράς της κας Κεραμέως, όλα τα προς ίδρυση Τμήματα που είχαν τη σύμφωνη γνώμη της προηγούμενης κυβέρνησης, θα περάσουν από αξιολόγηση από νέα ανεξάρτητη Αρχή (ΑΔΙΠ), προκειμένου να προκύψει – απαραιτήτως - μελέτη βιωσιμότητάς τους.

Κατά συνέπεια, ο Φίλιππος Αζαριάδης εξήγησε αρχικά πως, “Πρέπει να γνωρίζουμε τί θα γίνει και με τους χώρους του στρατοπέδου” αλλά όπως πρόσθεσε, “Το κύριο ζήτημα είναι να δούμε ποια θα είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία των νέων Τμημάτων. Η νέα Υπουργική ηγεσία προσπάθησε να “μαζέψει” λίγο την κατάσταση, αμέσως μόλις ανέλαβε. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν το κλίμα και οι συνθήκες”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του προς την “Κοινή Γνώμη”, για το πολύ σοβαρό θέμα, εξήγησε πως, “Είναι κάτι που προφανώς δεν το έχουμε αφήσει στο περιθώριο. Έχουμε συζητήσεις και με την Πρυτάνισσα (Χρυσή Βιτζιλάκη) ώστε όταν υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, να επανέλθουμε”.