Δημιουργία ομάδων υποστήριξης σε όλα τα Λύκεια για την εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας

Εγκατάσταση και χρήση ψηφιακών τάξεων

  • Τετάρτη, 18 Μαρτίου, 2020 - 06:15

Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη της Κεντρικής Ομάδας Τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τις ομάδες υποστήριξης σχολείων από δώδεκα νομούς της χώρας, συμμετείχαν μεταξύ άλλων και αντίστοιχες ομάδες από τα Δωδεκάνησα, οι οποίες είναι έτοιμες για την εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στις περιοχές τους.

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, η οποία παρακολούθησε την ενημέρωση, έπεται και νέα τηλεδιάσκεψη που θα δώσει την ευκαιρία και στις ομάδες των Κυκλάδων να λάβουν την απαραίτητη γνώση για τη διαδικασία.

Αναφορικά με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση των διαδικτυακών μαθημάτων. Προτεραιότητα δίνεται στους μαθητές της Γ’ Λυκείου λόγω των επερχόμενων Πανελλαδικών Εξετάσεων που, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διεξαχθούν κανονικά. Στόχος της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας δεν είναι η κάλυψη της διδακτέας ύλης, αλλά η συνέχιση της επαφής των μαθητών με τη μαθησιακή διαδικασία.

Επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας είναι να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα, έτσι ώστε να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της. Για το λόγο αυτό οι Διευθυντές των σχολείων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα διαμορφώνουν το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη

Ενημέρωση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων

Η ομάδα υποστήριξης του κάθε σχολείου, αποτελούμενη από τον Διευθυντή και τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής, θα προσφέρει υποστήριξη στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας (πρώτη γραμμή υποστήριξης).

Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν στην ηλεκτρονική διεύθυνσή τους έναν ατομικό σύνδεσμο εγκατάστασης της εφαρμογής Webex Meetings ο οποίος θα σταλεί από την ψηφιακή πλατφόρμα του ΥΠΑΙΘ (webex_comm@webex.com), καθώς και σαφείς οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης.

Ακολουθώντας τις οδηγίες, ο κάθε εκπαιδευτικός ολοκληρώνει την εγκατάσταση της εφαρμογής και αποκτά την ατομική του ψηφιακή τάξη διδασκαλίας. Αυτή η ψηφιακή τάξη αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό, προσωπικό σύνδεσμο του κάθε εκπαιδευτικού. Σημειώνεται ότι αυτός ο σύνδεσμος θα χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και με αυτόν ο εκπαιδευτικός θα προγραμματίζει με τους μαθητές του το κάθε μάθημα.

Ειδικά η ομάδα υποστήριξης θα λάβει επιπλέον οδηγίες εγκατάστασης και της εφαρμογής Webex Teams. Μέσω της εφαρμογής αυτής η ομάδα υποστήριξης του σχολείου θα επικοινωνεί με την Κεντρική Ομάδα Τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου, η οποία θα προσφέρει υποστήριξη, υπό τη γενικότερη ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας (δεύτερη γραμμή υποστήριξης).

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής αναλαμβάνει να συντονίσει την επικοινωνία του κάθε εκπαιδευτικού με τους μαθητές του, μετά από ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων. Ο εκπαιδευτικός, με τη σειρά του, αποστέλλει το σύνδεσμο της προσωπικής του ψηφιακής τάξης στους μαθητές του μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα μαθήματα πατώντας απλώς τον αντίστοιχο σύνδεσμο, χωρίς να απαιτείται η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Χθες το πρωί, ξεκίνησε πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Από σήμερα και σταδιακά, θα αποστέλλονται με τον ίδιο τρόπο σύνδεσμοι και οδηγίες σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Καθ’ όλη την εβδομάδα, σταδιακά ανά νομό, θα δημιουργούνται ομάδες υποστήριξης σε κάθε Λύκειο με την ανάλογη διαδικασία. Οι ομάδες αυτές, με τη σειρά τους, θα καθοδηγούν και θα διευκολύνουν τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς στην εγκατάσταση και χρήση της ψηφιακής τους τάξης.

Συγκέντρωση και επικαιροποίηση στοιχείων

Για την εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας, οι διευθυντές των σχολείων καταβάλλουν προσπάθειες για τη συγκέντρωση των στοιχείων των μαθητών και των γονέων τους. Τα στοιχεία που ζητούνται, περιλαμβάνουν και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους.

Ο Διευθυντής αναλαμβάνει να ενημερώσει όλους τους γονείς/κηδεμόνες και μαθητές σχετικά με την επεξεργασία του email τους αποκλειστικά από το σχολείο και αποκλειστικά για τον σκοπό της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κοινοποιώντας τους την παρακάτω φόρμα:

Κατ’ εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679 και του νόμου 4624/2019, θα θέλαμε) σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας από το Ελληνικό Δημόσιο όπως εκπροσωπείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως υπεύθυνο επεξεργασίας.

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail) αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας λόγω της ιδιότητά σας ως μαθητών ή/και γονεών ή κηδεμόνων και της σχέσης σας με το Ελληνικό Δημόσιο, είναι δε αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών και υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τις κείμενες διατάξεις, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 και την απαγόρευση διδασκαλίας με φυσική παρουσία.

Έχετε δικαίωμα να λάβετε επιβεβαίωση για το κατά πόσον ή όχι προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν υφίστανται επεξεργασία. Σε περίπτωση που τα προσωπικά σας δεδομένα υφίστανται επεξεργασία, έχετε το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα, λήψης αντιγράφου αυτών, διόρθωσης ανακριβειών, συμπλήρωσης ελλιπών προσωπικών δεδομένων, διαγραφής προσωπικών δεδομένων, διακοπής της επεξεργασίας τους, λήψης τους σε δομημένη, κοινώς χρησιμοποιούμενη και αναγνωρίσιμη από μηχανήματα μορφή, διαβίβασής τους σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς αντίρρηση από το Ελληνικό Δημόσιο, διαβίβασής τους από το Ελληνικό Δημόσιο σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό, υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους για σκοπούς εμπορικής προώθησης.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από το Ελληνικό Δημόσιο ή/και τα σχετικά δικαιώματά σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας (e-mail επικοινωνίας gengram.abe@minedu.gov.gr).